ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θαύματα...

ΤΙ ΠΑΙΔΙΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ στη Ρωσία, μας λέει το "Μέγκα" και αφιερώνει τόση ώρα, για να μας δείξει το φαινόμενο; Παίζουν, λέει, σκάκι και βγάζουν ιατρικές διαγνώσεις με κλειστά μάτια...

***

Τα δικά μας, εγχώρια, παιδιά - θαύματα δεν τα βλέπουν; Πρώτο και καλύτερο, ο Σπράος! Μέσα σε ένα κείμενο 150 σελίδων, κατάφερε να διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση, που έχει ιστορία 150 χρόνων!

***

Η μόνη διαφορά είναι ότι προσπαθεί να κλείσει σε μας τα μάτια, δεν κλείνει τα δικά του!

***

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ σεισμολόγοι διαψεύδουν τις εκτιμήσεις των Ελλήνων συναδέλφων τους, σχετικά με το μέγεθος του σεισμού, ανοιχτά στη θάλασσα έξω από τη Μεσσηνία. Ακούτε...

***

Μας έχουν κυκλωμένους από δεξιά κι αριστερά. Από το Ιόνιο, οι Αμερικάνοι σεισμολόγοι κι από το ...Αιγαίο οι Αμερικάνοι ελληνο-τουρκολόγοι. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι από ποια πλευρά να περιμένουμε το μεγάλο ...μπουμ.

***

Ισως και από τις δύο. Ρίχτερ από τη μια, Χόλμπρουκ από την άλλη. Από τον αέρα, σου 'ρχεται ανατολικά (παραβιάσεις του FIR) από το έδαφος, στα δυτικά...

***

ΘΑ ΠΕΙΤΕ βέβαια πως ο Σημίτης ήταν κατηγορηματικός χτες: "Δε θα πέσουμε στην παγίδα των Τούρκων". Αμα είναι έτσι, καλά. Σε ποια παγίδα θα πέσουμε, όμως;

***

Διότι, εκτός παγίδας δε γίνεται. Εκσυγχρονιστές κυβερνάνε, μην ξεχνιόμαστε...

***

ΔΕΝ ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Διαμαντίδης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, γιατί τις προάλλες διαπίστωσε, λέει, "πράγματα τα οποία δεν τιμούν τη δημοκρατική λειτουργία"!

***

Αντί να μας πει ότι φοβάται να τα βάλει με το ..."θηρίο", μας λέει περί "δημοκρατίας"! Μα, καλά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι. Πού νομίζει ότι βρίσκεται τόσον καιρό; Στην ...Ντίσνεϊλαντ ή στους Καλούς Σαμαρείτες;

Πλήρης ασυδοσία

Αναγνώστης μας, διαβάζοντας το ρεπορτάζ του Σαββάτου για τις εκβιαστικές κινήσεις των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι απειλούν να αποσύρουν ή και αποσύρουν μια σειρά φάρμακα από την αγορά, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι παράλογες αξιώσεις τους για μεγαλύτερα κέρδη, μας έστειλε το εξής "χρήσιμο στοιχείο", όπως λέει ο ίδιος. Εμείς απλά το μεταφέρουμε:

Οπως έχει επίσημα δημοσιευτεί, μία από τις φαρμακοβιομηχανίες αυτές, η "Boeringer - Ingelheim Ελλάδας ΑΕ", το 1996 παρουσίασε αύξηση των πωλήσεών της κατά 20%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Την ίδια όμως χρονιά τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 179%!

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν. Περιοριζόμαστε σ' αυτό, που υπογραμμίζει και ο αναγνώστης μας: "Με τέτοια μεταβολή κερδών δεν πρόκειται απλά για εκβιασμό, που αποβλέπει σε μεγαλύτερα κέρδη, αλλά για πλήρη ασυδοσία".

Εξω όλοι!

Σεισμός

στο ασφαλιστικό,

δόνηση ισχυροτάτη,

δυο πλάκες

εσυγκρούσθηκαν,

η τράκα κι η απάτη,

και, πάει, ξεθεμελιώνεται

η σύνταξη

του εργάτη!

Σεισμός

στο ασφαλιστικό

πέφτουν ήδη

οι γύψοι,

άρχοντες άθλιοι,

σκληροί,

χωρίς ντροπή

και τύψη,

πετούν σαν λεμονόκουπες

όσους έχουνε στύψει!

Σεισμός

στο ασφαλιστικό,

το "κτίσμα" αιωρείται,

μα ψυχραιμία

όλοι σας,

μην πανικοβληθείτε,

απλώς στους δρόμους

σύσσωμοι

και ενωμένοι βγείτε!

Ο οίστρος

Μια θλιβερή επέτειος

Στις 10 Οκτώβρη 1985, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχε ανακοινώσει την πρώτη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων του διετούς προγράμματος λιτότητας 1985 - '87. Ηταν ΔΕΚΑ μέτρα - φωτιά, όπως: Εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής 15%, καρατόμηση της τρίτης δόσης της ΑΤΑ ύψους 9%, με παράλληλη νόθευση του συστήματος, απαγόρευση χορήγησης μισθολογικών αυξήσεων μεγαλύτερων από αυτές που επέτρεπε η κυβερνητική πολιτική με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κλπ. Συντάκτες των συγκεκριμένων μέτρων, ήταν δύο άνθρωποι επιλογής του Κ. Σημίτη. Ο καθηγητής Γ. Σπράος και ο Ν. Γκαργκάνας (τότε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας).

Από τότε, ο K. Σημίτης τιμήθηκε δεόντως, από τους ανθρώπους και τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου - εντός και εκτός Ελλάδας - για την προσήλωση που έδειξε στην εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Ολοι αυτοί τού πρόσφεραν αμέριστη στήριξη για να αναδειχτεί πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεκατρία χρόνια μετά

Δεκατρία χρόνια, μετά την επιβολή του διετούς προγράμματος "σταθεροποίησης" 1985-87, ο Κ. Σημίτης έδωσε για μια ακόμη φορά δείγματα γραφής ότι υπηρετεί ψυχή τε και σώματι την πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Για του λόγου το αληθές, εξουσιοδότησε τον παλιό φίλο και συνεργάτη του Γ. Σπράο να δημοσιοποιήσει την έκθεση για το συνταξιοδοτικό και τα ασφαλιστικά ταμεία, που περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Λέτε, να δούμε σύντομα τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, τον Γ. Σπράο και τον Ν. Γκαργκάνα, να τοποθετούνται και σε κάποιο κυβερνητικό πόστο;

"Διάλογος και... ξερό ψωμί"!

Το περιστατικό είναι από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Στο βήμα βρίσκεται ο συνδικαλιστής, Αλ. Καλύβης και εκφράζει την άποψή του, για το θέμα της "προγραμματικής αντιπολίτευσης", όπως αυτή εκφράζεται στο ζήτημα του "κοινωνικού διαλόγου".

"Είχαμε πει, σημείωσε, ότι συμμετέχουμε στον "κοινωνικό διάλογο", ως ΣΥΝ, για να δώσουμε τη μάχη! Αλλά τι λέει η κυβέρνηση Σημίτη; Αποδεχτείτε, πρώτα, ότι είναι μονόδρομος να πιάσουμε τα κριτήρια. Αλλά αν αποδεχτούμε αυτό, σημαίνει ουσιαστικά ότι εφαρμόζουμε ό,τι λέει η κυβέρνηση Σημίτη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ετσι, φθάσαμε να διαπραγματευόμαστε στον κοινωνικό διάλογο, τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Στο σημείο αυτό οδηγηθήκαμε, λέγοντας κοινωνικός διάλογος και ξερό ψωμί"! Και ο ομιλητής κατέληξε: "Θα αντιταχθούμε στη λογική, "ναι" στην ΕΕ, όποιο κι αν είναι το κόστος; Θα πάμε να μοιράσουμε τη φτώχεια μας;".

Η απάντηση ήρθε στο "κλείσιμο" της συνεδρίασης από τον Ν. Κωνσταντόπουλο:"Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο"! Είπαμε διάλογος και... ξερό ψωμί.

Υπερέβαλε εαυτόν η "Αυγή"

Στην "Αυγή" βρήκε χτες τον πιο θερμό υποστηριχτή της η "έκθεση Σπράου", αφού η πλειοψηφία του Τύπου κάπου ανατρίχιασε από την ωμότητα που χαρακτηρίζει αυτό το υπαγορευμένο από την κυβέρνηση κατασκεύασμα, κάνοντας λόγο για "Ρίχτερ", "βόμβες" κλπ. στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Να όμως, που - κατά την "Αυγή" - οι εμπνευστές και οι "κίλερ" της συγκεκριμένης έκθεσης "δεν καταθέτουν ολοκληρωμένο μοντέλο αναμόρφωσης του συστήματος, ούτε υιοθετούν εξειδικευμένα μέτρα, παραπέμποντας στον κοινωνικό διάλογο..."! Και αυτό, αφού εισαγωγικά προβάλλεται δεόντως ο ισχυρισμός των Σπράου - Τήνιου ότι προσφέρουν "ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα πριν αυτό εξαντληθεί η ικανότητά του να πληρώνει στους δικαιούχους συντάξεις στα σημερινά επίπεδα..."!

Οχι, ούτε τυφλοί, ούτε αλλήθωροι είναι οι υπεύθυνοι της καλής εφημερίδας, αφού ακόμα και από το δικό τους δημοσίευμα προκύπτει στη συνέχεια ότι και συγκεκριμένα μέτρα προτείνονται και ολοκληρωμένο μοντέλο προβάλλεται και σαρωτικό στο σύνολό του είναι. Αλλο τους καίει: Η διάσωση, η συνέχιση και η ολοκλήρωση του "κοινωνικού διαλόγου", όπως αυτός έχει προδιαγραφεί. Γι' αυτό και φροντίζουν να εναρμονιστούν με την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι πρόκειται δήθεν απλά για κάποιες προτάσεις που θα συζητηθούν ...στον "κοινωνικό διάλογο".

Κάπου, όμως, πάνω στην πρεμούρα τους, το παρακάνουν και "αδειάζουν" και τους ίδιους τους συνδικαλιστές τους, ορισμένοι από τους οποίους επιμένουν να το παίζουν "δίπορτο"...

Οι... ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες

Ποιος είναι ο κύριος Τήνιος; Γνωστός, για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και βασικός συντάκτης της έκθεσης για το συνταξιοδοτικό που παρουσιάστηκε χτες.

Ποιος είναι ο κ. Σπράος; Καθηγητής πανεπιστημίου, ο επικεφαλής της επιτροπής, που επεξεργάζεται τις εκθέσεις - εισηγήσεις για την ελληνική οικονομία και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού.

Αντί ο κ. Σημίτης να βάζει διάφορους "κολλητούς" να συντάσσουν εκθέσεις, για το πώς θα οδηγηθούμε στην κοινωνία των 2/3 και να τους παρουσιάζει μάλιστα σαν "ανεξάρτητους πραγματογνώμονες", δε θα ήταν τιμιότερο να τις παρουσίαζε ο ίδιος σαν δικές του θέσεις; Εκτός των άλλων, τα... πονηρά αυτά παιχνίδια (όχι εγώ, αλλά ο ξάδερφός μου ο ψεύτης) υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Η μήπως νομίζουν ότι οι "ιθαγενείς" που διοικούν τρώνε κουτόχορτο;

Παραπληροφόρηση χωρίς όρια

Είναι δικαίωμα του Γ. Β. της "Ελευθεροτυπίας" να υποστηρίζει ό,τι θέλει για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και να καταλογίζει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ότι "ενδίδει στον πειρασμό της παραπληροφόρησης", επειδή είπε ότι "οι χρήστες που παραβρέθηκαν στην (προχτεσινή) συζήτηση ομόφωνα ήσαν κατά της αποποινικοποίησης".

"Αν οι πληροφορίες μου είναι ακριβείς, μόνο μια κυρία απεξαρτημένη ετάχθη κατά της αποποινικοποίησης της χρήσης, υπερασπιζόμενη το "στεγνό" πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας στην οποία ήδη βιοπορίζεται. Αντιθέτως υπέρ της αποποινικοποίησης τάσσονται εξαρτημένοι, που ακολουθούν το πρόγραμμα της μεθαδόνης στην Αθήνα με υπόμνημά τους (το επέδωσε ο εκπρόσωπός τους στον πρωθυπουργό), με το οποίο ζητούν πιο τολμηρά μέτρα από την κυβέρνηση" γράφει ο Γ. Β. στη χτεσινή "Ε".

Κατ' αρχάς η κυρία - όπως την αποκαλεί ο Γ. Β. - παρέδωσε και εκείνη υπόμνημα εκ μέρους της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω", με τα αιτήματα να μην αποποινικοποιηθεί η χρήση και να ενισχυθούν οι κοινότητες. Επίσης υπόμνημα παρέδωσαν και οι γονείς των αποθεραπευομένων στην ίδια κοινότητα. Κατά έχει επίσης ταχτεί και το ΚΕΘΕΑ.

Η παραπληροφόρηση, όμως, την οποία στιγματίζει ο Γ. Β., δε σταματά εδώ. Η - κατά τον Γ. Β. - κυρία δεν εργάζεται στη θεραπευτική κοινότητα. Αλλά και να εργαζόταν, θα ήταν λόγος να γράφει κάποιος "περί σιτιζομένης"; Ελειψε και ο ελάχιστος σεβασμός σε ανθρώπους που έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη κατά της εξάρτησης;

Ελεος, κύριοι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ