Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με καταστολή η... ονειρεμένη Αθήνα

Καλύτερη αστυνόμευση και κλείσιμο τη νύχτα του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα την "καθαρίσει" απ' τους απόκληρους

Οι μηχανισμοί του κράτους ανέλαβαν από χτες το "ξεκαθάρισμα" της Ομόνοιας απ' τους απόκληρους που βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειό της. Βέβαια, η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι δραματική, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο την καταστολή, για να παραδώσει την Αθήνα ως "ονειρεμένη πόλη" το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προηγήθηκε η έκθεση των εποπτών της Δημόσιας Υγείας, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση που είναι γνωστή σε όσους κυκλοφορούν στην Ομόνοια: Απόκληροι κοιμούνται στα πλακάκια, γίνεται χρήση ναρκωτικών και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Ετσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τα εξής μέτρα:

  • Ο υπόγειος σταθμός της Ομονοίας θα κλείνει μετά τα μεσάνυχτα με την παύση λειτουργίας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, σύμφωνα με κοινή απόφαση του ΕΤΜΟΑ (υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ), του ΗΣΑΠ και της εταιρίας Αττικό Μετρό.
  • Ο χώρος θα αστυνομεύεται καλύτερα, όπως δήλωσε χτες - χωρίς να επεκταθεί - ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος.

Ετσι, πιστεύουν ορισμένοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, ότι η Αθήνα θα "καθαρίσει" και θα αντιμετωπιστεί το μέγα κοινωνικό πρόβλημα που συνθέτουν οι περιθωριακοί.

Το θέμα της Ομόνοιας τέθηκε χτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα Λεων. Αυδής επισήμανε ότι το Ολυμπιακό Μετρό που έχει εργοτάξιο εκεί, έχει υποχρέωση να διατηρεί έναν ευπρεπή χώρο, να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να φορτωθεί ο δήμος και αυτό το βάρος, δαπανώντας χρήματα, από τη στιγμή που δραστηριοποιείται στο χώρο η εν λόγω εταιρία που έχει και την υποχρέωση διατήρησής του.

Είναι προφανές ότι το κράτος αντιμετωπίζει τους χρήστες και απόρους σαν σκουπίδια. Θέλει να τους πετάξει για να "καθαρίσει" αυτό το χώρο, χωρίς να "βρωμίσει" κάποιον άλλο.

Πέρα απ' το ότι δεν κάνει τίποτε για την εξάλειψη του φαινομένου στο μέλλον, η κυβέρνηση με την πολιτική της φέρνει εμπόδια και στην αντιμετώπιση της τοξικομανίας με την οικονομική αποδυνάμωση των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Ετσι το πρόγραμμα "street work" ("δουλιά στο δρόμο") με το οποίο θα μπορούσε να γίνει προσέλκυση αυτών των νέων εκτελείται με δυσκολίες απ' το ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα επανέλαβε και χτες ένα μέρος των εξαγγελιών που είχε κάνει στις 9.4.1997: Οτι δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η Μονάδα Αμεσης Βοήθειας, που θα έχει την υποστήριξη του ΕΚΑΒ και θα στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στην οδό της Γ Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλιώρη η Μονάδα θα είναι πόλος έλξης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Αφορά εκείνους που κάνουν χρήση σε δημόσιους χώρους και δεν επιθυμούν να τη διακόψουν. Στη Μονάδα θα προσέρχονται είτε οικειοθελώς, είτε μέσω του προγράμματος "street work". Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πιστεύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν προβλήματα δημόσιας υγείας.

Ακόμα, σχέδια επί χάρτου εξακολουθεί να είναι το Δίκτυο ΜονάδωνΑμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ). Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε στις 27.5.1997 το υπουργείο Υγείας, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2000 και θα απευθύνεται σε ανέργους, ανασφάλιστους, παλιννοστούντες, τοξικομανείς, πρόσφυγες, φορείς του ΕΪΤΖ, αποφυλακισμένους, άστεγους, μετανάστες, Τσιγγάνους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς οικογένεια, στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που περνούν κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ