ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια"

Πασσυνταξιουχική συγκέντρωση σήμερα στις 10 πμ στην πλατεία Κάνιγγος

Σε παναττική - πασσυνταξιουχική συγκέντρωση κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι, στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος,αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, όπως προδιαγράφτηκε και απ' τη διαβόητη "έκθεση Σπράου". "Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας και προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Συντονιστική επισημαίνει ότι απ' τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνεται καθαρό ότι η πολιτική λιτότητας δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς οι αρμόδιοι οικονομικοί υπουργοί, μιλάνε για αυξήσεις κοροϊδία της τάξης του 3%. Επίσης, ότι η κυβέρνηση επιμένει στο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, στο χαράτσωμα των κύριων συντάξεων με την επιβολή ειδικής εισφοράς, ενώ με σχετική τροπολογία που κατέθεσε θέλει να περικόψει και τις αναπηρικές συντάξεις. Αναφέρει ότι με το νόμο για την υγεία θα γονατίσουν τα Ταμεία, αφού θα πληρώνουν βαριά νοσήλια και πως με τη λίστα των φαρμάκων υποβαθμίζει παραπέρα τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Υπογραμμίζει ότι το τελευταίο διάστημα εντάθηκε η κινδυνολογία για το ασφαλιστικό και προτείνονται μια σειρά μέτρα που κατεδαφίζουν ό,τι απόμεινε από τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

Η Συντονιστική διεκδικεί: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Απαλλαγή φορολογίας των συντάξεων στα 2 εκατ. δρχ. Τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων. Επανασύνδεση όλων των συντάξεων με τις αυξήσεις που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας κ.ά..

Την αντιασφαλιστική επιδρομή της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ, καλώντας τους συνταξιούχους να συμμετέχουν καθολικά στη σημερινή συγκέντρωση και σε κάθε αγωνιστικό προσκλητήριο.

Η Ομοσπονδία τονίζει: "Δεν πρέπει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και η λιτότητα που μας οδηγούν στην πείνα και την εξαθλίωση, έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια".

Σπράος... και στο ΝΑΤ!

Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών φαίνεται να μελετά το ΥΕΝ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Στ. Σουμάκη

Το ενδεχόμενο της αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών εξετάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Αυτό άφησε να εννοηθεί κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Στ. Σουμάκης,αναφέροντας επί λέξει: "Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε το γεγονός για το αν πρέπει να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΝΑΤ;".Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε ότι εξετάζονται εξονυχιστικά μια προς μια οι συντάξεις που δίνονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,γιατί - όπως ισχυρίστηκε - "κάποιοι δεν πρέπει να παίρνουν σύνταξη, κάποιοι παίρνουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν και καλά θα κάνουν αυτοί που δε δικαιούνται σύνταξη, ωστόσο όμως παίρνουν, να έρθουν να το πουν μόνοι τους"!

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι προτάσεις του καθηγητή Σπράου για την κοινωνική ασφάλιση θα ισχύσουν και για τους ναυτεργάτες, απάντησε ότι η Επιτροπή θα μελετήσει το πρόβλημα του ΝΑΤ και θα υποβάλει προτάσεις για την περαιτέρω "εξυγίανση" του Ταμείου."Δεν ξέρω - συνέχισε - αν αυτές οι προτάσεις συμπίπτουν μ' αυτές της έκθεσης που υποβλήθηκε από τον καθηγητή Σπράο" και συνέχισε: "Εχετε σκεφτεί αν τα 50 χρόνια που βγαίνουν σε σύνταξη οι ναυτικοί, υπηρετούν την ελληνική σημαία;" Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ούτε όταν ένας ναυτεργάτης βγει στη σύνταξη στα 65 θα εξυπηρετεί αυτό την ελληνική σημαία, ο υπουργός απάντησε: "Σίγουρα όχι στα 65, αν και οι καπετάνιοι μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα 65"!

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος έθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτημα για το αν πρέπει οι Λιμενικοί να βγαίνουν σε σύνταξη στα 25 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα του ΥΕΝ για τη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, που γίνεται με τη διαδικασία της έκδοσης εγκριτικών πράξεων από το υπουργείο, ο Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι συνεχώς εκδίδονται εγκριτικές πράξεις! Τέλος, για την εξόφληση των φαρμακείων από τον Οίκο Ναύτου,ο υπουργός δήλωσε απλώς ότι γίνονται ενέργειες για να μη δημιουργηθούν προβλήματα...

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΓ. Τούσας,είπε σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού: "Η αντεργατική αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας πιλότο το πρόγραμμα σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρεί να γκρεμίσει το ασφαλιστικό σύστημα και τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Με τις δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΠΕΜΕΝ. Επιβάλλεται οργανωμένα το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να συντονίσει τα βήματά του με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για την ανάπτυξη των αγώνων, για την απόκρουση αυτής της πολιτικής και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας παρουσία ναυτεργατών και να αποφασιστεί η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη,η οποία πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την ανάπτυξη των αγώνων με στόχο την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής".

Το δίδυμο των "κίλερ"

Την "τιμητική" του έχει από προχτές στα ΜΜΕ το διατεταγμένο δίδυμο των "κίλερ" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Γιάννης Σπράος - Πλάτων Τήνιος. Και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ μιλάνε, τόσο πιο αποκαλυπτικοί γίνονται. Ας σταχυολογήσουμε ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσαν σε κρίσιμα ερωτήματα:

- Για το ύψος των συντάξεων: "Μια εθνική σύνταξη, ομοιόμορφη για όλους (σ.σ. εννοεί ένα επίδομα τύπου ΟΓΑ ύψους 35.000 δρχ.) και όποιος θέλει περισσότερα, τότε να πληρώσει ένα επιπλέον ασφάλιστρο, είτε στο κράτος, είτε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία". (Από τη συνέντευξη Σπράου στο ΜΕΓΚΑ).

- Για τα βαρέα και ανθυγιεινά: "Να εκλείψουν όλα τα κίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, παράδειγμα τα βαρέα και ανθυγιεινά" (Σπράος στα "Νέα"). Και επειδή επιχειρείται η γνωστή σπέκουλα με την αναφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις (π.χ., εκφωνητές της ΕΡΤ), να πούμε ότι η "καμπάνα" χτυπά για τους πολυπληθείς κλάδους, όπως οικοδόμοι, εργάτες μετάλλου κλπ.

***

Για την πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά, αναφέρει ακριβώς το ίδιο ("να εκλείψουν όλα τα κίνητρα"), παρά την - κατά τα άλλα - επίκληση της υπογεννητικότητας για να... στηρίξουν οι κύριοι καθηγητές όλη την τερατώδη έκθεσή τους και παρά το γεγονός βέβαια ότι με τους νόμους της ΝΔ τα όρια αυτά έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε ελάχιστες πλέον γυναίκες να μπορούν να βγαίνουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

- Για τις αναπηρικές συντάξεις: "Χλωρά - ξερά μαζί", οι αναπηρικές συντάξεις βαφτίζονται "καταδολίευση" (Σπράος στα "Νέα"), προκειμένου να αυστηροποιηθούν σε βαθμό τετραπληγίας ή και θανάτου οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, προς δόξαν πάντα των αναπήρων - μαϊμού. - "Καταδολίευση" χαρακτηρίζεται στην ίδια συνέντευξη και η μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το ένα Ταμείο στο άλλο! Πάμε άραγε και για κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης;

***

Πήραν, δε, τόση φόρα οι κύριοι καθηγητές, που ανέλαβαν να "λύσουν" ακόμα και το πρόβλημα της παιδείας... "Αμα μειώνουμε τα παιδιά, είναι προφανές ότι με τους ίδιους πόρους θα έχουμε αναβαθμισμένη παιδεία" (Από τη συνέντευξη Τήνιου στην "Ελευθεροτυπία").

Οπως καταλαβαίνετε, πίσω από την παγερή διαπίστωση του "διδύμου" και αυτών που τους βάζουν να τα λένε: "δε γεννάμε, αλλά και δεν πεθαίνουμε", κρύβεται το δόγμα: "Καλά που δε γεννάμε, ακόμα καλύτερα και αν πεθαίναμε"...

Μ. Ε.

"ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ"
... Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε αγώνα ενάντια στις προτάσεις της "κατάπτυστης" έκθεσης, ενώ ορισμένοι ανησυχούν για το ..."διάλογο"

"Κατάπτυστο μνημείο κοινωνικής αναλγησίας",που "στερείται κάθε στοιχείου σοβαρής επιστημονικής ανάλυσης",χαρακτηρίζει την "έκθεση Σπράου" για το ασφαλιστικό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι "με έντεχνο τρόπο χρησιμοποιεί παραμορφωτικούς φακούς, με τους οποίους διαστρεβλώνεται συνειδητά η πραγματικότητα. Είναι κατευθυνόμενη, γιατί εξυπηρετεί αντικειμενικά τους πάγιους στόχους κυβέρνησης και εργοδοσίας για κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας".

Η Ομοσπονδία καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει αμέσως από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη" και την κυβέρνηση "να μην υιοθετήσει και να μην αποπειραθεί,με οποιοδήποτε τρόπο, να εφαρμόσει τις απαράδεκτες προτάσεις του κ. Σπράου".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκφράζει "την πλήρη αντίθεσή του" στην "έκθεση Σπράου", τονίζοντας ότι "σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πολιτική και τα μέτρα που επιδιώκουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των κατώτερων ορίων, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων του ΙΚΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε αποφασιστική πάλη και ενότητα,για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίησή της".

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα τονίζει πως "τα ταμεία είναι γνωστό ότι δεν τα χρεοκόπησαν οι εργαζόμενοι. Τα χρεοκόπησαν συγκεκριμένες αντεργατικές πολιτικές και εισφοροδιαφυγές των βιομηχάνων. Εκτιμούμε ότι η έκθεση - μελέτη του καθηγητή Σπράου είναι προθάλαμος για νέα προνόμια σε βιομήχανους".

Η ΑΔΕΔΥ

"Σκέψεις και προτάσεις που στοχεύουν στη μείωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Οπως επίσης δε μας βρίσκουν σύμφωνους σκέψεις για παραπέρα μείωση και αυτών ακόμα των χαμηλών παροχών στο όνομα οποιασδήποτε λογικής συμψηφισμών", σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την "έκθεση Σπράου". Η συνδικαλιστική οργάνωση επισημαίνει ακόμα προς την κυβέρνηση ότι προτάσεις σαν αυτές που διατυπώνονται στην έκθεση "οδηγούν στην παραπέρα επιβάρυνση όρων και προϋποθέσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές".

"Ηθικό, αλλά και ουσιαστικό ζήτημα", σε σχέση με την "έκθεση Σπράου" είναι το... "πόσο μπορεί να προσφέρει αυτό το κείμενο στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, που έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου. Η πιο σημαντική κριτική που ασκήθηκε στην κατάπτυστη έκθεση ήταν ότι έχει "ταμειακό χαρακτήρα και οικονομίστικο προσανατολισμό".

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στάθηκαν στην άσχημη κατάσταση λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, με κύρια προβλήματα την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη αναλογιστικών μελετών μέχρι και αυτή τη στιγμή, τη μη ενημέρωση των μητρώων ασφαλισμένων, την έλλειψη μηχανοργάνωσης, τις μεγάλες οφειλές στα ταμεία, την εισφοροδιαφυγή κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ