ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "Χαλυβουργική" επανέρχεται δριμύτερη

Επανέρχεται δριμύτατη η "Χαλυβουργική",η οποία προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις και απειλές να διαλύσει το σωματείο και να περάσει έτσι τα αντεργατικά της σχέδια. Εφτασε στο σημείο να απαγορεύει σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές να πηγαίνουν στα γραφεία του σωματείου, κόβοντάς τους μέρος απ' τις αποδοχές!

Την "αντεργατική και φασιστική συμπεριφορά" της εταιρίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό σωματείο και απαιτεί απ' τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα.

Το σωματείο επισημαίνει ότι η διοίκηση της εταιρίας με την απειλή της απόλυσης και το κλείσιμο του εργοστασίου, έχει περάσει σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές μεθοδεύσεις και συγκεκριμένα: "Παραβιάζονται τα ωράρια εργασίας, με ανεξέλεγκτες υπερωρίες. Εχουν στην πράξη καταργηθεί οι ειδικότητες. Υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας, με τις περικοπές σημαντικού αριθμού εργαζομένων από βασικές θέσεις εργασίας. Γίνονται προσλήψεις με 6μηνες συμβάσεις, λογικής δουλεμπορίου. Περιορίζονται τα μέσα (υλικά, εργαλεία) στην παραγωγική διαδικασία. Παραβιάζουν με το έτσι θέλω διμερείς συμφωνίες. Κόβουν αποδοχές και ένσημα από τον πρόεδρο, τον γραμματέα και 2 - 3 συνδικαλιστές. Απαγορεύουν με ανακοινώσεις τους, σε όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους τη μετάβασή τους στα γραφεία του σωματείου, κόβοντας τις αποδοχές τους".

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν άμεσα κίνδυνοι για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και των εργαζομένων απ' την παλαιότητα και την έλλειψη συντήρησης των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων.

Το σωματείο υπογραμμίζει πως εκείνο που χρειάζεται για την ομαλή και με προοπτική λειτουργία του εργοστασίου, είναι: Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, επενδύσεις για τη βελτίωση των μηχανημάτων παραγωγής. Επίσης μέτρα απ' την κυβέρνηση για περιορισμό των ανεξέλεγκτων εισαγωγών σιδήρου, για ποιοτικό έλεγχο των εισαγόμενων, προγραμματικές συμφωνίες για την κατασκευή μεγάλων έργων στη χώρα μας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αναγκαίος ο αγωνιστικός προσανατολισμός

Ο γγ του ΕΚΑ, Π. Σοφός, μιλά για τη σημασία του απολογιστικού συνεδρίου του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, που αρχίζει σήμερα

Αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι εργασίες του 22ου Απολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν 1.800 αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι από 450 σωματεία, τα οποία έχουν πάνω από 300.000 μέλη. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο, με την ψηφοφορία για τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης του ΕΚΑ για το επόμενο διάστημα.

Για τη σημασία του συνεδρίου και για τους στόχους της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας",ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ και στέλεχος της παράταξης, μας δήλωσε: "Θα επιδιώξουμε μέσα στο συνέδριο να μπουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Και πρέπει να πούμε εδώ ότι στις διαπιστώσεις συμφωνούμε όλοι. Ομως οι άλλες παρατάξεις αποσιωπούν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και τις πολιτικές που τα αναπαράγουν. Πολύ περισσότερο προσπαθούν να προσαρμόσουν τη δράση του κινήματος και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μέσα στα όρια αυτών των πολιτικών, που είναι η αιτία δημιουργίας τους.

Εμείς στο συνέδριο θα θίξουμε τα παραπάνω και έχουμε κύριο στόχο να αναδείξουμε το δρόμο που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτός ο δρόμος δεν είναι άλλος από τη σύγκρουση με τις επιλογές των μονοπωλίων και της κυβέρνησης, από την υπεράσπιση αγωνιστικά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, από την προβολή νέων διεκδικήσεων που να βελτιώνουν τη θέση της. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, απαιτείται ενότητα, ανάπτυξη αγώνων με συγκεκριμένους στόχους, συντονισμός δράσης όλων των εργαζομένων, αλλά και κοινοί αγώνες με άλλες λαϊκές δυνάμεις που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, αγρότες, συνταξιούχοι, νεολαία κ. ά.".

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Θα καλέσουμε τους συνέδρους να υπερψηφίσουν τις προτάσεις μας. Ανεξάρτητα πάντως από τις αποφάσεις, εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, θα βρεθούμε στους καθημερινούς αγώνες για μικρά και μεγάλα προβλήματα, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι μόνο έτσι θα δοθούν λύσεις. Η υποταγή και ο συμβιβασμός δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να διευκολύνει την επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων για αφαίρεση κατακτήσεων".

Κανονισμός της ΕΕ και "τα σκυλιά δεμένα"!

Προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το καμποτάζ

"Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτός, δεν μπορούμε να τον ανατρέψουμε"!Με τη φράση αυτή ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς,ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, την πλήρη ευθυγράμμιση της ΠΝΟ με την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο για την προώθηση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92! Πρόκειται για τον κανονισμό που προβλέπει την άρση του προστατευτισμού των εσωτερικών θαλάσσιων πλόων της χώρας, με επακόλουθο την αντικατάσταση των Ελλήνων ναυτεργατών από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς και την επέλαση των πολυεθνικών στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες!

Οι δηλώσεις του γγ της ΠΝΟ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, αλλά και αυτές του Γενικού Συμβουλίου, οι οποίες ρητά ανέφεραν ότι η ΠΝΟ όχι μόνο είναι ενάντια στην άρση του καμποτάζ, αλλά θα δώσει και τη μάχη για τη διατήρησή του! Ο ίδιος, δε, παραδέχτηκε ότι τα όσα ανέφερε δεν αποτελούν απόφαση κάποιας συνεδρίασης της ΕΕ, σημειώνοντας: "Δεν έχουμε συμφωνήσει όλοι και δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου"! Ομως, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έσπευσαν να του προσφέρουν κάλυψη.

Ως δικαιολογία για την αλλαγή πλεύσης της ΠΝΟ απέναντι στον κοινοτικό κανονισμό ανέφερε: "Είναι κοινοτικός κανονισμός, τι να κάνουμε. Δεν μπορεί να γίνει ανατροπή του, αλλά τροποποίησή του" και συμπλήρωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να απαιτήσει η Ελλάδα την τροποποίηση του άρθρου 3 του κανονισμού. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η επάνδρωση των πλοίων που θα πλέουν στις θάλασσες της χώρας θα γίνεται με όρους που έχει υιοθετήσει το κράτος του οποίου τη σημαία φέρει το πλοίο και όχι το κράτος υποδοχής των πλοίων!

"Από κοινού υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - εφοπλιστές και νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ προωθούν και μεθοδεύουν τον επαγγελματικό αφανισμό και την ισοπέδωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης", σημειώνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,απαντώντας στα όσα δήλωσε ο γραμματέας της πλειοψηφίας, αλλά και για την επιστολή που έστειλε η πλειοψηφία της ΠΝΟ προς τον Στ. Σουμάκη, ζητώντας... διευκρινίσεις για το αν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών.

"Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης - συνεχίζει - πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με την οργανωμένη πάλη των ναυτεργατών, τη συμμετοχή του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην απεργία στις 23 Οκτώβρη".

Επικίνδυνες εργασίες

Ελασματουργικές εργασίες, χωρίς πιστοποιητικό απαλλαγής επικίνδυνων αερίων (γκας φρι) εκτελούνταν στο υπό σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο "Οσιαν Σερφ",όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο. Από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθησαν προχτές το μεσημέρι οι Α. Κάτσαρης και ο Κουβανός υπήκοος Χερνάντεζ Βαλί αρχιμηχανικός και πλοίαρχος αντίστοιχα του πλοίου. Οι παραπάνω επρόκειτο να οδηγηθούν χτες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρο διαδικασία.

"Να γίνει ένα βήμα μπροστά"

Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για το συνέδριο του τοπικού Εργατικού Κέντρου

Μπροστά στο 14ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που αρχίζει σήμερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στέλνει θερμό - αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της περιοχής.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστό όργανο της ΕΕ εφαρμόζει όλο και με ταχύτερους ρυθμούς μια απάνθρωπη πολιτική". "Από την άλλη - τονίζεται - τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα με ευθύνη των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ - ΔΑΚΕ "κάνουν πλάτες" στην αντιλαϊκή λαίλαπα, με τη συμμετοχή τους στο διάλογο - απάτη, προσφέροντας στην κυβέρνηση το επιχείρημα της δήθεν συναίνεσης των εργαζομένων στο σάρωμα των δικαιωμάτων τους που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν".

"Στο συνέδριο - υπογραμμίζεται - μπορεί να γίνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, με την ενίσχυση των ταξικών - αγωνιστικών δυνάμεων στη νέα διοίκηση. Το επόμενο άλμα είναι ανάγκη να γίνει στις 23 Οκτώβρη με τη μαζική - μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία, δίνοντας μια πρώτη απάντηση και ένα γερό μάθημα στην κυβερνητική πολιτική και στο κεφάλαιο. Να στείλουν το μήνυμα ότι τα συνδικάτα δεν έχουν καμία θέση στο "διάλογο - λαιμητόμο" των κατακτήσεών τους".

Προειδοποίηση για τα "σενάρια"
  • Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προσανατολίζονται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στην Ιονική - Λαϊκή Τράπεζα,εφόσον δεν τους δοθούν διευκρινίσεις και δεσμεύσεις για την πορεία της τράπεζας από τους υπεύθυνους γι' αυτή, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων.Σημειώνεται επίσης ότι τα σενάρια "περί πώλησης, συγχώνευσης και ουσιαστικά απαξίωσης της Ιονικής Τράπεζας πρέπει να απαντηθούν και να απορριφθούν αμέσως".
Απεργία στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ.Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, για "τη μεθοδευμένη, από τη διοίκηση της ΕΚΟ, δρομολόγηση του κλεισίματος τεσσάρων εργοστασίων του συγκροτήματος, ενόψει της μετοχοποίησης της επιχείρησης". Οι προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν 48ωρη προειδοποιητική απεργία σήμερα και αύριο στα τμήματα φορτοεκφόρτωσης και διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών και δεύτερη απεργία Σάββατο και Κυριακή με διακοπή της λειτουργίας όλων των μονάδων παραγωγής του βιομηχανικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ