Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δόθηκε το σήμα εκκίνησης των νέων κινητοποιήσεων
  • Συνεδρίασε η ΠΑΣΕ για το συντονισμό των αγροτικών αγώνων
  • Ξεκίνημα με νομαρχιακά συλλαλητήρια και κλιμάκωση στη συνέχεια
  • Συναγερμός στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου

Το σήμα εκκίνησης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, έδωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), που συνεδρίασε στη Λάρισα. Εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής, η ΠΑΣΕ συζήτησε τους τρόπους καλύτερου συντονισμού των αγώνων, για ν' αναδειχτούν τα παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της.

Ετσι, στις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που θα διοργανώσουν νομαρχιακά συλλαλητήρια και στη συνέχεια - κι εφόσον η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στην απαίτηση του αγροτικού κόσμου να δώσει άμεσα λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα - η ΠΑΣΕ θα λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με συντονισμό τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Σε τέσσερις ενότητες συνενούνται τα βασικά αιτήματα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων:

  • Καλύτερες τιμές για όλα τ' αγροτικά προϊόντα, ώστε να διαφυλαχτεί το εισόδημα που συνεχώς συρρικνώνεται, λόγω της μείωσης των τιμών κι άλλων περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ και της αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που είναι υπέρογκα και ταλανίζουν το σύνολο, σχεδόν, των αγροτών, μετατρέποντάς τους σε "όμηρους" των τραπεζών.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης και του Μητρώου Αγροτών.
  • Σταμάτημα, με νομοθετική ρύθμιση, της "βιομηχανίας" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.
"Πυρετός" προετοιμασίας

Στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου επικρατεί αγωνιστικός συναγερμός. Οι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι, μόλις δοθεί το "σύνθημα", να ξαναβγούν στους δρόμους, διαδηλώνοντας, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουν, εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των καταστροφικών μέτρων που λαμβάνει σε βάρος τους η κυβέρνηση.

Οι βαμβακοπαραγωγοί θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της τιμής του προϊόντος που επέβαλε, τα τελευταία χρόνια, ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι.

Οι τευτλοπαραγωγοί,για να καταγγείλουν τις αποφάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης - κατόπιν προτροπής της ΕΕ και της κυβέρνησης - που αλλάζουν την κατανομή της ποσόστωσης, μειώνουν την τιμή, καταργούν το 12% στον ζαχαρικό τίτλο, επιβάλλουν βαριά πρόστιμα για στρεμματική υπέρβαση και νέες κρατήσεις από το εισόδημά τους.

Οι καπνοπαραγωγοί,για να αντιδράσουν στη συρρίκνωση της καλλιέργειας που προκάλεσε η πολιτική της ΕΕ και να διεκδικήσουν τα χρήματα από την περσινή πώληση του προϊόντος, που τους παρακρατεί η ΑΤΤΙΚ - η οποία ανήκει στον Γ. Χαρδαλιά,μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - κι άλλες καπνεμπορικές εταιρίες.

Οι παραγωγοί δημητριακών,για να ζητήσουν καλύτερες τιμές και τη διατήρηση μιας δυναμικής καλλιέργειας που φθίνει.

Οι ντοματοπαραγωγοί,για να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από τους εμπόρους.

Οι σταφυλοπαραγωγοί,για να διεκδικήσουν αγορές και αποζημιώσεις, λόγω των μεγάλων καταστροφών από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Αυγούστου.

Οι δεντροκαλλιεργητές,για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, ν' αυξηθούν οι τιμές και να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές.

Οι κτηνοτρόφοι,για να καταγγείλουν τη συνεχή μείωση των επιδοτήσεων και το "στραγγαλισμό" τους απ' την ΑΤΕ.

Συνδικαλιστές της περιοχής αναφέρουν ότι περιμένουν, η συμμετοχή στους νέους αγροτικούς αγώνες στη Θεσσαλία, να ξεπεράσει, σε μέγεθος και δυναμικότητα, ακόμα και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Επισημαίνουν δε πως ο αγροτικός κόσμος - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τον άμεσο κίνδυνο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και είναι έτοιμος να επιδοθεί σ' ένα σκληρό και μακρόχρονο αγώνα για την επιβίωσή του. Θα παλέψει, με "νύχια και με δόντια" - χωρίς να υπολογίζει την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, που εκφράζεται με συκοφαντίες, απειλές και δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, αλλά και με γενικότερα μέτρα ερήμωσης της υπαίθρου, όπως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" κ.α. - για να μείνει στα χωριά του και να καλλιεργεί τη γη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ