Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνάντηση των χωρών της ΚΑΚ

ΚΙΣΙΝΙΟΦ (Ανταπόκριση). -

Οι 12 ηγέτες των χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινιόφ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Στην ΚΑΚ μετέχουν οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με εξαίρεση τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΚΑΚ που είχε διεξαχθεί στη Μόσχα τον περασμένο Μάρτη, είχε σημαδευτεί από τις έντονες διαφορές των 12 ηγετών και είχε λήξει χωρίςαποτέλεσμα. Και σε τούτη την 22η σύνοδο οι ηγέτες της ΚΑΚ έκριναν ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα και η εξέτασή τους μεταβιβάστηκε στους πρωθυπουργούς.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, επισήμανε ότι οι χώρες - μέλη της ΚΑΚ "έχουν απομακρυνθεί η μία από την άλλη" και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών τους. Με πνεύμα αυτοκριτικής, παραδέχτηκε ότι η Ρωσία έχει μερίδιο ευθύνης για τις διαμάχες μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και για τις συγκρούσεις στα εδάφη τους και τόνισε ότι η ΚΑΚ πρέπει να αναδιοργανωθεί. "Κάθε κράτος διαδραμάτισε το δικό του ρόλο. Ομως η Ρωσία, ως πρόεδρος της Κοινοπολιτείας, ευθύνεται για το γεγονός ότι η Κοινοπολιτεία εργάστηκε αναποτελεσματικά", σημείωσε ο Γιέλτσιν και πρόσθεσε ότι η "Ρωσία είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι τράβηξαν σε μάκρος οι συγκρούσεις στην Υπερδνειστερία, την Αμπχαζία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ". Νωρίτερα, στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρώνσυνόδου, ο Γιέλτσιν είχε πει πως η χώρα του δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις, τις οποίες οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συμφώνησαν να καταγράψουν και να συζητήσουν στην προσεχή σύνοδο στις 23 Γενάρη.

Προώθηση της Παρευξείνιας Συνεργασίας

Οι υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών των 11 κρατών - μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία και Μολδαβία συνήλθαν χτες στο Κίεβο, με αντικείμενο συζήτησης την εντατικοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Η συνεργασία τους, που άρχισε από το 1992, καλύπτει τους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της ασφάλειας. "Η δομή αυτή έγινε αποτελεσματικός μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας", δήλωσε στη 10η κατά σειρά, μετά το 1992, Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γκενάντι Ουντοβένκο. Στη Σύνοδο αποφασίστηκε η Αρμενία να παραλάβει από την Ουκρανία την εξάμηνη εναλλασσόμενη Προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο(ΟΣΕΠ). Ρυθμίστηκαν, επίσης, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη σύσταση της Τράπεζας για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη της Μαύρης Θάλασσας - "Παρευξείνια Τράπεζα", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που η αποστολή της θα είναι η συγχρηματοδότηση των οικονομικών προγραμμάτων του περιφερειακού οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ