ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δυσοίωνες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμος. Επικριτικός προς την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις απαιτούνται κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στον χτεσινό "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (ΟΤ). Ακόμα πιο κατηγορηματικός ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς,επικρίνει την κυβέρνηση για τις ολυμπιακές της φιλοδοξίες και επειδή δεν ενημέρωσε προηγούμενα το λαό για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και τις "πρόσθετες δημοσιονομικές υποχρεώσεις" που συνεπάγεται η ανάληψη των Ολυμπιάδας.

Στη συνέντευξή του στον "ΟΤ" ο Λ. Παπαδήμος:

  • Διατυπώνει την άποψη ότι η όλη αυτή επιχείρηση βρίσκεται σε αρμονία με την ακολουθούμενη πολιτική και τους στόχους που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης", καθώς εκτιμά ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, "δεν είναι ασυνεπής με τη μακροοικονομική πολιτική που ασκείται και την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων".
  • Εκτιμά ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εφόσον λέει αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται και εφόσον υπάρξει προγραμματισμός - οργάνωση - ορθολογική διαχείριση των πόρων και αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών), τότε "γενικά οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι θετικές".
  • Πιστεύει ότι "η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας".
  • Βλέπει "αβεβαιότητες για ορισμένα μεγέθη του προϋπολογισμού" των Ολυμπιακών Αγώνων (ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καλυφθούν με εξωτερικό δανεισμό (στο ύψος του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 350 δισ. δραχμές) για την εκτέλεση των έργων που θα γίνουν από το κράτος.
  • Εκτιμά πως "εφόσον δημιουργηθεί και λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας οργανισμός προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης της Ολυμπιάδας, δε θα προκύψουν οικονομικά προβλήματα για τον Ελληνα πολίτη".

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς, με δηλώσεις που έκανε προχτές στην τηλεόραση "Κανάλι 5) του Γ. Κουρή, εξέφρασε την απορία του για το "πώς ο εθνικός προϋπολογισμός θα αντέξει το τρομακτικό κόστος της διοργάνωσης". Θυμίζοντας μάλιστα ότι παράλληλα με την Ολυμπιάδα του 2004 η ελληνική κυβέρνηση κυνηγά "τη νομισματική ένωση του 2001 και το πρόγραμμα των εξοπλισμών", άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι το πρόσθετο κόστος που συνεπάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, θα καλυφθεί είτε με φορολογία είτε με εξωτερικό δανεισμό, που και αποτελεί μελλοντική φορολογία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμείς θα κάνουμε "κουμάντο"...

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να μην επιτραπεί σε κανέναν τρίτο πέραν της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και ό,τι συνεπάγεται αυτή (πακτωλός χρημάτων, κατασκευαστικά έργα, δοσοληψίες, προπαγάνδα κλπ.) γίνεται πλέον εμφανής, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Κ. Σημίτης, ο οποίος χτες παραχώρησε δείπνο στη Γ. Αγγελοπούλου και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης, απέφυγε να έχει τετ α τετ με την πρόεδρο της Επιτροπής. Φαίνεται δε, διατεθειμένος, αφού περάσει το αναγκαίο διάστημα ώστε να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας από το πρόσωπο της κ. Αγγελοπούλου, να προβεί στην ανακοίνωση συγκρότησης φορέα διοργάνωσης των Αγώνων, υπό την προεδρία ανθρώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Χτες, άλλωστε, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι ο φορέας αυτός θα συσταθεί - μετά από εμπλοκή και της Βουλής - μέχρι τέλους του χρόνου και φρόντισε να σημειώσει ότι ο αριθμός των μελών του θα καθοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η πλειοψηφία του να ελέγχεται από την κυβέρνηση. "Ο αριθμός των μελών τής Επιτροπής δεν είναι προσδιορισμένος", είπε ο υπουργός Τύπου και κατέληξε, θέλοντας να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτή την υπόθεση, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι "και καθοριστική και καταλυτική και σημαντική, τα πάντα θα είναι, γιατί η κυβέρνηση είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα"...

Με αφορμή δε τη σύμβαση ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων που υπέγραψε η ελληνική πλευρά στη Λοζάνη, η οποία ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φάνηκε ανέτοιμος να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τους αυστηρότατους και δεσμευτικούς όρους που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της ΔΟΕ.

Ο Φούρας τον πρώτο λόγο

Η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σ' αυτά δε θα συμπεριλαμβάνεται η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Τον πρώτο ρόλο στις επόμενες εξελίξεις ανέλαβε από χτες ο Ανδρ. Φούρας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος του ανέθεσε τις επαφές με διάφορα πρόσωπα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τελική πρόταση για τη στελέχωση της οργανωτικής επιτροπής. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ανδρ. Φούρας συναντήθηκε ήδη με εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και με τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναχωρεί για διακοπές στο Λονδίνο, αρνούμενη τη συνεργασία με μία επιτροπή της οποίας δε θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Προχτές δεξιώθηκε πάντως τους εργαζόμενους του "Αθήνα 2004", ενώ αργά χτες φιλοξενήθηκε μαζί με τους συνεργάτες της από τον πρωθυπουργό.

Αντικομμουνιστικό ντελίριο της ΕΤ1

Η ΕΤ1, που κατά τον ισχυρισμό των επικεφαλής της και της κυβέρνησης, είναι τηλεόραση απαλλαγμένη από τα αντικομμουνιστικά πλέγματα, την Τετάρτη το βράδυ ξαναχτύπησε! Εχοντας στις αποθήκες της κάθε είδους αντικομμουνιστική σαβούρα, τα επιτελεία της μάλλον σκέφτηκαν πως είναι καιρός να ενεργοποιήσουν τα κατακάθια του δημόσιου οργανισμού. Ετσι άρχισαν την προβολή ντοκιμαντέρ, παραγωγής του... αμερόληπτου και δήθεν αντικειμενικού BBC.

Στα εν λόγω κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού, που ορισμένοι έχουν το απύθμενο θράσος να τα εμφανίζουν ως ιστορική έρευνα, τα μάτια των τηλεθεατών είδαν τα... εγκλήματα (!) των κομμουνιστών στη ΛΔ Γερμανίας, "ταλαίπωρους" Γερμανούς πολίτες (διάβαζε πράκτορες) να... ανοίγουν σήραγγες κάτω από το τοίχος του Βερολίνου για να μπουν στον "ελεύθερο κόσμο", στη... χρυσή Δύση, όπως έλεγε κάποια εκπομπή! Οικογένειες που τις χώρισαν οι κομμουνιστές (όχι οι ιμπεριαλιστές) και άλλα παρόμοια... Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνουν στις ΕΤ παρόμοια ξεδιάντροπα. Οπως κατάγγειλαν αναγνώστες της εφημερίδας μας, κι άλλες ανάλογου περιεχομένου εκπομπές εμφανίζονται τακτικά στην ΕΤ1.

Να, λοιπόν, που τις αλήστου μνήμης εκπομπές "στον ιστό της αράχνης" τις ζήλεψε η ΠΑΣΟΚική ΕΤ. Πριν της ευχηθούμε και εις ανώτερα, καλούμε τον κύριο Ρέππα να παρέμβει άμεσα. Ελπίζουμε να το κάνει. Διαφορετικά θα αποδείξει ότι είναι όχι μόνο συνένοχος, αλλά και καθοδηγητής αυτού του αίσχους.

"Μαύρη" δημοσιογραφία

Υστερα από εισήγηση των δύο προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων της Ενωσης, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ "αποδοκιμάζει δριμύτατα" το σχόλιο του γνωστού Θ. Αναστασιάδη, αρθρογράφου της "Ελευθεροτυπίας", που δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κυριακάτικη "Ελευθεροτυπία" και αναφερόταν στο Νέλσον Μαντέλα με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο - αποπνέοντας ρατσιστικό μίσος.

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, υπενθυμίζεται, έχει αποδοκιμαστεί με αυστηρότητα για ανάλογα σχόλια τέτοιου είδους κατά το πρόσφατο παρελθόν. Το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του είχε επιβάλει την ποινή της οριστικής διαγραφής, ενώ το Δευτεροβάθμιο τον είχε αποδοκιμάσει επίσης για σχόλιά του και εξέφρασε τη λύπη του, εκτός των άλλων, για τη χρησιμοποίηση "άστοχων, απρεπών και ανόητων εκφράσεων για την τραγική μοίρα χιλιάδων εβραίων που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου από τον ναζισμό".

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καλεί τον Θ. Αναστασιάδη "να αντιληφθεί ότι επιμένει σε μια συμπεριφορά που δε συμβιβάζεται με το ήθος ενός επαγγελματία δημοσιογράφου, μέλους ενός συνδικαλιστικού και, ταυτόχρονα, πνευματικού Σωματείου".

ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα 12 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της (οδός 1821 αρ. 39) η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ. Η συνέντευξη πραγματοποιείται με αφορμή την επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στο νομό.

ΝΔ
"Ευέλικτη" και "υπερκομματική" αρχή

Υπέρ μιας "ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής" που θα εξασφαλίζει την "ευελιξία και αποτελεσματικότητα" στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τάχθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την προχτεσινή τοποθέτηση της ηγεσίας του ΣΕΒ.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να υπογραμμίσει το ρόλο που έχει παίξει η παράταξή του για την ανάληψη των Αγώνων, ενώ σε σχέση με το μέλλον προσπάθησε να εμφανιστεί ως δύναμη που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της διεξαγωγής τους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να μην υπάρξει "στενόκαρδη κομματική καπηλεία του μεγάλου εθνικού γεγονότος", να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για το περιεχόμενο της σύμβασης που υπογράφτηκε στη Λοζάνη, την οποία μόλις μια ώρα πριν τη συνάντηση πήρε στα χέρια του! Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης της Γ. Αγγελοπούλου στη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ