• Διαφημιστική εκστρατεία, κόστους 382 εκατομμυρίων δραχμών, για να "πειστούν" οι Ελληνες. Σχεδόν καθημερινές οι προπαγανδιστικές συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών
  • - Εντείνονται οι προσπάθειες προπαγάνδισης του κυβερνητικού προγράμματος των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Πέρα από την επίσημη διαφήμιση της καταστροφής... - 1997-09-10 00:00:00.0"/>
  • Διαφημιστική εκστρατεία, κόστους 382 εκατομμυρίων δραχμών, για να "πειστούν" οι Ελληνες. Σχεδόν καθημερινές οι προπαγανδιστικές συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών
  • - Εντείνονται οι προσπάθειες προπαγάνδισης του κυβερνητικού προγράμματος των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Πέρα από την επίσημη διαφήμιση της καταστροφής... - 1997-09-10 00:00:00.0" /> Αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 18
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
    Αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία
    • Περίπου 4.000 από τους συνολικά 5.318 ΟΤΑ διαφωνούν με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας"
    • Διαφημιστική εκστρατεία, κόστους 382 εκατομμυρίων δραχμών, για να "πειστούν" οι Ελληνες. Σχεδόν καθημερινές οι προπαγανδιστικές συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών

    Εντείνονται οι προσπάθειες προπαγάνδισης του κυβερνητικού προγράμματος των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Πέρα από την επίσημη "διαφήμιση" της καταστροφής της υπαίθρου που ξεκινά σύντομα, στο παιχνίδι έχει μπει και ο κατά τ' άλλα "μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα" υπουργός Εσωτερικών, με συνεχείς συνεντεύξεις του. Σημάδι της ανησυχίας, που έχει καταλάβει τους κυβερνώντες, ο οποίοι βλέπουν πως οι αντιδράσεις στο πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας" καθημερινά διογκώνονται και εκδηλώνονται ανοιχτά και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

    Κατ' αρχάς, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που θα επιλέξει τη διαφημιστική εταιρία, η οποία θα προπαγανδίσει τις αναγκαστικές συνενώσεις, φέρεται να έχει καταλήξει στο ποια από τις 12 ενδιαφερόμενες θα αναλάβει τη διαφημιστική εκστρατεία, κόστους 382 εκατομμυρίων δραχμών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το μόνο που μένει είναι τις επόμενες μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΑΑ να εγκρίνει και τυπικά την επιλογή της εταιρίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος αναλώνεται τις τελευταίες μέρες σε "κυνήγι δημοσιότητας", δίνοντας αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά και πασχίζοντας να αποδείξει το "αναγκαίο" της "εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης", που προωθεί η κυβέρνηση. Η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργού έχει ως στόχο να παρακαμφθεί η θύελλα των αντιδράσεων, που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά σχέδια για ερήμωση της υπαίθρου, καταστροφή των χωριών και δραματική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, κατά πώς απαιτούν οι εταίροι των Βρυξελλών.

    Η αντίδραση αυτή του υπουργού κρίνεται αναμενόμενη, καθώς στα κυβερνητικά σχέδια δεν αντιτίθενται μόνο "τοπικιστικά συμφέροντα", "λίγοι παραπλανημένοι κάτοικοι", "κοινοτάρχες και κοινοτικοί γραμματείς που φοβούνται μήπως χάσουν τα προνόμιά τους", όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των καταργήσεων των κοινοτήτων, αντιδρούν αιρετοί και κάτοικοι από περίπου 4.000 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των οποίων πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

    Επιπλέον, ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Ακ. Τσοχατζόπουλος και ο Κ. Λαλιώτης φέρονται να διαφοροποιούνται από το σχετικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο πρώτος που είναι και πρώην υπουργός Εσωτερικών, παραδέχεται ουσιαστικά ότι αντιδρά τουλάχιστον το 40% κατοίκων και αιρετών της χώρας. Μόνο που η διαφοροποίηση και των δύο αποσκοπεί σε "νίψιμο των χειρών τους", μπροστά στη σχεδιαζόμενη πληθυσμιακή απογύμνωση της περιφέρειας και τίποτε περισσότερο. Γι' αυτό και στα μέσα του Ιούλη, όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαζε στο Ναύπλιο και συζητούσε για τις αναγκαστικές συνενώσεις, δεν άρθρωσαν ούτε λέξη αντίθετη με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Παρουσίαση

    Την Παρασκευή, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την πορεία του προγράμματος. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ελπίζει πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κόλπους της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με την αρχική του μορφή. Αυτή, δηλαδή, που προέβλεπε τη σύσταση περίπου 800 νέων ΟΤΑ. Και αυτό, προκειμένου η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, να φανεί ότι υποχωρεί κάπως μπροστά στις αντιδράσεις και να αυξήσει, ελαφρώς, τον αριθμό των νέων δήμων.

    Αλλωστε, η αύξηση αυτή, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, κρίνεται αναγκαία από τους κυβερνώντες, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπου παρουσιάζει αυξημένη πολιτική δύναμη. Σε περιοχές, δηλαδή, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και τα Δωδεκάνησα, ο αριθμός των συνενώσεων αναμένεται να αυξηθεί, προκειμένου να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις από αιρετούς και να αποφευχθούν φαινόμενα καθόδου"ανταρτών" υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές του '98.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ