ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ
Θορυβήθηκαν οι ΗΠΑ...

ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΡΑ. -

Εξαιτίας των πολύμορφων δραστηριοτήτων και τελετών που έχουν οργανωθεί στην Κούβα τις τελευταίες μέρες ώστε να τιμηθεί ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αλλά πιο πολύ της απήχησης των ιδεών του στο λαό της χώρας αλλά και παγκοσμίως, η Ουάσιγκτον, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υποστηρίζει πως η κουβανική ηγεσία παίζει "τις ίδιες παλιές ταινίες".

Ωστόσο, στον Ρούμπιν απάντησε η ημερήσια εφημερίδα "Γκράνμα", γράφοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί διότι διαπιστώνει ότι "η επιρροή του διεθνούς προοδευτικού κινήματος, που προσπάθησαν να σκοτώσουν, αντί να εξαφανιστεί ή να μειωθεί, αυξάνεται... και αυτή τη φορά δεν μπορούν να διατάξουν τη δολοφονία του". Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί βλέποντας ότι "το διεθνές προοδευτικό κίνημα αρχίζει να ανακάμπτει... Ο Τσε βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό τους".

Την ίδια σχεδόν στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι της Σάντα Κλάρα περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, έξω από τη βιβλιοθήκη "Χοσέ Μαρτί" για να δουν το μικρό ξύλινο φέρετρο, στο οποίο βρίσκονται τα οστά του Τσε και των έξι συντρόφων του. Η Σάντα Κλάρα κατελήφθη από τον Τσε Γκεβάρα την πρωτοχρονιά του 1959, ύστερα από μια μάχη αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της επανάστασης.

"Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούσε να συμβεί", δήλωσε ένας μεσήλικας που περίμενε στην ουρά για να δει από κοντά το φέρετρο με τα οστά του Τσε, "οι ιδέες του εξακολουθούν να φωτίζουν τον κόσμο".

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν σιωπηλοί στη σειρά για να τιμήσουν τον ήρωά τους. Κάποιοι αφήνουν πάνω σ' ένα τραπέζι, στην είσοδο της βιβλιοθήκης, σημαίες ή λουλούδια.

ΚΟΝΓΚΟ
Νίκη των δυνάμεων του στρατηγού Σάσου Νγκουέσο;

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Περίεργη τροπή πήρε χτες ο εμφύλιος πόλεμος στο Κονγκό, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Ντένις Σάσου Νγκουέσο ανακοίνωσαν την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ και τη νικηφόρα προέλαση των στρατευμάτων τους σε βάρος των αντιπάλων τους με επικεφαλής τον Πρόεδρο Πασκάλ Λισούμπα.

Ο Νγκουέσο, ο οποίος πριν τις εκλογές του 1992 ήταν Πρόεδρος του Κονγκό για μία 12ετία, κήρυξε τον τερματισμό του πολέμου και ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει "κυβέρνηση εθνικής ενότητας τις προσεχείς μέρες".

Ο ίδιος φέρεται να απηύθυνε στο ραδιοσταθμό "Radio France International" (RFI) το ακόλουθο μήνυμα: "Για μας ο πόλεμος τελείωσε γιατί έχουμε σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της χώρας, τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ και τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας Πουάντ Νουάρ. Τα όπλα σίγησαν. Στην Μπραζαβίλ επικρατεί ηρεμία, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα πυρά από ανεξέλεγκτα στοιχεία".

Στο μεταξύ, στην αγορά του Πουάντ Νουάρ κείτονταν δεκάδες νεκροί από τα πυρά των "Κόμπρας", της οργάνωσης που στηρίζει τον Σάσου Νγκουέσο. Τα θύματα θανατώθηκαν με τη δικαιολογία ότι "λεηλάτησαν περιουσίες", ωστόσο δεν έχει διακριβωθεί εάν η πληροφορία είναι αληθινή, ή εάν οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα των αιματηρών μαχών που έγιναν στο Πουάντ Νουάρ...

Οι "Κόμπρας" κατέλαβαν το Πουάντ Νουάρ τα ξημερώματα της Τετάρτης υποστηριζόμενοι από δυνάμεις που φέρεται να ήρθαν από την Αγκόλα, αλλά ο συνταγματάρχης και στρατιωτικός διοικητής του Σάσου στο Πουάντ Νουάρ διέψευσε την ανάμειξη στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατήγγειλαν ότι το γραφείο της οργάνωσης στην Μπραζαβίλ λεηλατήθηκε τελείως χτες.

Ο Πρόεδρος Λισούμπα, από την πλευρά του, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στις δυνάμεις του στρατηγού Νγκουέσο, θεωρώντας εαυτόν νόμιμο εκπρόσωπο και αρχηγό της κυβέρνησης του Κονγκό, παρά τη νίκη των στρατιωτών του αντιπάλων του.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες και αναλυτές υπεραμύνονταν χτες της άποψης ότι και αυτή η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν επέμβει δυνάμεις των Ηνωμένων ΕΘνών. Ενδεικτική για τις παραπάνω αντιδράσεις ήταν η δήλωση του Ντέιβιντ Σέρερ, εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών για την Αφρική, που υποστήριζε ότι "όλη η έννοια της ειρηνευτικής δύναμης βρίσκεται σε υποχώρηση και η Αφρική είναι εντελώς έξω από το στρατηγικό χάρτη των χωρών που θα μπορούσαν να βάλουν τα χρήματα για την ανάπτυξη αποστολών του ΟΗΕ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφραζε παρόμοιες ανησυχίες λέγοντας ότι η "ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης του Κονγκό" (ο Πασκάλ Λισούμπα είχε αναδειχτεί Πρόεδρος στις εκλογές του 1992...) και η "ανάμειξη ξένων δυνάμεων" (σαφής υπαινιγμός στις πληροφορίες περί συμμετοχής στρατευμάτων από την Αγκόλα στο πλευρό του στρατηγού Ντένις Σάσου Νγκουέσο) "γίνονται το πρότυπο για τη διευθέτηση συρράξεων στην Αφρική".

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Μόνο μία βδομάδα έμεινε κενός ο πρωθυπουργικός θώκος στη γείτονα, καθώς χτες η κυβέρνηση Πρόντι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, ύστερα από την προχτεσινή πρόταση του κεντροαριστερού συνασπισμού στη συνεδρίασή της. Κατά την ψηφοφορία ο Πρόντι συγκέντρωσε 319 ψήφους, ενώ καταψηφίστηκε από 285 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Μία δεύτερη ψηφοφορία αναμενόταν αργά το βράδυ από τη Γερουσία, αλλά η διαδικασία είναι τυπικού χαρακτήρα, που θα επισφραγίσει και τυπικά την παροχή εμπιστοσύνης, αφού ο Πρόντι διαθέτει στο σώμα επαρκή πλειοψηφία.

Ο Πρόντι είχε τις πολυπόθητες ψήφους των 34 βουλευτών της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", που οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες που προέκυψαν για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό είχαν οδηγήσει στην πτώση της, την περασμένη Παρασκευή. Η συμφωνία της Τρίτης, ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της "Ελιάς" και της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" είχε ως αιχμή του δόρατος το 35ωρο. Η μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας σε 35 ώρες μπορεί να "έσωσε" την ιταλική κυβέρνηση, αλλά προκαλεί ήδη μια σκληρή διαμάχη, αφού εκτός από τις Ενώσεις των εργοδοτών στο 35ωρο αντιδρούν και ορισμένοι συνδικαλιστές. Ηγετικά στελέχη από τα δύο μεγαλύτερα Εργατικά Συνδικάτα -Πιέτρο Λαρίτσα, ηγέτης της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας "Uil" και Σέρτζιο Ντ Αντόνι, ηγέτης της δεύτερης σε μέγεθος εργατικής συνομοσπονδίας στην Ιταλία, της "Cisl" - με χτεσινές του δηλώσεις εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με την εφαρμογή του μέτρου, καθώς - όπως υποστηρίζουν - έχει περισσότερα μειονεκτήματα για την απασχόληση παρά οφέλη.

Το 35ωρο απασχόλησε και τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης των Ιταλών Βιομηχάνων "Κονφιντούστρια".Η "Κονφιντούστρια" έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η πιθανή εφαρμογή του μέτρου και απειλεί να παγώσει τις συμβάσεις εργασίας, υποστηρίζοντας ότι με το 35ωρο θα αυξηθεί το εργατικό κόστος κατά 10-11%.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκή της Τουρκίας στην κουρδική σύγκρουση;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Υποστηριζόμενο από τουρκικό πυροβολικό και αεροπορικές δυνάμεις, το "Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα" του Ιράκ προκάλεσε με επίθεσή του "βαριές απώλειες" (όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή") στην αντίπαλή του οργάνωση "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν", δίνοντας συνέχεια στις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική ανάμειξη έγινε μετά από τη "συμμαχία" της "Πατριωτικής Ενωσης" με τους Τούρκους Κούρδους του ΡΚΚ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με μια οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης, το "Εθνικό Κονγκρέσο", ο βομβαρδισμός κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, αλλά η πληροφορία - όπως σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Η Βαγδάτη μετακίνησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 χιλιάδες στρατιώτες και 200 άρματα στην περιοχή που συνορεύει με τον κουρδικό θύλακο του Βόρειου Ιράκ.

Τυπικά οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεϊν "δεν μπορούν" να επιχειρούν στον προστατευόμενο από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους θύλακο, όμως το 1996 - σε μια περίοδο όπου υπήρχαν και πάλι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κυριότερων κουρδικών οργανώσεων - είχαν εισβάλει στην περιοχή, μετά από την "πρόσκληση" της μιας κουρδικής οργάνωσης.

Ιρακινά αεροσκάφη παραβίασαν τn "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" χτες, διακινδυνεύοντας μια σύγκρουση με αμερικανικά μαχητικά.

Η "Πατριωτική Ενωση" του Κουρδιστάν διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επίθεση, την οποία όμως η Αγκυρα έσπευσε να διαψεύσει επισήμως.

Οπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε χτες πως "οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν στις μάχες μεταξύ των δύο ομάδων".

Ο Ακμπέλ επανέλαβε ότι η Τουρκία τηρεί "ουδέτερη στάση" και κάλεσε τον Τζαλάλ Ταλαμπανι της "Πατριωτικής Ενωσης" και τον Μασούντ Μπαρζάνι του "Δημοκρατικού Κόμματος", να προσέλθουν στην Αγκυρα για συνομιλίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Αδιέξοδο για τον Χελμς - Μπάρτον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την αναστολή των διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθώς υπάρχει έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια με την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν ως στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών για τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ επιπτώσεων του αμερικανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον.

Η ΕΕ αποφάσισε να ανασταλούν οι διμερείς συνομιλίες για να δοθεί μία "εύλογη" χρονική περίοδος περισυλλογής, μέχρι να γνωστοποιηθεί μια πλέον ικανοποιητική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αμερικανική θέση. Ταυτόχρονα, θα αποστείλει μία επίσημη ανακοίνωση στους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς - όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ - επιθυμία είναι να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι από τις έως τώρα συνομιλίες σημειώνεται ανεπαρκής πρόοδος και ότι εξαιτίας της αμερικανικής στάσης που ακολουθείται δημιουργείται ένα κλίμα απογοήτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είχαν αυτήν τη βδομάδα συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να "γεφυρώσουν" τις υφιστάμενες διαφορές στο θέμα του αμερικανικού νόμου. Η κατ' αρχήν ευρωπαϊκή θέση είναι ότι πρόκειται για παράνομη προσπάθεια αυθαίρετης "επέκτασης" μιας αμερικανικής νομοθεσίας στο διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό η ΕΕ είχε καταφύγει πριν από έξι μήνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), για να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ΠΟΕ είχε διορίσει τριμελή διαιτητική Επιτροπή για να διερευνήσει και να καταλήξει για την προσφυγή της ΕΕ, αλλά λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, η ΕΕ είχε δεχτεί συμβιβασμό που πρότειναν οι ΗΠΑ, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές με διμερείς συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αντικουβανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον, πολύ αυστηρές κυρώσεις επιβάλλονται σε όλες τις ξένες εταιρίες που κάνουν επενδύσεις στην Κούβα, κυρώσεις που βασικό στόχο έχουν να στραγγαλίσουν την κουβανική οικονομία και να δημιουργήσουν τις "προϋποθέσεις" για το πέρασμα της σοσιαλιστικής Κούβας στις "χώρες της ελευθερίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ