Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπολογισμοί, πιέσεις αλλά και κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Επιστολή στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν απέστειλε στις 16 Οκτώβρη η αριστερή αντιπολίτευση που πήρε την πρωτοβουλία να κατατεθεί στην Κρατική Δούμα η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Στην επιστολή, αφού εκφράζεται "η βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα", τονίζεται: "θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινιστεί η επίσημη θέση του αρχηγού του κράτους πάνω σε μια σειρά ζητήματα, όπως η θέση για το νόμο για την κυβέρνηση (τον έχει απορρίψει ο Γιέλτσιν), το πάγωμα για 2 χρόνια της στεγαστικής - δημοτικής μεταρρύθμισης, η εξασφάλιση της τακτικής πρόσβασης της αντιπολίτευσης στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η μεταρρύθμιση της γαιοκτησίας κ.ά.".

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, 17 του Οκτώβρη, στο καθιερωμένο βδομαδιάτικο ραδιοφωνικό μήνυμά του προς τους Ρώσους πολίτες, Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι θέλει να "καθησυχάσει" τον πληθυσμό ότι δε θα υπάρξει κανένα απρόοπτο. "Δεν υπάρχει καταστροφή σήμερα στη Ρωσία. Η Ρωσία βαδίζει το συνήθη δρόμο της. Ο Πρόεδρος έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στη χώρα", τόνισε ο Γιέλτσιν. Υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνάντησης των "τεσσάρων" (Πρόεδρος, πρωθυπουργός, πρόεδροι των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου), που θα γίνει τη Δευτέρα και της "Στρογγυλής Τράπεζας". Διευκρίνισε δε ότι θα ενεργήσει στα πλαίσια του Συντάγματος, που ερμηνεύεται ότι, σε περίπτωση που η Κάτω Βουλή θα ψηφίσει την πρόταση μομφής, θα διαλύσει τη Δούμα. Κάτι περισσότερο, ασκώντας μια κακώς καλυμμένη με λόγια περί συναίνεσης πίεση στους βουλευτές, μίλησε για το πόσο ζημιογόνα "για τη χώρα" θα είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Το πόσο "βελτιώνεται η κατάσταση" μαρτυρούν ορισμένα γεγονότα. Στις 17 Οκτώβρη οι εργάτες του εργοστασίου όπλων της Τούλας κατέλαβαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Στην πόλη Ριαζάν πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με κόκκινες σημαίες, στην οποία ο πρόεδρος της Νομαρχιακού Συμβουλίου των Συνδικάτων Ανατόλι Γκόβοροφ δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στις διαδηλώσεις με την ευκαιρία των 80χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης. Επίσης, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας οι απεργίες των ανθρακωρύχων, των εκπαιδευτικών, των οδηγών. Για την οικονομική καταστροφή μίλησαν οι μετέχοντες στο Συνέδριο των επιστημονικών και μηχανικών - τεχνικών στελεχών της Ρωσίας, που διεξάγεται στη Μόσχα με πρωτοβουλία της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ