Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την απόσυρση της μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η στάση του ΚΚΡΟ κατά την υποβολή και κατόπιν την απόσυρση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει στη Ρωσία διαφορετικές αντιδράσεις στις γραμμές των συμμάχων του. Ετσι, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν, εξ ονόματος ομάδας βουλευτών που είχαν την πρωτοβουλία για την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγηθεί "αμέσως σε παραίτηση". Εκφράζοντας την έντονα αρνητική τους θέση για την απόσυρση της πρότασης μομφής, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν ότι έχει γίνει "ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος από τους ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης", το οποίο θα προκαλέσει "τον παραπέρα πολιτικό εκφυλισμό και εξευτελισμό της στα μάτια του λαού". Ο Μπαμπούριν επέκρινε δριμύτατα "την εσφαλμένη τακτική των συνεχών ελιγμών και αδικαιολόγητων υποχωρήσεων", που σαν αποτέλεσμά τους"διατηρείται η ολέθρια για τη Ρωσία κοινωνικοοικονομική πολιτική".

Μεγάλο ρόλο στη λήψη από το ΚΚΡΟ της απόφασης απόσυρσης της πρότασης μομφής έπαιξε η θέση των καθοδηγητών των περιοχών της Ρωσίας, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην "πατριωτική ζώνη". Αυτοί θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να μπει στο χειμώνα, χωρίς πολιτικές διενέξεις και τρανταγμούς. Τη γνώμη τους κατανόησαν κι έλαβαν υπόψη τους το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και η ΚΟ στην Κρατική Δούμα. "Η πολιτική δεν αλλάζει στα χαρτιά! ", είπε στο "Ρ" η βουλευτίνα του ΚΚΡΟ Λιουμπόβ Ολέινικ. Τα μέλη του ΚΚΡΟ της περιοχής Κουργκάν θεώρησαν άκαιρο την ίδια την υποβολή της πρότασης μομφής και επιμένουν στη διατήρηση της Κρατικής Δούμας. Σ' αυτή την περιοχή οι αρχές μόλις είχαν πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Την αναγκαιότητα διατήρησης του Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυόταν αναπόφευκτα στην περίπτωση ψήφισης της μομφής κατά της κυβέρνησης, υποστήριξε και ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Ιγκορ Μπρατίστσεφ, μεταφέροντας τη γνώμη των μελών του ΚΚΡΟ της περιοχής Ροστόβ.

Ο πρώτος γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουνάγεφ δήλωσε στο "Ρ" ότι ούτε αυτός, ούτε οι κομμουνιστές πιστεύουν πως η εκτελεστική εξουσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Δεν πιστεύουν και πολλοί άλλοι. Στη Μόσχα άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών για τις λίστες του αριστερού συνασπισμού για τις εκλογές το Δεκέμβρη στο αντιπροσωπευτικό όργανο της εξουσίας. Επίσης, όπως επισήμαναν και ορισμένοι γραμματείς συνοικιακών οργανώσεων του ΚΚΡΟ, μόλις άρχισαν τα "παζαρέματα" της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, μειώθηκε ο αριθμός των Μοσχοβιτών που επιθυμούν να υποστηρίξουν αριστερούς υποψήφιους στις εκλογές.

Το αίτημα της ριζικής αλλαγής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής ήταν το βασικό θέμα της "Διαμαρτυρίας των Πολιτών", που με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ συγκέντρωσε 10.000.000 υπογραφές. Στην ερώτηση του "Ρ" με ποια μορφή το κόμμα θα υποστηρίξει το αίτημά του για την αλλαγή της πολιτικής του καθεστώτος, ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ απάντησε: "Η αλλαγή της πολιτικής σημαίνει άλλες τιμές, άλλους φόρους, άλλη κοινωνική πολιτική. Σημαίνει στήριξη της εθνικής ασφάλειας, του ντόπιου εμπορευματοπαραγωγού. Σημαίνει μέριμνα και βοήθεια στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην παιδεία και πολλά άλλα. Σε κάθε επιτροπή, στη Στρογγυλή τράπεζα, στην "ομάδα των τεσσάρων μεγάλων", όχι απλώς θα υποστηρίξουμε όλα αυτά, αλλά θα καταθέσουμε για όλα τα ζητήματα τις προτάσεις μας που έχουμε ήδη επεξεργαστεί".

Τώρα το ΚΚΡΟ έχει το καθήκον να εξηγήσει τη στάση του στα εκατομμύρια των απλών πολιτών, που σχεδόν καθημερινά βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων, απαιτώντας την αλλαγή της πολιτικής και την παραίτηση των χρεοκοπημένων κυβερνώντων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ