ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αποσυρθεί ο "Καποδίστριας"

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν σε κοινοτάρχες, η ΤΕΔΚ αποφάσισε κατά του κυβερνητικού σχεδίου. Απλώνονται οι κινητοποιήσεις σε χωριά της Θεσσαλίας

Ηχηρό ράπισμα στον "Καποδίστρια" έδωσε η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας.Η ΤΕΔΚ - μετά από πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση - κατέληξε σε απόφαση με την οποία ζητά την ανάκληση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και την παροχή κινήτρων για εθελοντικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Στο σκεπτικό της απόφασης - η οποία στηρίχτηκε σε πρόταση του κοινοτάρχη Γόννων, Τάκη Δημερά,που τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε με 28 ψήφους, έναντι 24 κατά - επισημαίνεται ότι το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" οδηγεί στην υπανάπτυξη και την ερήμωση της υπαίθρου.

Στη συνεδρίαση, επιχειρήθηκε, από δημάρχους και κοινοτάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ, να ληφθεί απόφαση η οποία θα ασκεί μεν κριτική για τον τρόπο εφαρμογής του "Καποδίστρια", στη χωροθέτηση των νέων δήμων, χωρίς, όμως, να θίγεται η ουσία του σχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Ετσι, ο Χρ. Καφφές,δήμαρχος Λάρισας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, πρότεινε να υπερψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση η αρχική πρόταση της ΤΕΔΚ, που προέβλεπε τη δημιουργία 28 νέων δήμων και 7 αυτόνομων κοινοτήτων, με όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες και να τεθεί ως αίτημα η προσωρινή αναβολή εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Ο "ελιγμός" του κυβερνητικού δημάρχου Λάρισας δεν πέρασε - ο Τ. Δημεράς χαρακτήρισε την πρότασή του "παγίδα", αφού δε θέτει θέμα απόσυρσης του σχεδίου - καθώς η πρότασή του απορρίφθηκε με 29 ψήφους κατά, έναντι 27 υπέρ.

Μιλώντας στη συνεδρίαση αρκετοί κοινοτάρχες, καταδίκασαν τις παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του περιφερειάρχη Π. Βασιλείου,στη χωροθέτηση των νέων δήμων και τόνισαν ότι η εφαρμογή του "Καποδίστρια" έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της πλειοψηφίας των κοινοτήτων του νομού.

Η καταδικαστική απόφαση της ΤΕΔΚ Λάρισας κατά του σχεδίου "Καποδίστριας", εκφράζει τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοτήτων της περιοχής παρά το γεγονός ότι στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο 52 δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Η αποχώρηση αρκετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη συνεδρίαση, οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεδρίαση κράτησε πολλές ώρες και, προπάντων, στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε κοινοτάρχες, να μην ψηφίσουν εναντίον του "Καποδίστρια". Αλλωστε 90 από τις 160 κοινότητες του νομού - με αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων - έχουν ταχθεί επίσημα και ανοιχτά κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, μόνο 27 τάχθηκαν υπέρ, ενώ οι υπόλοιπες δεν πήραν αποφάσεις.

Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη του εθνικού δρόμου Λάρισας - Τρικάλων προχώρησαν εκατοντάδες κάτοικοι των κοινοτήτων Μάνδρας, Κουτσόχερου, Ραχούλας, Αμυγδαλής και Ελευθερών,διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή της Κοινότητας Κοιλάδας ως έδρας του νέου δήμου που θα δημιουργηθεί.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στην Ελαφο,στις 11 το πρωί της Κυριακής στο χωριό Ελευθεραί,ενώ στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Τσαρίτσανης, Φαλάνης, Χάλκης, Αργυροπουλίου,οργανώνουν συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα Τρίκαλα

Στο "χορό" των αντιδράσεων κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - εκτός των κατοίκων του Ζάρκου,που προχωρούν σε πολλές και μαζικές κινητοποιήσεις - μπαίνουν κι άλλες κοινότητες των Τρικάλων.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι κάτοικοι των Σερβωτών,ενώ σε αγώνες προσανατολίζονται και οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας και της Κοινότητας Θεόπετρα.

Μπλόκα και αποκλεισμοί

Αποκλεισμένος είναι για δεύτερη συνεχή μέρα ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, στα σύνορα των Νομών Λασιθίου - Ηρακλείου, από αιρετούς και κατοίκους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν στο καταστροφικό για την ύπαιθρο κυβερνητικό πρόγραμμα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ".

Η συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση είναι μαζική, με περισσότερους από 2 χιλιάδες κατοίκους χωριών του Νομού Λασιθίου να κρατούν αποκλεισμένο το δρόμο. Να σημειωθεί ότι στο μπλόκο βρίσκονται πλέον κάτοικοι και αιρετοί από ένα δήμο και 25 κοινότητες, καθώς στα χωριά που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα προστέθηκαν άλλα τρία. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν να γίνουν συνενώσεις, αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Να πάρει πίσω το σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, ενώ οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κηρυχτούν ανεπιθύμητοι στα χωριά του νομού, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου.

Πολιορκία νομαρχίας

Οι κάτοικοι του Ριζόμυλου Μαγνησίας, που την Πέμπτη απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα αντιδρώντας στο νομοσχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", συνέχισαν και χτες τον αγώνα τους. Συγκεκριμένα, με πορεία και συγκέντρωση, για περίπου μία ώρα, έξω από τη Νομαρχία Μαγνησίας, την οποία κυριολεκτικά πολιόρκησαν, οι κάτοικοι της κοινότητας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις. Ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και καταλήψεις κτιρίων.

Στην Αργολίδα οι κάτοικοι της Κοινότητας Διδύμων Ερμιονίδας απέκλεισαν το δρόμο Ναυπλίου - Επιδαύρου, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. "Οχι" στα κυβερνητικά σχέδια, είπαν και οι κάτοικοι της Κοινότητας Σερβωτά Τρικάλων,που κατέλαβαν τη γέφυρα Πηνειού.

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και χωριά των Νομών Ροδόπης, Δράμας και Κιλκίς.

ΠΟΕ-ΟΤΑ
Θίγει και τις εργασιακές σχέσεις ο "Καποδίστριας"

Σε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 23 Οκτώβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Στο βωμό της "μεταρρύθμισης" του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" θυσιάζονται και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Την κυβερνητική πολιτική "μείωσης του κράτους" - που στο χώρο της Αυτοδιοίκησης μεταφράζεται με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και μετατροπής των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, με λειτουργία προσαρμοσμένη στους καπιταλιστικούς νόμους της αγοράς - έρχεται να εξυπηρετήσει και με επιμέρους διατάξεις του, που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού των ΟΤΑ, το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Διατάξεις, που, όπως σημείωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ, καταστρατηγούν εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διώξεών τους από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Στις επιλογές αυτές, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαντούν με προειδοποιητική 24ωρη απεργία, στις 23 Οκτώβρη και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο Πεδίον του Αρεως.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα - αιχμές του νομοσχεδίου στα οποία αναφέρθηκαν χτες τα μέλη της ΕΕ, αφορούν: Στην καταστρατήγηση του θεσμοθετημένου ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στους νέους δήμους, την παροχή, δηλαδή της δυνατότητας στον εκάστοτε δήμαρχο να διαμορφώνει το ωράριο κατά πώς θέλει. Στις υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των νέων δήμων, δίνοντας έτσι περιθώριο για διώξεις εργαζομένων που, για διάφορους λόγους, δεν είναι αρεστοί στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή (η ΕΕ ζητά να ισχύσουν οι εθελούσιες μετατάξεις). Στη διαιώνιση του καθεστώτος των αδιαβάθμιστων υπαλλήλων, χωρίς δηλαδή μισθολογική εξέλιξη.

Παράλληλα, μείζον ζήτημα για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ αποτελεί η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, στις οποίες προτρέπει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Στρατηγός,τόνισε ότι "η πορεία των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατευθύνσεις της για ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο κράτος. Τηρεί, δηλαδή, πιστά τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου. Το στόχο της αυτό προωθεί με το μανδύα του "διαλόγου", στον οποίο οι εργαζόμενοι θα απαντήσουμε με αγώνα". "Ο αγώνας μας αυτός είναι μόνο η αρχή", κατέληξε ο Γ. Στρατηγός.

Στο θέμα του διαλόγου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νώντας Λαμπρακάκης,λέγοντας πως ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προφορικά ότι θα διασφαλίσει τους εργαζομένους, ενέταξε τελικά στο νομοσχέδιο τις διατάξεις που θίγουν τις εργασιακές σχέσεις. "Το νομοσχέδιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προχωρεί στις υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τους νέους δήμους. Ζητάμε η κατάταξη προσωπικού να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων και όχι με νεφελώδη, αλλά συγκεκριμένα, κριτήρια", σημείωσε ο Ν. Λαμπρακάκης. Ακόμη τα μέλη της ΕΕ αναφέρθηκαν στο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου να επιλέγουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τέλος, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

  • Την επόμενη Τετάρτη εισάγεται για συζήτηση στην αρμόδια διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.
Δε συναινούν

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας", και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν, κάνουν σαφές ότι η επιβολή των κυβερνητικών σχεδίων δεν αποτελεί μονόδρομο. Επιβεβαιώνουν το μήνυμα που στάλθηκε και στο πρόσφατο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, ότι "αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δε θα εφαρμοστεί στην πράξη". Το μήνυμα αυτό ενισχύουν, με ομόφωνες αποφάσεις τους, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ανά τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι τέτοιες αποφάσεις, εκτός από τη χτεσινή στη Λάρισα, έχουν ήδη πάρει οι ΤΕΔΚ των Νομών Ηλείας, Λακωνίας, Αργολίδας, Σάμου και Χαλκιδικής.

Οχι, δεν είναι ΠΑΣΟΚ...

"Η συνένωση των δήμων και κοινοτήτων είναι ένα αναγκαίο βήμα". Η χώρα χρειάζεται Α/βάθμια Αυτοδιοίκηση ισχυρή "μέσα από την κατάργηση των κοινοτήτων και την προαγωγή τους σε δήμους, σε μια διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης και συνεργασίας, ανακυττάρωσης και ανασυγκρότησής τους".

Οχι, τα παραπάνω δε λέγονται από το ΠΑΣΟΚ και τον αρμόδιο υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο,σχετικά με τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων. Επίσης, δε λέγεται από τη ΝΔ ότι οι συνενώσεις είναι αναγκαίες, αλλά το νομοσχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" είναι "κατώτερο των περιστάσεων".

Τα παραπάνω είναι από την εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΝ, που θα παρουσιαστεί στην ΚΠΕ του κόμματος, προκειμένου να συναποφασίσουν να "αντιπολιτευτούν" την κυβέρνηση, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Να το κάνουν, ψηφίζοντας ΝΑΙ επί της αρχής και διατυπώνοντας "επιφυλάξεις και ριζικές αντιρρήσεις" σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου.

Και αυτή η συναίνεση δεν ξενίζει κανέναν. ΠΑΣΟΚ και οι ομογάλακτοί του της Κουμουνδούρου "οραματίζονται" ουσιαστικά τα ίδια. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει "τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης". Είναι και οι συνοδοιπόροι της, στην Κουμουνδούρου, που χειροκροτούν τους συνεταίρους τους ευρω-δογματικούς και διακηρύσσουν: "Η αναδιάρθρωση και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητοι όροι για την εξέλιξη του κράτους και τη θεσμική του αντιστοιχία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Μυαλό που χαλάνε οι άνθρωποι για να αποφύγουν να πουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα και την οργανωτική τους ένταξη στο ΠΑΣΟΚ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ