ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Εσοδα δύο δισεκατομμύρια τη μέρα!

Το α' εξάμηνο του 1997 εισέπραξε 374 δισ., από τα οποία τα 136 είναι καθαρά κέρδη προ φόρων

Με ρυθμό δύο δισεκατομμυρίων και πλέον την ημέρα "έτρεχαν" τα έσοδα του ΟΤΕ για το πρώτο εξάμηνο του 1997, φτάνοντας το συνολικό ποσό των 374 δισεκατομμυρίων δραχμών. Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του Οργανισμού συζήτησε και ενέκρινε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, στα οποία τα έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 1996 παρουσιάζουν αύξηση 16,6%. Αύξηση που σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της αστικής μονάδας και του πάγιου κατά 13% και 12% αντίστοιχα το 1997 και τους μεγαλύτερους λογαριασμούς που υποχρεώνονται να πληρώνουν εκατομμύρια συνδρομητές, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους μειώνονται από την πολυετή επιβολή της μονόπλευρης λιτότητας.

Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, προ φόρων, είναι 136,7 δισ. από 112,2 που ήταν τους έξι πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους. Ετσι τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 84 δισ. και εμφανίζονται αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996.

Τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού, μετά και τη μετοχοποίηση, έσπασαν το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου (1.036 δισ. δραχμές) και σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1996 (696 δισ. ) αυξήθηκαν κατά 48%.

Πάντως η εικόνα του "ήρεμου γίγαντα" που αποπνέουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, δεν μπορούν να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία του ΟΤΕ, ήδη το 20% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, την καθυστέρηση στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

  • Οι προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Βιομηχανιών. Στην ημερίδα που γίνεται στις 18 Οκτωβρίου, θα εξεταστούν θέματα όπως: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ και στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της βιομηχανίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.
Πυρετωδώς δουλεύουν τα "αγροτοδικεία"

ΚΟΘ του ΚΚΕ: Μόνη απάντηση που ταιριάζει στην τακτική της κυβέρνησης, η δημιουργία προϋποθέσεων για νέους πιο μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες

Αναβλήθηκε χτες στα Τρίκαλα η δίκη 15 αγροτών, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1996. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων δεν πρόλαβε χτες να εκδικάσει την υπόθεση και η δίκη αναβλήθηκε, λόγω παρέλευσης χρόνου. Για την ίδια κινητοποίηση, θα δικαστούν, επίσης, άλλοι 180 Τρικαλινοί αγρότες, στις 29 του Οκτώβρη. Επίσης αύριο, Πέμπτη, άλλη μια δίκη - "μαμούθ" γίνεται στις Σέρρες, όπου 106 αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια, με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα με τη "βιομηχανία" δικών που έχει στήσει η κυβέρνηση, συνεχίζονται μαζικά οι κλήσεις σε απολογία εκατοντάδων αγροτών, με τελευταίο παράδειγμα τους νομούς Θεσσαλονίκης και Τρικάλων.

Με αφορμή τις διώξεις που ξεκίνησαν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος αγροτών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης που πρωτοστάτησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη - Γενάρη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για εκφοβισμό του αγροτικού κόσμου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εντείνει την επιχείρηση των δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστών αγροτών και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε, όπως φαίνεται, σύμμαχο τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που άσκησε αγωγή σε πρωτοπόρους αγωνιστές, μέλη της ΣΕΑ στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996 - 1997. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, αντί να γίνεται όργανο δίωξης στα χέρια της κυβέρνησης, θα έπρεπε να βρίσκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, γιατί η ίδια πολιτική αφανίζει χιλιάδες μικροεπαγγελματίες προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, που αντί να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, με αδιαλλαξία και αυταρχισμό θέλει να υποτάξει το αγωνιζόμενο αγροτικό κίνημα, που αντιστέκεται και διεκδικεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής".

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί "τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να δώσουν τη μόνη απάντηση που ταιριάζει στην τακτική της κυβέρνησης, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους πιο μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες". Καλεί, τέλος, "τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τους φορείς τους να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους".

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
"Τσεκούρι" σε δραστηριότητες και προσωπικό

Τα δεινά της αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και της πελατειακής - ρουσφετολογικής πολιτικής που άσκησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων, έρχεται να πληρώσει η ΕΑΣ Λιβαδειάς, που οδηγείται πλέον στη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ουσιαστικά στη διάλυση. Βέβαια τα σπασμένα αυτής της πολιτικής, πληρώνουν πρώτα από όλους οι αγρότες και οι εργαζόμενοι, πράγμα που δεν ισχύει μόνο για την Ενωση Λιβαδειάς, αλλά και για πολλές ακόμα δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής η διοίκηση της ΕΑΣ Λιβαδειάς, εν όψει και της αναφερόμενης ρύθμισης χρεών, προχωράει σε "εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της", συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της (προωθεί τις Ομάδες Παραγωγών) και μείωσης του... κόστους λειτουργίας που μεταφράζεται, εν ολίγοις, σε απολύσεις εργαζομένων. Ηδη, η φόρμουλα έχει βρεθεί και η διοίκηση για να μην κατηγορηθεί για αντεργατική συμπεριφορά εξήγγειλε πακέτο"οικειοθελών" αποχωρήσεων και σημαντικό αριθμό μείωσης των 105 εργαζομένων.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο διευθυντής της ΕΓΣ Λιβαδειάς κ. Αλεξίου "οι αποχωρήσεις κρίνονται αναγκαίες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ενωση. Επιδίωξή μας είναι να αποχωρήσουν 20 με 25 άτομα με κίνητρα, εκ των οποίων οι 8 - 9 είναι προς σύνταξη".

Μάλιστα το κίνητρο που δίνει η Ενωση φτάνει το ενάμισι εκατομμύριο πλέον της κανονικής αποζημίωσης.

Το κακό είναι, ότι η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα διοίκηση του σωματείου, συναισθανόμενη τις ευθύνες της για την κατάντια της ΕΑΣ Λιβαδειάς και βάζοντας το λιθαράκι της... στους στόχους της "εξυγίανσης" που ευαγγελίζεται η διοίκηση της οργάνωσης, δε δέχεται να ονομαστούν απολύσεις, δέχεται όμως τις "οικειοθελείς" αποχωρήσεις με "κίνητρα", αναπαράγοντας το δίλημμα της κάθε εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, "ή δέχεστε τις απολύσεις έναντι κάποιων αργυρίων ή απολύεστε και δεν παίρνετε τίποτα".

ΔΩΔΩΝΗ
Χτυπάνε το σαμάρι...

Τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία απέκλεισαν κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητώντας μόνο μεγαλύτερες τιμές στο γάλα

Για δεύτερη μέρα παρέμεινε αποκλεισμένη χτες η συνεταιρική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" από κτηνοτρόφους της περιοχής Ιωαννίνων, που ζητάνε μεγαλύτερες τιμές στο γάλα από αυτές που αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της επιχείρησης.

Ο αποκλεισμός της "Δωδώνης" ξεκίνησε προχτές το πρωί με αγροτικά αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα, μετά από πρωτοβουλία της ΟΑΣ Νομού Ιωαννίνων και με μοναδικό αίτημα την αύξηση της τιμής στο γάλα. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της "Δωδώνης" αποφάσισε για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο να δώσει 245 δραχμές το κιλό στο πρόβειο γάλα, 130 στο γίδινο και 115 στο αγελαδινό. Οι κτηνοτρόφοι που προχώρησαν στον αποκλεισμό του εργοστασίου, ζητούν 270 δραχμές το κιλό για το πρόβειο και κλιμακωτή αύξηση της τιμής στο γίδινο και αγελαδινό γάλα. Βέβαια αν κρίνει κανείς ότι πριν τρία χρόνια η τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 280 - 290 δραχμές το κιλό, τότε με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, η τιμή φέτος θα έπρεπε να ξεπερνά τις 320 δραχμές το κιλό.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την πρωτοβουλία αυτή της ΟΑΣ Ιωαννίνων, κρύβονται έριδες και διαμάχες κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ (τοπικών και μη) σχετικά με τη "Δωδώνη" και τη μεταβίβαση των μετοχών της επιχείρησης στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Γιατί η τιμή στο γάλα μπορεί να είναι ζωτικό πρόβλημα για τους παραγωγούς, μετά τη θεαματική πτώση των τελευταίων χρόνων, ωστόσο όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Ομως η ΟΑΣ Ιωαννίνων, που προβάλλει επιλεκτικά την αύξηση της τιμής στο γάλα, λειτουργεί αποπροσανοτολιστικά, αφού δε θέτει στο πλαίσιο των αιτημάτων τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ούτε επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την κατάντια της κτηνοτροφίας.

Κι άλλο θύμα των ναρκωτικών

Αλλο ένα θύμα του "λευκού θανάτου". Χτες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Μ. Βόδα 106, στο δεύτερο όροφο, ο 26χρονος Ιωάννης Ελευθερίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεμελίωση ... αυθαιρεσίας

Σε οικόπεδο όπου επρόκειτο να χτιστεί σχολείο, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε το θεμέλιο λίθο εκκλησίας

Παρά τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων και φορέων της Θεσσαλονίκης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεμελίωσε, χτες, εκκλησία σε οικόπεδο απέναντι από το Ποσειδώνιο, που προοριζόταν για σχολείο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει η χρήση γης για το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν έχει αποφασίσει το ΣΧΟΠ και ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τέλος επικύρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, χτες, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΣΧΟΠ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα. Η "νομιμοποίηση" με αυτόν τον τρόπο της αυθαιρεσίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και δημοτικών συμβούλων της παράταξης Κοσμόπουλου.

"Για μια ακόμη φορά η Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη κατέλυσε το κράτος. Σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη φέρουν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", δήλωσε ο Αγάπιος Σαχίνης.

Στην τελετή θεμελίωσης παρέστησαν κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν παρέλειψε να εκφράσει"τας απείρους ευχαριστίας του" προς τον νομάρχη και τον δήμαρχο, γιατί με τις αποφάσεις τους έγινε αυτό που ήθελε η Εκκλησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ