ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανοιξαν οι κάλπες των τοπικών εκλογών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και υπό την ισχυρή παρουσία του στρατού άνοιξαν χτες το πρωί οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αλγερία, τις πρώτες τοπικές εκλογές που γίνονται μετά το ξέσπασμα της εμφύλιας αντιπαράθεσης το 1992.

Περισσότερα από 35.700 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους χτες στις 8 το πρωί, τοπική ώρα, στα οποία έχουν μοιραστεί 750.000 μέλη εκλογικών επιτροπών και 150.000 απεσταλμένοι του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών.Μέσα στην αλγερινή πρωτεύουσα, η παρουσία του στρατού ήταν σχετικά διακριτική και περιοριζόταν στα εκλογικά τμήματα ενώ ο αριθμός των στρατιωτών αυξανόταν ιδιαίτερα στην περίμετρο της πρωτεύουσας και γενικότερα στην επαρχία. Φρούριο θύμιζε η περιοχή Ευκάλυπτους, ή όπως λέγεται "τρίγωνο του θανάτου" εξαιτίας της έντονης δράσης των εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπου στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων έκαναν συνεχόμενες περιπολίες.Παρά τις πολυάριθμες σφαγές που προηγήθηκαν των εκλογών, μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε αναφερθεί κανένα επεισόδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών μέχρι χτες στις 3 το μεσημέρι στις κάλπες είχε προσέλθει το 37,8% του εκλογικού σώματος των 16 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι μικρότερη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Αν και η καταμέτρηση των ψήφων πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα και τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το Σάββατο, η κυριαρχία των φιλοκαθεστωτικών κομμάτων θεωρείται σίγουρη, ιδιαίτερα μετά το μποϊκοτάζ των εκλογών που προκήρυξε το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας".

Αλλωστε, για πολλούς οι τοπικές εκλογές δεν είναι παρά άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια του Προέδρου και στρατηγού Λιαμίν Ζερουάλ να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση νομότυπων διαδικασιών. Η προσπάθεια του Ζερουάλ, που παρά τις διακηρύξεις του δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, αναμένεται να ολοκληρωθεί με το συνταγματικό δημοψήφισμα του Νοεμβρίου, το οποίο θα καταλήξει στη σύσταση του νέου ανώτερου κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου κατά τα 2/3 θα είναι εκλεγμένοι σε τοπικές εκλογές και κατά το 1/3 θα διορίζονται από τον ίδιο τον Ζερουάλ. Εντούτοις η πλειοψηφία των 28 εκατομμυρίων Αλγερινών δε φαίνεται να πιστεύει ότι οι τοπικές εκλογές ή το δημοψήφισμα θα βάλουν ένα τέλος στην αιματοχυσία, που, μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την απόσυρση της μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η στάση του ΚΚΡΟ κατά την υποβολή και κατόπιν την απόσυρση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει στη Ρωσία διαφορετικές αντιδράσεις στις γραμμές των συμμάχων του. Ετσι, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν, εξ ονόματος ομάδας βουλευτών που είχαν την πρωτοβουλία για την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγηθεί "αμέσως σε παραίτηση". Εκφράζοντας την έντονα αρνητική τους θέση για την απόσυρση της πρότασης μομφής, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν ότι έχει γίνει "ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος από τους ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης", το οποίο θα προκαλέσει "τον παραπέρα πολιτικό εκφυλισμό και εξευτελισμό της στα μάτια του λαού". Ο Μπαμπούριν επέκρινε δριμύτατα "την εσφαλμένη τακτική των συνεχών ελιγμών και αδικαιολόγητων υποχωρήσεων", που σαν αποτέλεσμά τους"διατηρείται η ολέθρια για τη Ρωσία κοινωνικοοικονομική πολιτική".

Μεγάλο ρόλο στη λήψη από το ΚΚΡΟ της απόφασης απόσυρσης της πρότασης μομφής έπαιξε η θέση των καθοδηγητών των περιοχών της Ρωσίας, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην "πατριωτική ζώνη". Αυτοί θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να μπει στο χειμώνα, χωρίς πολιτικές διενέξεις και τρανταγμούς. Τη γνώμη τους κατανόησαν κι έλαβαν υπόψη τους το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και η ΚΟ στην Κρατική Δούμα. "Η πολιτική δεν αλλάζει στα χαρτιά! ", είπε στο "Ρ" η βουλευτίνα του ΚΚΡΟ Λιουμπόβ Ολέινικ. Τα μέλη του ΚΚΡΟ της περιοχής Κουργκάν θεώρησαν άκαιρο την ίδια την υποβολή της πρότασης μομφής και επιμένουν στη διατήρηση της Κρατικής Δούμας. Σ' αυτή την περιοχή οι αρχές μόλις είχαν πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Την αναγκαιότητα διατήρησης του Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυόταν αναπόφευκτα στην περίπτωση ψήφισης της μομφής κατά της κυβέρνησης, υποστήριξε και ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Ιγκορ Μπρατίστσεφ, μεταφέροντας τη γνώμη των μελών του ΚΚΡΟ της περιοχής Ροστόβ.

Ο πρώτος γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουνάγεφ δήλωσε στο "Ρ" ότι ούτε αυτός, ούτε οι κομμουνιστές πιστεύουν πως η εκτελεστική εξουσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Δεν πιστεύουν και πολλοί άλλοι. Στη Μόσχα άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών για τις λίστες του αριστερού συνασπισμού για τις εκλογές το Δεκέμβρη στο αντιπροσωπευτικό όργανο της εξουσίας. Επίσης, όπως επισήμαναν και ορισμένοι γραμματείς συνοικιακών οργανώσεων του ΚΚΡΟ, μόλις άρχισαν τα "παζαρέματα" της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, μειώθηκε ο αριθμός των Μοσχοβιτών που επιθυμούν να υποστηρίξουν αριστερούς υποψήφιους στις εκλογές.

Το αίτημα της ριζικής αλλαγής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής ήταν το βασικό θέμα της "Διαμαρτυρίας των Πολιτών", που με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ συγκέντρωσε 10.000.000 υπογραφές. Στην ερώτηση του "Ρ" με ποια μορφή το κόμμα θα υποστηρίξει το αίτημά του για την αλλαγή της πολιτικής του καθεστώτος, ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ απάντησε: "Η αλλαγή της πολιτικής σημαίνει άλλες τιμές, άλλους φόρους, άλλη κοινωνική πολιτική. Σημαίνει στήριξη της εθνικής ασφάλειας, του ντόπιου εμπορευματοπαραγωγού. Σημαίνει μέριμνα και βοήθεια στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην παιδεία και πολλά άλλα. Σε κάθε επιτροπή, στη Στρογγυλή τράπεζα, στην "ομάδα των τεσσάρων μεγάλων", όχι απλώς θα υποστηρίξουμε όλα αυτά, αλλά θα καταθέσουμε για όλα τα ζητήματα τις προτάσεις μας που έχουμε ήδη επεξεργαστεί".

Τώρα το ΚΚΡΟ έχει το καθήκον να εξηγήσει τη στάση του στα εκατομμύρια των απλών πολιτών, που σχεδόν καθημερινά βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων, απαιτώντας την αλλαγή της πολιτικής και την παραίτηση των χρεοκοπημένων κυβερνώντων της χώρας.

"Ντόμινο" κρίσεων στις χρηματαγορές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η χρηματιστηριακή κρίση που έπληξε το υπό κινεζική διοίκηση Χονγκ - Κονγκ, με αποτέλεσμα ο δείκτης "Χανγκ Σενγκ" να κατακρημνιστεί, επηρέασε και την αμερικανική χρηματαγορά: ο δείκτης "Dow Jones" της Νέας Υόρκης έπεσε, λόγω... "συμπάθειας", όπως σχολίασε το οικονομικό δίκτυο "CNNfn", κατά 175,09 πόντους ή 2,18%, στα μέσα της χτεσινής ημέρας.

Ο "Χανγκ Σενγκ" έχασε 10,41% την προχθεσινή νύχτα, σε ένα "ξεπούλημα" μετοχών, που όμοιό του είχε να δει χρόνια το Χονγκ Κονγκ. Το "ντόμινο" που ακολούθησε στην αμερικανική αγορά έφερε το βιομηχανικό δείκτη του "Dow Jones" σε πρώτο πλάνο, με τεράστιο όγκο συναλλαγών να λαμβάνει χώρα.

Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν χτες ότι η κατάσταση "θα χειροτερέψει", ειδικά για τις μετοχές διεθνούς σύνθεσης (των πολυεθνικών, δηλαδή) αν και σχετικά "ασφαλείς" παραμένουν οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών.

Ο διευθυντής της "Salomon Brothers", Ρικ Ουάιτ, εκτίμησε ότι "στα γεγονότα που βλέπουμε στην Ασία, οι υποτιμήσεις είναι αποπληθωριστικές, και πολλές αμερικανικές εταιρίες έχουν εκτεθεί εκεί". Και πρόσθεσε ότι "οι πωλήσεις θα είναι δύσκολο να ανέβουν, ίσως και για 12 μήνες"...

ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αιματηρές ταραχές εξαιτίας της ανέχειας

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ.-

Εκτεταμένα επεισόδια με τρεις νεκρούς, τουλάχιστον 20 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες, σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Δομηνικανικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια λαϊκών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το αυξημένο κόστος ζωής και τα συνεχή προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα επεισόδια άρχισαν όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας κλομπ και δακρυγόνα και προχωρώντας τελικώς στις συλλήψεις άνω των 1.000 ατόμων!

Το κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει στον Αγιο Δομήνικο από τις αρχές της βδομάδας, καθώς οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, που φθάνουν μέχρι και τις 20 ώρες ημερησίως. Μέχρι το πρωί της Τρίτης οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες και οι δρόμοι γέμισαν με νεαρούς μασκοφόρους διαδηλωτές, ώσπου το περασμένο 24ωρο η αστυνομία "απάντησε" με δακρυγόνα και εκτεταμένες έως αιματηρές συλλήψεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκών, Αγροτικών και Εργατικών Συνδικάτων κήρυξε, μάλιστα, και 48ωρη γενική απεργία για τις 10 και 11 Νοέμβρη, με σκοπό να αυξήσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης.

ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Βαθαίνει η οικονομική και πολιτική κρίση

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ. -

Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες πείνας κατά του πρωθυπουργού Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιγιουντ πήραν χτες την τροπή άσκησης πίεσης προς το δεύτερο, μεγαλύτερο, "Κόμμα της Εθνικής Ανάπτυξης". Οι διαδηλωτές θεώρησαν ανώφελη τη συνέχιση των πορειών διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του ανένδοτου πρωθυπουργού και άρχισαν τις συγκεντρώσεις έξω από το σπίτι του Τσατιτσάι Τσουνχαβάν (πρώην πρωθυπουργού) και ηγέτη του "Κόμματος της Εθνικής Ανάπτυξης" το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κατά δύναμη από τις έξι πολιτικές παρατάξεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Γιονγκτσάιγιουντ.

Κεντρικό σύνθημα των χτεσινών διαδηλώσεων έξω από το σπίτι του Τσουνχαβάν ήταν η απόσυρση του "Κόμματος της Εθνικής Ανάπτυξης" από τον συνασπισμό ώστε να πέσει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ένα μικρό πλήθος περίπου 200 διαδηλωτών συνέχισε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τοΚυβερνητικό Μέγαρο, ενώ χτεσινά δημοσιεύματα της ταϋλανδέζικης εφημερίδας "ΤΗΕ NATION" έφεραν τον πρωθυπουργό να αναζητεί νέα πολιτική ηγεσία για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο σημερινός υπουργός Θανόνγκ Μπιτάγια φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά από έντονες διαφωνίες με τον κυβερνητικό συνασπισμό.Αλλα δημοσιεύματα εφημερίδων υποστήριζαν ότι το εξωτερικό χρέος της Ταϋλάνδης αυξήθηκε περί τα 4,6 δισ. δολάρια μέσα στη βδομάδα που διανύουμε εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μεταξύ άλλων οδηγεί σε νέα ελεύθερη πτώση το εθνικό νόμισμα (μπαχτ) έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Λ.Ζερουάλ την ώρα που ψηφίζει

Ο Λ. Ζερουάλ την ώρα που ψηφίζει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ