ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
... "Θ' αγωνιστούμε σαν να 'μαστε παιδιά"

Με μια συγκλονιστική συγκέντρωση και πορεία χτες οι απόμαχοι της δουλιάς διαμήνυσαν: "Ακόμα πολεμάμε. Δεν ξοφλήσαμε". Μαζί με τους εργάτες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για τη σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας επιχειρεί, μάταια, να μετριάσει το σοκ από την "έκθεση Σπράου"

"Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, κανένας "Σπράος" δε θα καταργήσει".Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι, με μια συγκλονιστική συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κάνιγγος, που οργάνωσε η Συντονιστική τους Επιτροπή. Δήλωσαν πανέτοιμοι να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα του αγώνα, για να προασπίσουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα από την αντιασφαλιστική καταιγίδα, βροντοφωνάζοντας: "Τα χρόνια και αν περάσαν, δε γέρασε η καρδιά. Εμείς θα αγωνιστούμε σαν να 'μαστε παιδιά".

Στον αγώνα αυτό, δήλωσαν, θα πορευτούν μαζί με τους εργάτες και ζήτησαν την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας δονήθηκαν από τη ζωντάνια των περήφανων γηρατειών, που με μια μεγαλειώδη πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας. Διαμήνυσαν πως "Τα πλούτη τα παλάτια, εμείς τα χτίσαμε. Ακόμη πολεμάμε. Δεν ξοφλήσαμε".Και για να το επιβεβαιώσουν, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους "ραντεβού" για τις 23 Οκτώβρη στην πανεργατική κινητοποίηση, ενώ πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 5 Νοέμβρη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα,στις 6 Νοέμβρη στην Καβάλα και έπεται συνέχεια.

Να μετριάσει τις αντιδράσεις από την - υπαγορευμένη από την κυβέρνηση - "έκθεση Σπράου", επιχείρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Ετσι, ισχυρίστηκε ότι "δεν είναι θέση της κυβέρνησης, αλλά γνώμη επιτροπής ειδικών που κατατίθεται στον "κοινωνικό διάλογο""... Σε ερώτηση συνταξιούχου "γιατί, τότε, δεν την αρνείστε;", σημείωσε πως "αν υπάρχει και κάτι θετικό, θα το απορρίψουμε;". Πρόσθεσε ότι ο "διάλογος" θα συνεχιστεί για δύο χρόνια και μετά το 2000 θα υπάρξουν μέτρα και επισήμανε πως "για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση χρειάζεται συναινετικές λύσεις"! Τέλος, είπε ότι γίνονται επεξεργασίες, που δεν έχουν καταλήξει, για παρεμβάσεις όσον αφορά επικουρικές συντάξεις και φορολογικά και ότι οι... αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, "αλλά μην περιμένετε πολλά"!

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε όταν ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, ενημέρωσε για τις απαντήσεις του υφυπουργού. Η οδός Πειραιώς δονήθηκε από τις οργισμένες φωνές των περήφανων γηρατειών: "Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε. Αίσχος και ντροπή σε σας που κυβερνάτε".

Ο Δ. Μαυροδόγλου επισήμανε ότι "με δεδομένο τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός λέει πως πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι για να πιάσουμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, είναι καθαρό ποιες θα είναι οι αυξήσεις για το '98. Με δεδομένο ακόμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και με δεδομένο επίσης ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις εντολές των διεθνών ιμπεριαλιστικών οικονομικών κέντρων, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, είναι καθαρό ότι οδηγούμαστε στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν μπορούμε εμείς να στηριχτούμε και να περιμένουμε το τι θα φέρει ο "κοινωνικός διάλογος". Το ζούμε, ξέρουμε τα αποτελέσματά του, κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις και την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για το ασφαλιστικό".

Η συγκέντρωση

Χιλιάδες συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι θετικά στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής,σήκωσαν και πάλι χτες τα πανό, πήραν τις πικέτες και ροβόλησαν προς την πλατεία Κάνιγγος. Πολύ πριν τις 10πμ, η πλατεία γέμισε ασφυκτικά.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Δ. Μαυροδόγλου, λέγοντας πως "ύστερα από μια ανάπαυλα καλοκαιρινή, βρισκόμαστε και πάλι στους δρόμους, γιατί η θέση μας και όλων των εργαζομένων επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ". Αναφέρθηκε σε μια σειρά αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, για υγεία, παιδεία, για τους αγρότες και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός εξάγγειλε συνέχιση της λιτότητας. Επίσης πως η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του ν. 2.084, που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και βάζει χαράτσι στις κύριες συντάξεις, ενώ στο στόχαστρό της έχουν μπει και οι αναπηρικές. Καταφέρθηκε δριμύτατα κατά της "έκθεσης Σπράου" που "έγινε με εντολή πρωθυπουργού και στοχεύει στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης". Τόνισε πως "αυτή την πολιτική της κατεδάφισης των πάντων πάνε να την περάσουν μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο"". Κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει, σημειώνοντας ότι "οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" αναλαμβάνουν μεγάλη και ιστορική ευθύνη. Δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να παζαρεύουν δικαιώματά μας, που η γενιά μας και οι παλιότερες ματώσαμε για να τα κατακτήσουμε". Τέλος υπογράμμισε "έχουμε δυο όπλα στα χέρια μας, τον αγώνα και την ψήφο μας, με αυτά θα παλέψουμε".

Χαιρετισμούς απηύθυναν καλώντας όλους στον αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές αντισυνταξιουχικές μεθοδεύσεις οι: Ν. Γκίκας γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ, Γ. Νικολάου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ναυτικών, ο Γ. Γραμματικός από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημόσιων Υπαλλήλων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τους Μ. Κατσανάκο και Φρ. Κορτζίδου,οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκος και Μ. Καραγιάννη,ο Λ. Αυδής,επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας και ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ.

Δυναμικά στη μάχη της απεργίας

Επεκτείνονται σ' όλη τη χώρα οι περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων για την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη.Ταυτόχρονα με την πανεργατική απεργία, θα πραγματοποιηθεί και η τετράωρη στάση της ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος περιόδευσε χτες στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, ΛΑΝΤΙΣ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, όπου μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων.

Σε σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ο Γ. Μαυρίκος έκανε εκτενή αναφορά και στην "έκθεση Σπράου,τονίζοντας: "Η κυβέρνηση μέσω των εκθέσεων αυτού του επικίνδυνου καθηγητή φανερώνει και σήμερα το προσωπείο της. Ενα προσωπείο, που έχει αναγορεύσει τον εργάτη, τον ασφαλισμένο, το ΙΚΑ και την κοινωνική ασφάλιση σε μεγάλο εχθρό που πρέπει να πεθάνει. Λογαριάζουν χωρίς τον "ξενοδόχο". Την κοινωνική ασφάλιση δεν την έφτιαξαν ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο σύμβουλός του καθηγητής. Η αντιασφαλιστική επίθεση μπορεί και πρέπει να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Δε φτάνει σήμερα ο εργάτης να ανησυχεί, να αγαναχτεί, να εκνευρίζεται. Η αγανάκτηση να γίνει συνείδηση και αγώνας, που επιβάλλεται να κλιμακωθεί και να οξυνθεί και στις μορφές και στο περιεχόμενο μετά τις 23 Οκτώβρη".

Στη ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, η συζήτηση στράφηκε γύρω από την κατάσταση στη ΓΣΕΕ. Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Εσείς οι εργάτες ανεβάζετε και κατεβάζετε διοικήσεις και πρέπει να δείτε ποιος παλεύει και ποιος χειροκροτεί, ποιος είναι με τον εργάτη και ποιος ενάντιά του και να στηρίζετε αυτούς που αγωνίζονται και παλεύουν".

Μαζική και οργανωμένη δράση

Με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο "ΑΤΤΑΛΟΣ" στο Πικέρμι, βρέθηκε χτες Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ. Μαζί του, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, καθώς και συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που ανήκει σε ξένη πολυεθνική δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής υλικών βιβλιοδέτησης, φιλμ και μηχανών γραφείων και απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους.

Παρά την ενημέρωση που είχε γίνει στη διεύθυνση του εργοστασίου από την προηγούμενη βδομάδα, για την περιοδεία, ο διευθυντής Τ. Παναγιωτόπουλος δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους συνδικαλιστές, με την εμμονή του να μη γίνει καμία συζήτηση με τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "δεν επιτρέπω πολιτικούς λόγους στο εργοστάσιό μου". Η αποφασιστικότητα, όμως, των συνδικαλιστών έκαμψε τις αντιρρήσεις του διευθυντή και η ενημέρωση τελικά έγινε απρόσκοπτα.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Σταυρόπουλος καταδίκασε τις ισοπεδωτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων προτάσεις Σπράου,επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μέτωπο που θα αντιπαλέψει αυτές τις κατευθύνσεις. "Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν μπορεί ο Σπράος να προτείνει μέτρα για μας, χωρίς εμάς", τόνισε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε επίσης την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, καλώντας τους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα για μαζική και οργανωμένη δράση, άσχετα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη.

"Στην καρμανιόλα τα δικαιώματά μας"

Αγανακτισμένους και αποφασισμένους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων κυβέρνησης - βιομηχάνων, βρήκαν τους εργαζόμενους πολλών χώρων δουλιάς στην Κω,στους οποίους περιόδευσαν χτες, ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και η Κική Μακρή, πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία "Νέπτουν Μπιτς" και ΠΡΙΝΣΕΣ και το σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος".Μίλησαν με ωρομίσθιους, εποχιακούς, αλλά και πλήρως απασχολούμενους εργαζόμενους, που καθημερινά βιώνουν την εντατικοποίηση, την τρομοκρατία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανασφάλιστη εργασία.

Η Κική Μακρή τους κάλεσε να υπερασπίσουν το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, την πλήρη απασχόληση και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα, ενώ τόνισε ακόμα:"Πρέπει να γίνουμε τείχος που πάνω του θα προσκρούσει κάθε κυβερνητική και εργοδοτική προσπάθεια για κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και των άλλων κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Πολέμιοι εκείνων των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στέλνουν με τη στάση τους στην καρμανιόλα τα δικαιώματά μας". Τέλος, τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 9.30 πμ στο Εργατικό Κέντρο Κω.

- Με επιστολή της προς την ΠΟΕΣΥ, η διοίκηση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,την καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινή κάθοδο όλων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου στην πανεργατική απεργία. Σημειώνει επίσης ότι σχετικά με την πρόταση για δημιουργία Συνδικάτου Τύπου, "η διοίκηση του Σωματείου μας γνωστό είναι ότι είχε και έχει την άποψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου συνδικαλιστικού οργάνου".

ΔΑΚΕ εναντίον Σπράου, αλλά και Σουφλιά

Αναταράξεις - που έχουν να κάνουν με το εσωκομματικό παιχνίδι και με την ίδια την ουσία της πολιτικής του κόμματος της ΝΔ, αλλά σε αρκετό βαθμό και με την πίεση που δέχονται από τη βάση συνδικαλιστικά στελέχη και αυτού του χώρου - προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία οι "βόμβες" Σπράου για την κοινωνική ασφάλιση και οι σχετικές τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων παραγόντων του Κόμματος γύρω από αυτή.

Ετσι, χτες, συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ,με ανακοίνωσή τους, εμφανίζονται να καταγγέλλουν την κυβέρνηση, τον Ι. Σπράο,αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Σουφλιά,ο οποίος εμφανίστηκε ο πλέον θερμός υποστηρικτής της έκθεσης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν όλα τα εκλεγμένα στελέχη της ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και πολλά στελέχη Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, τα οποία τονίζουν: "Ως εκπρόσωποι κοινωνικού ρεύματος, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τον κ. Σπράο και τους υποστηρικτές τους (Σουφλιά) για την απόλυτα λογιστική προσέγγιση του προβλήματος και την κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύουν. Ζητάμε παράλληλα την κοινωνική και πολιτική τους απομόνωση και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε γι' αυτό".

Για την έκθεση, τα στελέχη της ΔΑΚΕ σημειώνουν ότι "ανατρέπει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του προς την κοινωνική ασφάλιση".

Πάντως οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τον επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη,ο οποίος υποστήριξε κι αυτός, αλλά με "κομψότερο" τρόπο από τον Γ. Σουφλιά,την έκθεση.

Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στον Γ. Σουφλιά,υποστηρίζουν ότι ο βουλευτής δεν είπε τίποτα περισσότερο από ό,τι είπε ο Γ. Αλογοσκούφης...

Κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ, από τους υπογράφοντες, υποστήριζε χτες ότι "η κίνηση αυτή δεν πρέπει να ιδωθεί κομματικά και ότι στον Γ. Αλογοσκούφη δεν ασκήθηκε κριτική επειδή δεν υποστήριξε την έκθεση, κάτι που έκανε ο Γ. Σουφλιάς"... Σημείωσε επίσης ότι η συλλογή υπογραφών και η καταγγελία ήταν "κάτι αυθόρμητο", ότι "συμφωνούν και πολλοί ακόμα που δεν πρόφτασαν να υπογράψουν" και ότι ανάλογα θα καταγγελθεί όποιος άλλος υποστηρίξει την "έκθεση Σπράου".

"ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ"
Απορρίπτεται!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων

"Μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους η λογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, που παραβλέπει τις όποιες κοινωνικές επιπτώσεις", τονίζει σε ανακοίνωσή του για την "έκθεση Σπράου" το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,το οποίο σημειώνει ότι "οι "λύσεις" αυτές συνθλίβουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων".

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την έκθεση του κ. Σπράου, ενταγμένη και αυτή στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα", τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,που δηλώνει ότι "θα σταθεί αντιμέτωπο σε κάθε προσπάθεια ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος" και καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 23ης Οκτώβρη.

Οτι "θα αντιταχθεί με κάθε μέσο στην επανάληψη νέων, πανομοιότυπων με τις παλιές, παρεμβάσεων", αναφέρει και η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου καταδικάζει "τις εκθέσεις, κατά παραγγελία από την κυβέρνηση, του κ. Σπράου, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα μας", ενώ καλεί στην 24ωρη απεργία για να δοθεί η "πρέπουσα απάντηση". Την "απαράδεκτη έκθεση Σπράου" καταγγέλλει και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Ζακύνθου.

"Το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης προδιέγραψε ουσιαστικά η διαβόητη "έκθεση Σπράου"", επισημαίνει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος επανήλθε χτες με νέες δηλώσεις του για την "έκθεση Σπράου", με τις οποίες στέκεται κυρίως στη μεθοδολογία της και δεν αναιρεί την τοποθέτησή του ότι αποτελεί συζητήσιμη πρόταση στον "κοινωνικό διάλογο". Πάντως σημειώνει ότι αυτές οι προτάσεις θα είναι "καταστροφικές" για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αν εφαρμοστούν.

Μαζικό, μαχητικό "παρών" έξω από το υπουργείο Εργασίας

Συντεταγμένα, αποφασιστικά στον αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ