Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ,ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ν' αλλάξει η ρότα!

- Την Κυριακή γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας (ΕΚΦ). Με την ευκαιρία αυτή, πείτε μας σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο νομός;

- Ο νομός βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας. Ολοι οι δείκτες έχουν καθοδική πορεία. Οι λίγες βιομηχανίες που υπήρχαν, ή έκλεισαν (ΜΑΡΟΧ - ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ - ΒΕΛΚΑ) ή συρρίκνωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα πλέον, ν' αρχίσει να χτυπάει το καμπανάκι SOS στην περιοχή. Απ' αυτήν τη λαίλαπα δε γλίτωσαν ούτε οι μικρομεσαίοι, ιδιαίτερα της Αμφισσας και της Ιτέας. Από κοντά και οι αγρότες - ελαιοκαλλιεργητές στην πλειοψηφία τους - που οι χαμηλές τιμές του τοπικού προϊόντος, τους "γονάτισαν".

- Σε ποιο δίλημμα πρέπει ν' απαντήσουν την Κυριακή με την ψήφο τους οι 26 αντιπρόσωποι;

- Δε θα λέγαμε δίλημμα, γιατί τα διλήμματα είναι πολλά. Αν πάρουν υπόψη τους οι αντιπρόσωποι την όλη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΦ, θα διαπιστώσουν ότι στάθηκε εντελώς επιφανειακά στα προβλήματα. Οτι με τις όλες ενέργειές της υποβάθμιζε τα προβλήματα, ότι όλες της οι προσπάθειες ήταν η απάλυνση του προβλήματος και η μη ανάδειξη των ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής. Το μεγάλο πρόβλημα, πιστεύουμε, δεν είναι τόσο στους αντιπροσώπους, αλλά κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις διοικήσεις τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν ακριβώς την ίδια στάση με την πλειοψηφία του ΕΚΦ. Οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές όπου συμμετέχουν, προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη να τα κάνουν κτήμα όλου του λαού της Φωκίδας και να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση σε αγωνιστική στάση. Τελικά, το μοναδικό δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί είναι ή με την κυβερνητική πολιτική ή με το λαό. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

- Ποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα;

- Η όξυνση των προβλημάτων και η αδυναμία των από πάνω να ανταποκριθούν, οδήγησε εξ αντικειμένου κάποια σωματεία στη δημιουργία "συντονιστικής επιτροπής ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" για την ανάπτυξη της Φωκίδας". Στην επιτροπή συμμετέχουν έξι σωματεία με δυνατότητα διεύρυνσης. Η εργατική τάξη του νομού έχει εκφράσει τη θέλησή της να αντισταθεί στον "κοινωνικό διάλογο" στις απολύσεις και την υποβάθμιση του νομού. Η φανερή αδυναμία της ΔΑΚΕ να εκφράσει πολίτικο λόγο διαφορετικό από αυτόν της πλειοψηφίας, να συσπειρώσει εργαζόμενους, να μπει μπροστά στα προβλήματα, την οδηγεί, πλέον στο περιθώριο. Η ταύτιση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ με τις κυβερνητικές επιλογές, λογικά την τοποθετεί συμπλέουσα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, μιας και η κυβερνητική πολιτική μόνο τα συμφέροντα αυτά εξυπηρετεί. Κατά συνέπεια μεγάλο βάρος πέφτει στη Συντονιστική Επιτροπή, όσο και στους ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές, ώστε να αποκρουστούν οι συντονισμένες επιθέσεις κυβέρνησης - εργοδοσίας. Νομίζουμε ότι, τελικά, η διέξοδος είναι η συσπείρωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων του νομού. Η δράση των σωματείων και κυρίως η θέληση των ίδιων των εργαζομένων, μπορούν να αλλάξουν τη ρότα της νέας διοίκησης του ΕΚΦ. Ενα βήμα γι' αυτό, για το νομό μας, θα είναι η υπερίσχυση του συνδυασμού που υποστηρίζει η ΕΣΑΚ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ