Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δυσοίωνες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμος. Επικριτικός προς την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις απαιτούνται κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στον χτεσινό "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (ΟΤ). Ακόμα πιο κατηγορηματικός ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς,επικρίνει την κυβέρνηση για τις ολυμπιακές της φιλοδοξίες και επειδή δεν ενημέρωσε προηγούμενα το λαό για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και τις "πρόσθετες δημοσιονομικές υποχρεώσεις" που συνεπάγεται η ανάληψη των Ολυμπιάδας.

Στη συνέντευξή του στον "ΟΤ" ο Λ. Παπαδήμος:

  • Διατυπώνει την άποψη ότι η όλη αυτή επιχείρηση βρίσκεται σε αρμονία με την ακολουθούμενη πολιτική και τους στόχους που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης", καθώς εκτιμά ότι η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, "δεν είναι ασυνεπής με τη μακροοικονομική πολιτική που ασκείται και την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων".
  • Εκτιμά ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εφόσον λέει αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται και εφόσον υπάρξει προγραμματισμός - οργάνωση - ορθολογική διαχείριση των πόρων και αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών), τότε "γενικά οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι θετικές".
  • Πιστεύει ότι "η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας".
  • Βλέπει "αβεβαιότητες για ορισμένα μεγέθη του προϋπολογισμού" των Ολυμπιακών Αγώνων (ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καλυφθούν με εξωτερικό δανεισμό (στο ύψος του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 350 δισ. δραχμές) για την εκτέλεση των έργων που θα γίνουν από το κράτος.
  • Εκτιμά πως "εφόσον δημιουργηθεί και λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας οργανισμός προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης της Ολυμπιάδας, δε θα προκύψουν οικονομικά προβλήματα για τον Ελληνα πολίτη".

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς, με δηλώσεις που έκανε προχτές στην τηλεόραση "Κανάλι 5) του Γ. Κουρή, εξέφρασε την απορία του για το "πώς ο εθνικός προϋπολογισμός θα αντέξει το τρομακτικό κόστος της διοργάνωσης". Θυμίζοντας μάλιστα ότι παράλληλα με την Ολυμπιάδα του 2004 η ελληνική κυβέρνηση κυνηγά "τη νομισματική ένωση του 2001 και το πρόγραμμα των εξοπλισμών", άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι το πρόσθετο κόστος που συνεπάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, θα καλυφθεί είτε με φορολογία είτε με εξωτερικό δανεισμό, που και αποτελεί μελλοντική φορολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ