Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
"Συμμαχικός" πρωθυπουργός

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Νέο πρωθυπουργό έχει από χτες η χώρα, καθώς ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, διόρισε χτες τον Γιέρζι Μπούζεκ στην πρωθυπουργία, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, αποδεχόμενος έτσι τη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης" και "Φιλελεύθερη Ενωση".

Ο Μπούζεκ δήλωσε πως ελπίζει να καθορίσει τα μέλη της κυβέρνησής του μέσα στο διάστημα των 14 ημερών που ορίζει το Σύνταγμα, μια και η επιτευχθείσα συμφωνία ήταν αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ το περιεχόμενο αυτής δεν έχει γίνει γνωστό. Βασικός κυβερνητικός στόχος, κατά τον Μπούζεκ, δεν είναι άλλος από την οικονομική ευρωστία της χώρας: "το κλειδί για την επιτυχία της Πολωνίας είναι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και οι προετοιμασίες για την υποψηφιότητά της στην ΕΕ".

Η "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης", που πρότεινε τον ακαδημαϊκό Μπούζεκ για πρωθυπουργό, κέρδισε στις εκλογές 201 από τις 460 έδρες του πολωνικού Κοινοβουλίου, ενώ η "Φιλελεύθερη Ενωση" 60 έδρες. Οι διαφωνίες πάντως για την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων ήταν πολύ μεγάλες, αλλά τελικά ξεπεράστηκαν και συμμάχησαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ