ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συντονισμένο "ΟΧΙ" στην επιχείρηση αφανισμού τους

Πανναυτεργατικό συλλαλητήριο, σήμερα στις 11 πμ, στην Ακτή Μιαούλη. Συμμετέχουν και οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ. Αποκαλυπτικές δηλώσεις Σουμάκη για τις συνέπειες από την άρση του καμποτάζ

Συντονισμένο "ΟΧΙ" στην επιχείρηση αφανισμού τους από τα πλοία - που έχουν θέσει σε εφαρμογή εφοπλιστές και κυβέρνηση - λένε οι ναυτεργάτες σήμερα με πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας, που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Στον τόπο της συγκέντρωσης θα κατευθυνθούν με πορεία και οι σπουδαστές του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), πλοίαρχοι και μηχανικοί, οι οποίοι έχουν αποφασίσει για σήμερα αποχή από τα μαθήματα. Οι σπουδαστές θα προσυγκεντρωθούν στις 8 το πρωί έξω από το κτίριο της σχολής.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση όλων των ναυτεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, την προστασία της απασχόλησης, την άμεση απορρόφηση των ανέργων, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος των ναυτιλιακών πρακτόρων που συνδυάζεται με τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την προστασία των εσωτερικών θαλάσσιων πλόων της χώρας (καμποτάζ).

Η απόφαση για την αποχή από τα μαθήματα των σπουδαστών στο ΚΕΣΕΝ επικυρώθηκε και χτες στη διάρκεια γενικής συνέλευσής τους, στην οποία παραβρέθηκε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσας.Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους σπουδαστές για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση εναντίον των ναυτεργατών, αλλά και τις δραματικές συνέπειες από την άρση του καμποτάζ, σημειώνοντας: "Πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών, που ξεθεμελιώνει το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών και θεσμοθετεί την ασυδοσία των εφοπλιστών". Χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση για την αναχαίτιση αυτής της επίθεσης τη μαζική παρουσία των ναυτεργατών στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και την αλλαγή των συσχετισμών στη διοίκηση τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ώστε να σταματήσει η νόθα πλειοψηφία να αλλοιώνει τη θέληση των ναυτεργατών και κατέληξε: "Είναι μεγάλη η δύναμη των ναυτεργατών και αυτό το απέδειξαν οι τελευταίες μεγαλειώδεις πολυήμερες απεργίες που σημάδεψαν τις εξελίξεις".

Για "μάχη καρχαριών" κάνει λόγο ο Σουμάκης

Οι δραματικές συνέπειες της άρσης του καμποτάζ επιβεβαιώθηκαν και από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη χτες, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Δήλωσε σχετικά με την άρση ότι θα είναι "μάχη καρχαριών" από την οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να περισώσει ό,τι μπορεί, επιχειρώντας να ...υποχρεώσει τους καρχαρίες... "να παίρνουν άδειες σκοπιμότητας" πριν δρομολογήσουν τα πλοία τους. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το 2004, οπότε και θα αρθεί το καμποτάζ και στην ακτοπλοϊα, το υπουργείο θα έχει πάρει μέτρα, ώστε να μην "επικρατήσει η λογική του "μπάτε σκύλοι αλέστε..."", ενώ ανακοίνωσε ότι, στα πλαίσια των προσπαθειών του να απαλύνει τις συνέπειες από την άρση, τη Δευτέρα, στις 13 του μήνα, θα γίνει ...νέα σύσκεψη στο υπουργείο μεταξύ ΠΝΟ και ευρωβουλευτών.

Οσον αφορά τους Ελληνες ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας, μάλλον τους περιμένουν μαύρες μέρες, αφού ο υπουργός δεν απάντησε τι μέτρα θα λάβει για να τους προστατέψει. Σημειώνεται ότι η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας,με επιστολή της, στις 29 Αυγούστου ζητά να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές "της νομοθεσίας με τις οποίες θα εξασφαλιστούν οι επιβαλλόμενοι ίσοι όροι ανταγωνισμού", ενώ χαρακτηρίζει ως "πολυτελή και άκρως δαπανηρή" τη σύνθεση των πληρωμάτων στην ακτοπλοϊα!

Σχετικά με τη χτεσινή απόφαση των φαρμακοποιών, οι ασφαλισμένοι στον Οίκο του Ναύτου να πληρώνουν ολόκληρη την τιμή των φαρμάκων λόγω των χρεών του Ταμείου, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, αλλά "διαδικαστικό και προσωρινό" και ...ελπίζει να λυθεί άμεσα, αφού ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΥΡΚΑΛ
Διαδήλωση στου "κουφού την πόρτα"

Στου Μαξίμου έφτασαν χτες με πορεία οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην αμυντική βιομηχανία. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

"Περικυκλωμένοι" από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν χτες οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ σε όλη τη διάρκεια της δυναμικής πορείας τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκεί τους "υποδέχτηκαν" επίσης πολυάριθμοι αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα στον Οκτώβρη θα... υπάρξει κάποια απάντηση.

Θα υπάρξουν - είπε - συνεννοήσεις με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτση,ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνταξη του πορίσματος συνολικά για την αμυντική βιομηχανία.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Υμηττού, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της διοίκησης του σωματείου και του ΕΚΑ, τόνισε: "Απ' όσα είπε ο Γ. Πασχαλίδης, ότι δηλαδή θα ενημερώσει τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της ανάπτυξης της ΠΥΡΚΑΛ. Το ίδιο καθαρό είναι ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα. Τα ίδια τα προβλήματα είναι αυτά που θα μας εξαναγκάσουν, γιατί η κατάσταση της επιχείρησης θα οξυνθεί παραπέρα, εφόσον δεν υπάρξει απ' την κυβέρνηση κανένα μέτρο. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ του σωματείου και θα πάμε σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε νέο αγωνιστικό πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή έχουν δείξει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Αν και το ΔΣ του σωματείου κρατήσει ανάλογη στάση, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά".

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια απ' την ΠΥΡΚΑΛ" και "ο λαός πληρώνει για την άμυνα, γι' αυτό και αξιώνει στη χώρα του δουλιά",οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την πορεία τους απ' το εργοστάσιο στον Υμηττό. Μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους απ' το εργοστάσιο της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ, με κοινό τους ψήφισμα, εννιά σωματεία εργατών μετάλλου από το Λεκανοπέδιο,εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ. Σημειώνουν ότι οι αμυντικές βιομηχανίες στο σύνολό τους και η ΠΥΡΚΑΛ περισσότερο συρρικνώνονται καθημερινά, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Τονίζουν, τέλος, ότι "πρέπει ο αγώνας να δοθεί συντονισμένα απ' τους εργαζόμενους όλων των αμυντικών βιομηχανιών" και καλούν την Ομοσπονδία Μετάλλου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ

Συγκέντρωση στις 7μμ έξω από το πολυκατάστημα οργανώνουν σήμερα σωματεία της Αθήνας. Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, θα εκφράσουν σήμερα Πέμπτη δεκάδες σωματεία της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 το απόγευμα, έξω από το κατάστημα.Επίσης, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 6μμ έως τις 9μμ, κήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας η οποία, όπως τονίζει: "Με την κάλυψη της κυβέρνησης επιχειρεί να χτυπήσει το Σωματείο, για να καταργήσει τα κεκτημένα και να εφαρμόσει τις καταστροφικές για την εργατική τάξη εργασιακές σχέσεις, που προωθεί το αντεργατικό μπλοκ του μαύρου μετώπου, κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμβιβασμένων συνδικαλιστών". Το Συνδικάτο καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και να στηρίξουν με όποιο μέσο μπορούν τον αγώνα των εργαζομένων.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην PRAKTIKER HELLAS εκφράζει σε ανακοίνωσή του τη συμπαράστασή του, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ με ομόφωνη απόφαση τού ΔΣ ενισχύει τον αγώνα των εργαζομένων με το ποσό των 50.000 δραχμών.

ΟΒΣΑ - ΟΕΒΕΑ

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αθήνας,σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν: "Η ασύδοτη ανάπτυξη και εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, πολυεθνικών με την ανοχή της κυβέρνησης, έφερε έναν άκρατο ανταγωνισμό στην αγορά - με νόμους ζούγκλας θα λέγαμε - που εκτός του ότι οδηγήθηκαν και οδηγούνται χιλιάδες μικρομάγαζα στον αφανισμό, αυτός ο ανταγωνισμός συμπαρέσυρε και κάποια μεγάλα καταστήματα στο κλείσιμο, όπως π.χ.. "Διαμαντή", "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ" και βέβαια με τα γνωστά τεράστια προβλήματα σήμερα στο ΜΙΝΙΟΝ. Βέβαια αυτοί οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες και χιλιάδες εργαζόμενοι που πετάχτηκαν και πετάγονται στο δρόμο. Κοινό είναι αυτό το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες".

"Αποχωρήστε ΤΩΡΑ"!

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με την οποία την καλεί να εγκαταλείψει το τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου". Πρωτοβουλία, με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μετά την πανεργατική απεργία της 23ης του Οκτώβρη

"Εχει γίνει πλέον συνείδηση ότι η συνέχιση της παραμονής της ΓΣΕΕ σ' αυτόν το "διάλογο" τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρει στον εργαζόμενο. Απεναντίας, το μόνο που προσφέρει είναι κάλυψη στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Αποχωρήστε ΤΩΡΑ!".

Τα πιο πάνω τονίζονται σε επιστολή που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, μετά την πρόσφατη απόφαση της διοίκησής του να καλέσει την τριτοβάθμια οργάνωση να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος - όπως τονίζεται στην ίδια επιστολή - "αποδείχτηκε περίτρανα ότι στοχεύει στην κατάργηση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων στον 20ό αιώνα".

Εξάλλου, το ΕΚ Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του, συμμετέχει στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 23 του Οκτώβρη και ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, απευθυνόμενο για το σκοπό αυτό τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις όλης της χώρας. Ειδικότερα, καλεί τις κλαδικές ομοσπονδίες να επισκεφθούν στελέχη τους όλους τους νομούς και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα ιδιαίτερα κλαδικά προβλήματα και την κυβερνητική πολιτική. Στην ίδια κατεύθυνση - αναφέρει - πρέπει να κινηθούν σε τοπικό επίπεδο και οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, με τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής τους. Τέλος, καλείται η διοίκηση της ΓΣΕΕ να προχωρήσει, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συσκέψεις ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό "ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται για τους εργαζόμενους με τον προϋπολογισμό, την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις εργασιακές σχέσεις και την υπεράσπιση του οχτάωρου".

Πανελλαδικός απεργιακός "πυρετός"

Μάχη για την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 23ης Οκτώβρη δίνεται σε όλη τη χώρα, με περιοδείες συνδικαλιστών, συσκέψεις σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς.

Οι περιοδείες έχουν αρχίσει εδώ και πολλές μέρες, ενώ η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της, για το διεκδικητικό πλαίσιο και την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία, έχει τονίσει ότι "έχει σημασία σήμερα, σε κάθε χώρο εργασίας, να διαμορφωθεί κλίμα αγωνιστικό γύρω από θέσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές των μονοπωλίων και της εργοδοσίας".

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ πρωτοστατούν στις προσπάθειες οργάνωσης της απεργίας και "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την όξυνση της επίθεσης εργοδοτών και κυβέρνησης.

Η ΕΣΑΚ προβάλλει στις διεκδικήσεις την ανάγκη αποχώρησης της ΓΣΕΕ από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", την καταγγελία των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, την αύξηση των συντάξεων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, αλλά και για μικροεπαγγελματίες και μικροκληρούχους αγρότες, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, τις πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην Καλαμάτα

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στην Καλαμάτα έχουν προγραμματίσει τις εξής περιοδείες ενόψει της απεργίας:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο και σε πολυκαταστήματα της Καλαμάτας.
  • Αύριο, Παρασκευή, σε πολυκαταστήματα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τον ΟΣΕ.
  • Την Κυριακή στις συνοικίες της Καλαμάτας: Ράχη, Φυτειά, Γιαννιτσάνικα, Παραλία.
  • Τη Δευτέρα, 6/10, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και το Πολυκλαδικό Λύκειο.
  • Την Τρίτη, 7/10, στο εργοτάξιο του νέου Νοσοκομείου και στα γιαπιά της Καλαμάτας, καθώς επίσης και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο - Λύκειο.
Στάση στα λεωφορεία

Με 5ωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία στην πανελλαδική απεργία.

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από 9 π.μ.-2 μ.μ., με παράλληλη σύγκληση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, στο θέατρο "Ακροπόλ". Αξονες της συνέλευσης, πέρα από το γενικότερο πλαίσιο που θέτει η ΓΣΕΕ, είναι η συνταξιοδότηση των οδηγών της ΕΘΕΛ στα 58 και όχι στα 60 που ισχύει σήμερα, καθώς, επίσης, και η προώθηση νομοσχεδίου που θα θεσμοθετεί το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ έθεσαν θέμα για "εν λευκώ" εξουσιοδότηση του προεδρείου από τη γενική συνέλευση να καθορίσει μόνο του με ποιο τρόπο θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα. Με τη θέση αυτή της ΠΑΣΚΕ, συμφώνησαν, παρά τις "αγωνιστικές" κορόνες, οι συνδικαλιστές της ΑΣΚΕ και του ΔΗΚΕ.

Τα στελέχη της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) αντέδρασαν στη θέση αυτή που πρόβαλε η ΠΑΣΚΕ και επισήμαναν ότι στη γενική συνέλευση θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Από τη χθεσινή συνέλευση των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ, όπου αποφασίστηκε η

Από τη χτεσινή συνέλευση των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανναυτεργατική κινητοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ

Σύσκεψη λογιστών

Η καλύτερη οργάνωση της δουλιάς για την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ στις 23 του Οκτώβρη, είναι το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιεί η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και στην οποία καλεί όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν, την Τρίτη 7 του Οκτώβρη, στις 7.30μμ στα γραφεία της, Κάνιγγος 27.

Κινητοποιούνται οι καθαρίστριες

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων σε Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Τρίκαλα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε Αθήνα και Πειραιά οι εργαζόμενες θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Παιδείας.Οι εργαζόμενες του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και θα πορευτούν στη Νομαρχία.Στις Νομαρχίες εξάλλου θα κατευθυνθούν οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε διάφορες περιοχές.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το θέμα των καθαριστριών έφεραν χτες, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής.

Στην Ερώτηση των τριών βουλευτών επισημαίνεται ότι οι καθαρίστριες "θεωρούνται "εργολάβοι" καθαριότητας, υποχρεώνονται να υπογράφουν σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου και ως εκ τούτου να στερούνται όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας μας, όπως, π.χ., άδεια, επίδομα άδειας, επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και άλλα".

Ο κλάδος, σημειώνεται, διεκδικεί και απαιτεί: α) Να υπαχθούν στους Δήμους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, και β) να τους δοθεί η αύξηση 8% που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε από το Γενάρη του '97, όπως και τον επιπλέον μισθό του ενός μήνα.

Οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εάν είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν επιτέλους τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ