Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Οι νόμοι της αγοράς στα πανεπιστήμια...

Τη νομιμοποίηση της ετεροαπασχόλησης των πανεπιστημιακών και την εισαγωγή με αυτό τον τρόπο των νόμων της αγοράς μέσα στο πανεπιστήμιο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και ρυθμίζει το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας, δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από το Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Οι αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο θα ισχύσουν σε δύο φάσεις από 1 Σεπτέμβρη και από τις αρχές του Γενάρη. Το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών προβλέπει το διαχωρισμό των μελών ΔΕΠ σε πλήρους και μερικής απασχόλησης και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πανεπιστημιακών θα επιλέξει να είναι πλήρους απασχόλησης. Τα μέλη ΔΕΠ μερικής απασχόλησης θα αμείβονται με το 1/3 του μισθού του αντίστοιχου καθηγητή πλήρους απασχόλησης. Τα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης μπορούν να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και υποχρεούνται να διδάσκουν έξι ώρες τη βδομάδα τουλάχιστον και να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους δεκατέσσερις ώρες εβδομαδιαίως. Υποχρεούνται επίσης να διαμένουν και να εγκαθίστανται στην έδρα του τμήματος των ΑΕΙ που υπηρετούν. Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας και υφυπουργού Οικονομικών, οι οποία έκαναν λόγο για αναβάθμιση των πανεπιστημίων μέσα από το νέο μισθολόγιο, γίνεται φανερό ότι με τη νομιμοποίηση ουσιαστικά της ετεροαπασχόλησης των μελών ΔΕΠ, η εκπαιδευτική διαδικασία μετατρέπεται σε τυπική.

Οσον αφορά τις αμοιβές, προβλέπεται η ενιαιοποίηση των τριών ζωνών αμοιβών των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα κεντρικά και εκείνα που βρίσκονται ενδιάμεσα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, οι μεικτές αποδοχές του πρωτοδιόριστου καθηγητή Α' Βαθμίδας φτάνουν με το νέο μισθολόγιο τις 842.000 δρχ. και ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας (μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα). Ο νεοδιόριστος λέκτορας με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 568.000 δρχ. Για τον πρωτοδιοριζόμενο Α' βαθμίδας στα ΤΕΙ οι μεικτές αμοιβές φτάνουν τις 615.000 και και για τον καθηγητή εφαρμογών τις 400.000 δρχ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ως μέλη ΔΕΠ τελούν βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι στους ΟΤΑ κλπ.

Συνεχίζεται η αποχή

Σήμερα αναμένεται να συνέλθουν οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Στο μεταξύ κλειστά παρέμειναν και χτες τα περισσότερα τμήματα και σχολές των πανεπιστημίων της χώρας καθώς οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ συνεχίζουν την αποχή από τα εξεταστικά τους καθήκοντα. Κλειστά παρέμειναν τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πάτρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Φιλοσοφική και η Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ από χτες σε αποχή προχώρησαν και οι διδάσκοντες στη Νομική. Σε αποχή από τα εξεταστικά τους καθήκοντα έχουν προχωρήσει και οι σύλλογοι διδασκόντων στα ΤΕΙ της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ