ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
"Θερμό επεισόδιο" εμπορικού πολέμου

ΤΟΚΙΟ.-

"Φωτιές" σε γιαπωνέζικα εμπορικά πλοία, αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα τουλάχιστον τριών οικονομικών κολοσσών της Ιαπωνίας, άναψε χτες η απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό τους σε επίνεια των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσιγκτον, που αποτελεί ασφαλώς νέο "θερμό επεισόδιο" εμπορικού πολέμου, βασίστηκε στο επιχείρημα ότι οι εταιρίες "Μιτσούι Λάινς","Καβασάκι Κίσεν Κάισα" και "Νιπόν Γιουσέν" δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 4 εκατ. δολαρίων, που είχε επιβάλει πριν λίγους μήνες η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή των ΗΠΑ. Πίσω απ' αυτό το γεγονός κρύβεται η έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τους υψηλούς δασμούς και ενδελεχείς ελέγχους που "βαραίνουν" όσα αμερικανικά εμπορικά πλοία ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Ιαπωνίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο δεν ήταν η επιβολή παρόμοιων οικονομικών αντιποίνων, καθώς χαρακτήρισε μεν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης παράνομη, αλλά απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα λέγοντας ότι πρώτα θα ελέγξει τις εξελίξεις και μετά θα αποφασίσει εάν θα απαντήσει διά της μεθόδου "οφθαλμός αντί οφθαλμού"...

Η απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον πάρθηκε χτες τα ξημερώματα μετά το ναυάγιο εμπορικών συνομιλιών με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Περίπου 40 μεταγωγικά πλοία τριών μεγάλων γιαπωνέζικων εταιριών καταφθάνουν κάθε μήνα στα λιμάνια των ΗΠΑ, μεταφέροντας κυρίως ηλεκτρικά είδη (τηλεοράσεις, στερεοφωνικά συγκροτήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.) γεγονός που φαίνεται πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις (ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην οικονομία όχι μόνο της Ιαπωνίας, αλλά ενδεχομένως και σ' αυτήν των ΗΠΑ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και συζητήσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Περίπου στις 3 χτες το μεσημέρι, τοπική ώρα, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν λόφο κοντά στην περιοχή Νααμέχ, 15 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, με 6 ρουκέτες αέρος - εδάφους. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε "3 διαδοχικά κύματα" και παρότι προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, δεν υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, στόχος της ισραηλινής επιδρομής φαίνεται ότι ήταν οι θέσεις της φιλοσυριακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση" του Αχμέντ Τζιμπρίλ, που είναι μόνιμα εγκαταστημένος στη Δαμασκό. Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της επιδρομής ενάντια στις "θέσεις των τρομοκρατών" και αρκέστηκε να τονίσει ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλώς στη βάση τους.

Η νέα ισραηλινή επιδρομή συνέπεσε με τις δηλώσεις του στρατηγού Αντουάν Λαχάντ, επικεφαλής της λιβανικής φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής. Την κάθετη αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ισραηλινού στρατού εξέφρασε ο Λαχάντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Επχράιμ Σνεχ. Ο στρατηγός Λαχάντ τόνισε ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα ανεβάσει το κύρος της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", που θα μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η απομάκρυνση των Ισραηλινών στρατιωτών, υποστηρίζει ο Λαχάντ, θα αφήσει ακάλυπτα τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με αποτέλεσμα η "Χεζμπολάχ" να έχει ελεύθερο πεδίο δράσης. Από την πλευρά του, ο Σνεχ εξέφρασε την άποψη ότι για να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία, που διατηρεί στρατό 35.000 ανδρών στην κοιλάδα Μπεκάα και σήμερα είναι κυρίαρχος παράγοντας στην περιοχή, εξέλιξη που σίγουρα θα έχει ως αντάλλαγμα την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα του Γκολάν.

ΡΩΣΙΑ
Υπολογισμοί, πιέσεις αλλά και κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Επιστολή στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν απέστειλε στις 16 Οκτώβρη η αριστερή αντιπολίτευση που πήρε την πρωτοβουλία να κατατεθεί στην Κρατική Δούμα η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Στην επιστολή, αφού εκφράζεται "η βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα", τονίζεται: "θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινιστεί η επίσημη θέση του αρχηγού του κράτους πάνω σε μια σειρά ζητήματα, όπως η θέση για το νόμο για την κυβέρνηση (τον έχει απορρίψει ο Γιέλτσιν), το πάγωμα για 2 χρόνια της στεγαστικής - δημοτικής μεταρρύθμισης, η εξασφάλιση της τακτικής πρόσβασης της αντιπολίτευσης στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η μεταρρύθμιση της γαιοκτησίας κ.ά.".

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, 17 του Οκτώβρη, στο καθιερωμένο βδομαδιάτικο ραδιοφωνικό μήνυμά του προς τους Ρώσους πολίτες, Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι θέλει να "καθησυχάσει" τον πληθυσμό ότι δε θα υπάρξει κανένα απρόοπτο. "Δεν υπάρχει καταστροφή σήμερα στη Ρωσία. Η Ρωσία βαδίζει το συνήθη δρόμο της. Ο Πρόεδρος έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στη χώρα", τόνισε ο Γιέλτσιν. Υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνάντησης των "τεσσάρων" (Πρόεδρος, πρωθυπουργός, πρόεδροι των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου), που θα γίνει τη Δευτέρα και της "Στρογγυλής Τράπεζας". Διευκρίνισε δε ότι θα ενεργήσει στα πλαίσια του Συντάγματος, που ερμηνεύεται ότι, σε περίπτωση που η Κάτω Βουλή θα ψηφίσει την πρόταση μομφής, θα διαλύσει τη Δούμα. Κάτι περισσότερο, ασκώντας μια κακώς καλυμμένη με λόγια περί συναίνεσης πίεση στους βουλευτές, μίλησε για το πόσο ζημιογόνα "για τη χώρα" θα είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Το πόσο "βελτιώνεται η κατάσταση" μαρτυρούν ορισμένα γεγονότα. Στις 17 Οκτώβρη οι εργάτες του εργοστασίου όπλων της Τούλας κατέλαβαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Στην πόλη Ριαζάν πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με κόκκινες σημαίες, στην οποία ο πρόεδρος της Νομαρχιακού Συμβουλίου των Συνδικάτων Ανατόλι Γκόβοροφ δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στις διαδηλώσεις με την ευκαιρία των 80χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης. Επίσης, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας οι απεργίες των ανθρακωρύχων, των εκπαιδευτικών, των οδηγών. Για την οικονομική καταστροφή μίλησαν οι μετέχοντες στο Συνέδριο των επιστημονικών και μηχανικών - τεχνικών στελεχών της Ρωσίας, που διεξάγεται στη Μόσχα με πρωτοβουλία της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού της Ρωσίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ
"Συμμαχικός" πρωθυπουργός

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Νέο πρωθυπουργό έχει από χτες η χώρα, καθώς ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, διόρισε χτες τον Γιέρζι Μπούζεκ στην πρωθυπουργία, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, αποδεχόμενος έτσι τη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης" και "Φιλελεύθερη Ενωση".

Ο Μπούζεκ δήλωσε πως ελπίζει να καθορίσει τα μέλη της κυβέρνησής του μέσα στο διάστημα των 14 ημερών που ορίζει το Σύνταγμα, μια και η επιτευχθείσα συμφωνία ήταν αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ το περιεχόμενο αυτής δεν έχει γίνει γνωστό. Βασικός κυβερνητικός στόχος, κατά τον Μπούζεκ, δεν είναι άλλος από την οικονομική ευρωστία της χώρας: "το κλειδί για την επιτυχία της Πολωνίας είναι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και οι προετοιμασίες για την υποψηφιότητά της στην ΕΕ".

Η "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης", που πρότεινε τον ακαδημαϊκό Μπούζεκ για πρωθυπουργό, κέρδισε στις εκλογές 201 από τις 460 έδρες του πολωνικού Κοινοβουλίου, ενώ η "Φιλελεύθερη Ενωση" 60 έδρες. Οι διαφωνίες πάντως για την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων ήταν πολύ μεγάλες, αλλά τελικά ξεπεράστηκαν και συμμάχησαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

ΙΤΑΛΙΑ
Μαχητικά μαθητικά συλλαλητήρια

ΡΩΜΗ.-

Μαθητική και η χτεσινή μέρα για την Ιταλία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε 130 ιταλικές πόλεις συντόνισαν για δεύτερη μέρα τη διαμαρτυρία τους κατά των κυβερνητικών εκπαιδευτικών επιλογών. Δεν έλειψαν και οι πρωτότυπες εκδηλώσεις της μαθητικής φαντασίας, καθώς εκατοντάδες από αυτούς κατέλαβαν συμβολικά ένα πανδοχείο για να το "μεταρρυθμίσουν" σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Από την Πέμπτη οι Ιταλοί μαθητές έχουν "οργώσει" στην κυριολεξία τη χώρα με τις διαμαρτυρίες τους και τις διαδηλώσεις τους. Αιτήματα της μαθητικής νεολαίας είναι η πραγματοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει η κυβέρνηση για επένδυση ύψους 20 δισ. λιρετών με σκοπό την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ενίσχυση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε υλικοτεχνική υποδομή και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις εισαγωγικές και κατατακτήριες εξετάσεις.

ΚΟΝΓΚΟ
Περιπολίες των στρατιωτών του Νγκουέσο στην Μπραζαβίλ

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες του στρατηγού Ντενίς Σάσου Νγκουέσο περιπολούσαν χτες στους δρόμους της κογκολέζικης πρωτεύουσας, Μπραζαβίλ, ενώ αναμενόταν ο πρώτος λόγος από τον νικητή της τετράμηνης αιματηρής και ένοπλης αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο Πασκάλ Λισούμπα.

Δεκάδες υποστηριχτές του στρατηγού Νγκουέσο φώναζαν συνθήματα υπέρ της θανάτωσης του αντιπάλου του, Πασκάλ Λισούμπα, του οποίου η τύχη αγνοείται τα τελευταία 24ωρα.

Αλλά, ενώ πολλοί ανέμεναν με ενδιαφέρον τις αναγγελίες του στρατηγού Νγκουέσο, δεκάδες λεηλασίες γίνονταν απ' άκρη σ' άκρη της ήδη ρημαγμένης Μπραζαβίλ. Σύμφωνα με τους ξένους δημοσιογράφους, στρατιώτες της ομάδας ΚΟΜΠΡΑ, κρατώντας στα χέρια "Καλάσνικοφ" κατηφόριζαν τους δρόμους της Μπραζαβίλ βαστώντας ό,τι μπορούσαν: από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα μέχρι σακιά αλεύρι. Η εικόνα της κατεστραμμένης, από τα πυρά του εμφύλιου, πρωτεύουσας συνδυαζόταν με τα ερειπωμένα κτίρια κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων...

Κηδεία ισραηλινού στρατιώτη που έπεσε σε διάρκεια επιδρομής στο Λίβανο

Κηδεία Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στο Λίβανο

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Νέα κυβέρνηση

ΟΣΛΟ.-

Κυβέρνηση κεντροδεξιού συνασπισμού έχει από χτες η Νορβηγία, καθώς ο βασιλιάς Χάραλντ έκανε αποδεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο Κίελ Μάγκνε Μπούντεβικ για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο Μπούντεβικ, ο οποίος είναι πρεσβύτερος της Λουθηρανής Εκκλησίας, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και θα ηγηθεί ενός συνασπισμού, που αποτελείται από τους "Χριστιανοδημοκράτες", τους "Φιλελεύθερους" και το "Κεντρώο Κόμμα", που ως βασικό πολιτικό στόχο έχει να επαναφέρει τη χώρα πίσω "στις παραδοσιακές αξίες της μετριοφροσύνης και της προσωπικής οικονομίας".

Ο Μπούντεβικ είναι βετεράνος της πολιτικής, αφού έχει διατελέσει επί επταετία υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις, ενώ κατείχε και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Μπούντεβικ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τον Γιάγκλαντ, που κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο το περασμένο έτος και παραιτήθηκε μετά την "ήττα" που υπέστη στις εκλογές της 15ης Σεπτέμβρη, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο να συγκεντρώσει το ποσοστό του "Εργατικού Κόμματος" στις εθνικές εκλογές του 1993. Πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μπορέσει να φέρει σε πέρας τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η προηγούμενη "Εργατική" κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, πριν την παράδοση των "όπλων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ