Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
"Θερμό επεισόδιο" εμπορικού πολέμου

ΤΟΚΙΟ.-

"Φωτιές" σε γιαπωνέζικα εμπορικά πλοία, αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα τουλάχιστον τριών οικονομικών κολοσσών της Ιαπωνίας, άναψε χτες η απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό τους σε επίνεια των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσιγκτον, που αποτελεί ασφαλώς νέο "θερμό επεισόδιο" εμπορικού πολέμου, βασίστηκε στο επιχείρημα ότι οι εταιρίες "Μιτσούι Λάινς","Καβασάκι Κίσεν Κάισα" και "Νιπόν Γιουσέν" δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 4 εκατ. δολαρίων, που είχε επιβάλει πριν λίγους μήνες η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή των ΗΠΑ. Πίσω απ' αυτό το γεγονός κρύβεται η έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τους υψηλούς δασμούς και ενδελεχείς ελέγχους που "βαραίνουν" όσα αμερικανικά εμπορικά πλοία ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Ιαπωνίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο δεν ήταν η επιβολή παρόμοιων οικονομικών αντιποίνων, καθώς χαρακτήρισε μεν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης παράνομη, αλλά απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα λέγοντας ότι πρώτα θα ελέγξει τις εξελίξεις και μετά θα αποφασίσει εάν θα απαντήσει διά της μεθόδου "οφθαλμός αντί οφθαλμού"...

Η απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον πάρθηκε χτες τα ξημερώματα μετά το ναυάγιο εμπορικών συνομιλιών με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Περίπου 40 μεταγωγικά πλοία τριών μεγάλων γιαπωνέζικων εταιριών καταφθάνουν κάθε μήνα στα λιμάνια των ΗΠΑ, μεταφέροντας κυρίως ηλεκτρικά είδη (τηλεοράσεις, στερεοφωνικά συγκροτήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.) γεγονός που φαίνεται πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις (ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην οικονομία όχι μόνο της Ιαπωνίας, αλλά ενδεχομένως και σ' αυτήν των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ