Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Απομονωμένη η κυβέρνηση, επιμένει προκλητικά
  • Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για παύση των διώξεων αγροτών
  • Ούτε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το λόγο, για να ταχθεί κατά των σχετικών τροπολογιών
  • Με τεχνητή έλλειψη απαρτίας, η κυβέρνηση πέτυχε να μεταφερθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την ερχόμενη Τρίτη

Με τη σκόπιμη "εξαφάνιση" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρχει απαρτία και διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία, έληξε χτες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης, με τις οποίες ζητείται το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν, με έντονο τρόπο, την κυβερνητική αναλγησία στο συγκεκριμένο θέμα και την επιχείρηση τρομοκράτησης, ενώ τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Χ. Κηπουρός,Ν. Ντούσκας και Κ. Αργύρης τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων. Παράλληλα, κατατέθηκαν δύο προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας (μια από βουλευτές της ΝΔ και μια από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης). Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων εξανάγκασε τους κυβερνητικούς βουλευτές να "εξαφανιστούν" από την αίθουσα, με αποτέλεσμα η ονομαστική ψηφοφορία να γίνει την Τρίτη, οπότε - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα γίνουν και οι κατάλληλες διεργασίες αποκατάστασης της κομματικής πειθαρχίας.

Χαρακτηριστικό είναι στη χτεσινή συνεδρίαση ότι υπέρ των κυβερνητικών θέσεων τοποθετήθηκαν μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας.

Το ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου σημείωσε ότι "όσο πιο αντιαγροτική είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στις ελευθερίες και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αγροτών". Υπενθύμισε δε την πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των κινητοποιήσεων της ΕΑΣ. Εστιάζοντας στις αιτίες που οδήγησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε πως "δεν υπήρχε άλλο μέσο να αμυνθούν στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνταν στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ". "Στις 29 Οκτωβρίου δικάζονται στα Τρίκαλα 183 αγρότες" είπε, αλλά "140 χωράνε οι φυλακές... ".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να ζητά... "δηλώσεις μετανοίας" από τους αγρότες για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις. Στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κόμματος, Μήτσος Κωστόπουλος τονίζοντας πως η όλη υπόθεση "είναι πολιτική αντιπαράθεση. Ας πάρουν τις δηλώσεις του κ. υπουργού οι δικαστές, να διαπιστώσουν ότι κατ' επανάληψη διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, πρόκειται για ιδεολογική ρήξη". Ο βουλευτής Νίκος Γκατζής τόνισε ότι οι διώξεις "αποτελούν παρεμπόδιση του συνδικαλιστικού κινήματος" και "μέτρο τρομοκρατίας". Τελευταίος από τους βουλευτές του ΚΚΕ πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας,λέγοντας: "Οι αγώνες θα ξαναγίνουν. Δεν ξέρω αν θα έχουν αυτή τη μορφή ή την άλλη μορφή, αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες". "Η ιστορία και η ζωή προχωράνε με αγώνες", κατέληξε. "Η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία δε φυλακίζονται. Οι λύσεις δε χαρίζονται, αλλά καταχτιούνται με αγώνες και τέτοιους αγώνες θα έχουμε και μάλιστα πολύ σύντομα".

Προκλητικός ο Στ. Τζουμάκας

Υπέρ των τροπολογιών για την αποποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων τοποθετήθηκαν έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δύο βουλευτές του ΔΗΚΚΙ και ένας από τον ΣΥΝ. Τοποθετούμενος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Αργύρης τόνισε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι δημεύσεις των τρακτέρ αποτελούν "κλοπή" και τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Κ. Ντούσκα, ενώ ο Χρ. Κηπουρός υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση ήταν καθαρά πολιτική.

Με προκλητικό τρόπο έκλεισε τη συζήτηση ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση των διώξεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα... "δημοκρατικό πλαίσιο", ενώ υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινήθηκαν από πολιτικά κόμματα και έγιναν από "τους πιο καλά αμειβόμενους αγρότες", τους βαμβακοπαραγωγούς.

Στο τέλος της συνεδρίασης και ύστερα από 10λεπτη διακοπή, αποφασίστηκε η διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε ο κυβερνητικός εμπαιγμός (2000-01-27 00:00:00.0)
Συλλογική η ευθύνη της ποινικοποίησης (1997-10-22 00:00:00.0)
"να υπερασπιστούμε δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαι (1997-10-10 00:00:00.0)
Μαθήματα "αριστερής" αποχαύνωσης (1997-05-24 00:00:00.0)
Ψεύδη και ερωτήματα προς Τζουμάκα... (1997-04-12 00:00:00.0)
Τα προβλήματα υποκινούν τους αγροτικούς αγώνες (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ