ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δόθηκε το σήμα εκκίνησης των νέων κινητοποιήσεων
  • Συνεδρίασε η ΠΑΣΕ για το συντονισμό των αγροτικών αγώνων
  • Ξεκίνημα με νομαρχιακά συλλαλητήρια και κλιμάκωση στη συνέχεια
  • Συναγερμός στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου

Το σήμα εκκίνησης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, έδωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), που συνεδρίασε στη Λάρισα. Εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής, η ΠΑΣΕ συζήτησε τους τρόπους καλύτερου συντονισμού των αγώνων, για ν' αναδειχτούν τα παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της.

Ετσι, στις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που θα διοργανώσουν νομαρχιακά συλλαλητήρια και στη συνέχεια - κι εφόσον η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στην απαίτηση του αγροτικού κόσμου να δώσει άμεσα λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα - η ΠΑΣΕ θα λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με συντονισμό τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Σε τέσσερις ενότητες συνενούνται τα βασικά αιτήματα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων:

  • Καλύτερες τιμές για όλα τ' αγροτικά προϊόντα, ώστε να διαφυλαχτεί το εισόδημα που συνεχώς συρρικνώνεται, λόγω της μείωσης των τιμών κι άλλων περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ και της αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που είναι υπέρογκα και ταλανίζουν το σύνολο, σχεδόν, των αγροτών, μετατρέποντάς τους σε "όμηρους" των τραπεζών.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης και του Μητρώου Αγροτών.
  • Σταμάτημα, με νομοθετική ρύθμιση, της "βιομηχανίας" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.
"Πυρετός" προετοιμασίας

Στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου επικρατεί αγωνιστικός συναγερμός. Οι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι, μόλις δοθεί το "σύνθημα", να ξαναβγούν στους δρόμους, διαδηλώνοντας, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουν, εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των καταστροφικών μέτρων που λαμβάνει σε βάρος τους η κυβέρνηση.

Οι βαμβακοπαραγωγοί θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της τιμής του προϊόντος που επέβαλε, τα τελευταία χρόνια, ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι.

Οι τευτλοπαραγωγοί,για να καταγγείλουν τις αποφάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης - κατόπιν προτροπής της ΕΕ και της κυβέρνησης - που αλλάζουν την κατανομή της ποσόστωσης, μειώνουν την τιμή, καταργούν το 12% στον ζαχαρικό τίτλο, επιβάλλουν βαριά πρόστιμα για στρεμματική υπέρβαση και νέες κρατήσεις από το εισόδημά τους.

Οι καπνοπαραγωγοί,για να αντιδράσουν στη συρρίκνωση της καλλιέργειας που προκάλεσε η πολιτική της ΕΕ και να διεκδικήσουν τα χρήματα από την περσινή πώληση του προϊόντος, που τους παρακρατεί η ΑΤΤΙΚ - η οποία ανήκει στον Γ. Χαρδαλιά,μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - κι άλλες καπνεμπορικές εταιρίες.

Οι παραγωγοί δημητριακών,για να ζητήσουν καλύτερες τιμές και τη διατήρηση μιας δυναμικής καλλιέργειας που φθίνει.

Οι ντοματοπαραγωγοί,για να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από τους εμπόρους.

Οι σταφυλοπαραγωγοί,για να διεκδικήσουν αγορές και αποζημιώσεις, λόγω των μεγάλων καταστροφών από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Αυγούστου.

Οι δεντροκαλλιεργητές,για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, ν' αυξηθούν οι τιμές και να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές.

Οι κτηνοτρόφοι,για να καταγγείλουν τη συνεχή μείωση των επιδοτήσεων και το "στραγγαλισμό" τους απ' την ΑΤΕ.

Συνδικαλιστές της περιοχής αναφέρουν ότι περιμένουν, η συμμετοχή στους νέους αγροτικούς αγώνες στη Θεσσαλία, να ξεπεράσει, σε μέγεθος και δυναμικότητα, ακόμα και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Επισημαίνουν δε πως ο αγροτικός κόσμος - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τον άμεσο κίνδυνο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και είναι έτοιμος να επιδοθεί σ' ένα σκληρό και μακρόχρονο αγώνα για την επιβίωσή του. Θα παλέψει, με "νύχια και με δόντια" - χωρίς να υπολογίζει την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, που εκφράζεται με συκοφαντίες, απειλές και δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, αλλά και με γενικότερα μέτρα ερήμωσης της υπαίθρου, όπως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" κ.α. - για να μείνει στα χωριά του και να καλλιεργεί τη γη του.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Απομονωμένη η κυβέρνηση, επιμένει προκλητικά
  • Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για παύση των διώξεων αγροτών
  • Ούτε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το λόγο, για να ταχθεί κατά των σχετικών τροπολογιών
  • Με τεχνητή έλλειψη απαρτίας, η κυβέρνηση πέτυχε να μεταφερθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την ερχόμενη Τρίτη

Με τη σκόπιμη "εξαφάνιση" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρχει απαρτία και διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία, έληξε χτες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης, με τις οποίες ζητείται το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν, με έντονο τρόπο, την κυβερνητική αναλγησία στο συγκεκριμένο θέμα και την επιχείρηση τρομοκράτησης, ενώ τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Χ. Κηπουρός,Ν. Ντούσκας και Κ. Αργύρης τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων. Παράλληλα, κατατέθηκαν δύο προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας (μια από βουλευτές της ΝΔ και μια από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης). Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων εξανάγκασε τους κυβερνητικούς βουλευτές να "εξαφανιστούν" από την αίθουσα, με αποτέλεσμα η ονομαστική ψηφοφορία να γίνει την Τρίτη, οπότε - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα γίνουν και οι κατάλληλες διεργασίες αποκατάστασης της κομματικής πειθαρχίας.

Χαρακτηριστικό είναι στη χτεσινή συνεδρίαση ότι υπέρ των κυβερνητικών θέσεων τοποθετήθηκαν μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας.

Το ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου σημείωσε ότι "όσο πιο αντιαγροτική είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στις ελευθερίες και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αγροτών". Υπενθύμισε δε την πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των κινητοποιήσεων της ΕΑΣ. Εστιάζοντας στις αιτίες που οδήγησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε πως "δεν υπήρχε άλλο μέσο να αμυνθούν στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνταν στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ". "Στις 29 Οκτωβρίου δικάζονται στα Τρίκαλα 183 αγρότες" είπε, αλλά "140 χωράνε οι φυλακές... ".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να ζητά... "δηλώσεις μετανοίας" από τους αγρότες για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις. Στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κόμματος, Μήτσος Κωστόπουλος τονίζοντας πως η όλη υπόθεση "είναι πολιτική αντιπαράθεση. Ας πάρουν τις δηλώσεις του κ. υπουργού οι δικαστές, να διαπιστώσουν ότι κατ' επανάληψη διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, πρόκειται για ιδεολογική ρήξη". Ο βουλευτής Νίκος Γκατζής τόνισε ότι οι διώξεις "αποτελούν παρεμπόδιση του συνδικαλιστικού κινήματος" και "μέτρο τρομοκρατίας". Τελευταίος από τους βουλευτές του ΚΚΕ πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας,λέγοντας: "Οι αγώνες θα ξαναγίνουν. Δεν ξέρω αν θα έχουν αυτή τη μορφή ή την άλλη μορφή, αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες". "Η ιστορία και η ζωή προχωράνε με αγώνες", κατέληξε. "Η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία δε φυλακίζονται. Οι λύσεις δε χαρίζονται, αλλά καταχτιούνται με αγώνες και τέτοιους αγώνες θα έχουμε και μάλιστα πολύ σύντομα".

Προκλητικός ο Στ. Τζουμάκας

Υπέρ των τροπολογιών για την αποποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων τοποθετήθηκαν έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δύο βουλευτές του ΔΗΚΚΙ και ένας από τον ΣΥΝ. Τοποθετούμενος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Αργύρης τόνισε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι δημεύσεις των τρακτέρ αποτελούν "κλοπή" και τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Κ. Ντούσκα, ενώ ο Χρ. Κηπουρός υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση ήταν καθαρά πολιτική.

Με προκλητικό τρόπο έκλεισε τη συζήτηση ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση των διώξεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα... "δημοκρατικό πλαίσιο", ενώ υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινήθηκαν από πολιτικά κόμματα και έγιναν από "τους πιο καλά αμειβόμενους αγρότες", τους βαμβακοπαραγωγούς.

Στο τέλος της συνεδρίασης και ύστερα από 10λεπτη διακοπή, αποφασίστηκε η διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη.

Συνεταιρισμούς "ανώνυμες εταιρίες" προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Το χαλί, σχετικά με τη δημιουργία ενός άκρως αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στρώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στην κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί που θα λειτουργούν με καθαρά οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

Στην πρόταση της ομάδας εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το υπουργείο Γεωργίας, για την αναμόρφωση της συνεταιριστικής νομοθεσίας, προτείνονται μια σειρά διατάξεις που ανατρέπουν τη βασική έννοια του συνεταιρισμού σαν ένωση φυσικών προσώπων, στη βάση του οικονομικού οφέλους των συνεταίρων. Αυτό που προτείνεται στην ουσία είναι η δημιουργία συνεταιρισμών "Ανωνύμων Εταιριών", όπου θα γίνεται συνένωση κεφαλαίων με βάση το οικονομικό μέγεθος των συνεταίρων και όχι αριθμό προσώπων. Τούτο δείχνει εκτός των άλλων πως θα δημιουργηθούν συνεταιρισμοί πολλών ταχυτήτων και ότι οι φτωχομεσαίοι αγρότες πετιούνται στο περιθώριο, στα πλαίσια της πολιτικής ξεκληρίσματος που χάραξαν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση.

Το κείμενο της ομάδας εργασίας είναι τόσο αντιδραστικό, που δημιουργεί ακόμα και διαφωνίες ανάμεσα στους καρεκλοκένταυρους που απαρτίζουν τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στις προτάσεις του κειμένου εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνεται κατ' αρχάς να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου στα μέλη που έχουν πληρώσει τη μερίδα τους, αλλά δε χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συνεταιρισμού. Ομως ο καθορισμός του αριθμού των ψήφων των συνεταίρων θα γίνεται με βάση το ύψος των συναλλαγών των μελών με το συνεταιρισμό. Τα ίδια κριτήρια θα ισχύουν και για τις δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις και ακολούθως στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Ετσι η δύναμη των συνεταιρισμών δε θα εξαρτάται από τον αριθμό των φυσικών προσώπων, αλλά από το οικονομικό μέγεθος, δηλαδή το ύψος των συναλλαγών.

Με αυτή τη λογική προτείνεται ο ελάχιστος αριθμός συνεταίρων γιαίδρυση συνεταιρισμού να είναι ο πολύ μικρός αριθμός των εφτά ατόμων. Στα πλαίσια αυτά προωθείται η πολυδιάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος και η δημιουργία πολλών ταχυτήτων συνεταιρισμών (πλουσίων, μεσαίων και μικρών), που θα λειτουργούν σαν κοινές εταιρίες, χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών ενός χωριού. Επιτρέπεται, δηλαδή, ο ταξικός διαχωρισμός των αγροτών, με βάση την ταξική θέση των μελών τους και στα διοικητικά όργανα θα κυριαρχούν τελικά οι οικονομικά ισχυροί και η άμεση δημοκρατία καταργείται ολοκληρωτικά.

Η πολυδιάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος προωθείται επίσης και με τη δυνατότητα εγγραφής όχι μόνο σε έναν αλλά σε πολλούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα δημιουργούνται στη βάση συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ακόμα προτείνεται η δημιουργία συνεταιρισμών με μέλη που θα ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς. Ολα αυτά παραπέμπουν στη δημιουργία συνεταιρισμών ανάλογων με τη φιλοσοφία των ομάδων παραγωγών που επιβάλλει η ΕΕ.

Εκτός από τα παραπάνω προτείνεται ούτε λίγο ούτε πολύ η αυθαίρετη λειτουργία των διοικήσεων των συνεταιρισμών να αποφασίζουν τελεσίδικα για το ποιοι μπορούν να είναι μέλη και ποιοι όχι. Προτείνεται επίσης: Η κατακόρυφη αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας, η οποία θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με συντελεστή το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της ΑΤΕ, πράγμα που θα λειτουργεί απαγορευτικά για τα νέα μέλη και θα δημιουργήσει συνεταιρισμούς "κλειστή λέσχη", στους οποίους δε θα μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι, εκτός από τα ιδρυτικά μέλη. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια να αποφεύγουν οι διοικήσεις των συνεταιρισμών τις ευθύνες τους για τα αποτελέσματα των συνεταιρισμών και το κερασάκι στην τούρτα περιλαμβάνει την προσθήκη συστήματος μάνατζμεντ στη δραστηριότητα των συνεταιρισμών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουν για 15η μέρα την απεργία πείνας

Αλλοι τρεις μεταφέρθηκαν χτες στο νοσοκομείο

Αλλοι τρεις εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, που για 15η μέρα βρίσκονταν σε απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν χτες το πρωί στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας. Πρόκειται για τους Θ. Σατιάρα,Ν. Σκουρελιώτη και Θ. Πούλιο,που αργά χτες το βράδυ βγήκαν από το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι μάχονται - βάζοντας ακόμα και σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή - κόντρα στην πολιτική διάλυσης και συρρίκνωσης της συνεταιριστικής οργάνωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η αδιαλλαξία της διοίκησης της Ενωσης, η οποία με πρόσχημα την "εξυγίανση" της επιχείρησης, είναι έτοιμη να "πετάξει" στο δρόμο της ανεργίας περισσοτέρους από 100 υπαλλήλους, έχει "χαλυβδώσει" τη διάθεση των εργαζομένων για αγώνα. Την ίδια στιγμή που οι τρεις απεργοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, τρεις νέοι συνάδελφοί τους έπαιρναν τη θέση τους. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι τις 15 μέρες που διαρκεί η απεργία πείνας, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο πέντε από αυτούς. Συνολικά όλες αυτές τις μέρες της δυναμικής κινητοποίησης, 11 εργαζόμενοι έχουν πάρει ενεργά μέρος. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Θ. Νικολάου με δήλωση του στο "Ρ" τόνισε: "Ο αριθμός των απεργών συναδέλφων μέρα με τη μέρα θα μεγαλώνει μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας".

Η ιδιωτική εταιρία, που έχει αναλάβει την "εξυγίανση" της συνεταιριστικής οργάνωσης, έχει ήδη αναγγείλει την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η απόλυση 100-120, σε σύνολο 220 εργαζομένων. Οι όροι της σύμβασης, όμως, φανερώνουν ότι αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των αγροτών της Καρδίτσας. Η προσπάθεια της ιδιωτικής εταιρίας, που καθοδηγείται από την κυβερνητική πολιτική, έχει στόχο τη διάλυση του συνεταιρισμού, προς όφελος των ιδιωτών εμπόρων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την περιφρούρηση της πορείας της Αγροτικής Τράπεζα και των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της - τον κορμό των οποίων αποτελούν οι Ελληνες αγρότες - δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι των εργαζομένων της ΑΤΕ (ΣΥΑΤΕ - ΣΕΠΑΤΕ - ΣΓΕΑΤΕ).

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της τράπεζας με γρήγορους ρυθμούς και την ενίσχυσή της με νέο προσωπικό, καθώς και τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας, με ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα, σημειώνουν, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα πολύμορφα και πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου η ΑΤΕ να ενισχύσει την κυρίαρχη θέση της στην εξυπηρέτηση των αναγκών του αγροτικού τομέα.

Αντιδρούν στη συρρίκνωση του ΙΓΜΕ

Στα κυβερνητικά σχέδια συρρίκνωσης και διάλυσης του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αντέδρασαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου και συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπουργείου Α. Παπαθανασόπουλο.

Ο Α. Παπαθανασόπουλος ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι το σχέδιο "εξορθολογισμού" της Δημόσιας Διοίκησης επιτάσσει την ανάγκη του κλεισίματος των παραρτημάτων του ΙΓΜΕ και τη μείωση του προσωπικού κατά 500 περίπου άτομα σε σύνολο 1.100 πανελλαδικά. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μετατάξεις του προσωπικού και όχι σε απολύσεις, ενώ εξετάζει και τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πέρα όμως από τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, προκύπτει ένα τεράστιο θέμα της απαξίωσης του δημοσίου ιδρύματος ερευνών σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που απαιτούν μελέτες του αντικειμένου του ΙΓΜΕ. Την παράμετρο αυτή καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, 300 μέλη του οποίου στελεχώνουν το ΙΓΜΕ, επισημαίνοντας τη σημαντική δραστηριότητά του, καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Απ'ο τη Λάρισα αρχίζουν αγώνες οι κτηνοτρόφοι

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 5 Νοέμβρη, αποφάσισε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν, στις 5 Νοέμβρη, στη Λάρισα, οι κτηνοτρόφοι του νομού.Σ' αυτή την απόφαση κατέληξε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού και όπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρός της Θ. Νασίκας,θ' ακολουθήσουν κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων και σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας, αφού η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και απαιτούνται αγώνες για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα, τα οποία, αυτό το διάστημα, αντιμετωπίζουν πιο έντονα οι κτηνοτρόφοι και τους αναγκάζουν να αρχίσουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις:

  • Η μείωση της επιδότησης των επιλέξιμων αιγοπροβάτων, που συνεχίζεται και φέτος και, τα τελευταία δυο χρόνια, κοντεύει το 50%.
  • Οι κατασχέσεις ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των κτηνοτρόφων, στις οποίες προχωρεί, με προχτεσινή εγκύκλιό της, η ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Η ανέλεγκτη και παραπλανητική κυκλοφορία, από εταιρίες, στην αγορά τυροκομικών προϊόντων που δεν παράγονται από γάλα, αλλά από πρωτεϊνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στα γνήσια τυροκομικά προϊόντα των κτηνοτρόφων, αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στους καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας - που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά, μαζί με όλους τους αγρότες και στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα στη Θεσσαλία - θα συνεχίσουν τους αγώνες για καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για τη ρύθμιση των χρεών, για μέτρα ελέγχου στην αγορά, για έργα υποδομής και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ