ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κλιμάκωση της έντασης
  • Φτάνουν σήμερα στη Βαγδάτη οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ, ενώ ο Ιρακινός Πρόεδρος έδωσε παράταση στην εφαρμογή του τελεσιγράφου για την αποχώρηση των Αμερικανών ελεγκτών
  • Πραγματοποιείται κανονικά σήμερα η αναγνωριστική πτήση πάνω από το Ιράκ του αμερικανικού αεροσκάφους U - 2

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . -

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Βαγδάτης - Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην ιρακινή πρωτεύουσα των τριών απεσταλμένων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η ιρακινή ηγεσία συμφώνησε, μεν, να παρατείνει το τελεσίγραφο αποχώρησης των Αμερικανών ελεγκτών, που έληγε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αλλά τονίζει ότι τα αντιαεροπορικά της συστήματα βρίσκονται "υπ' ατμόν" για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση.

Ο Κόφι Ανάν κατάφερε, έστω και με καθυστέρηση ωρών, να εκμαιεύσει από τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ταρέκ Αζίζ, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, παράταση του τελεσιγράφου αποχώρησης μέχρι της λήξης της επίσκεψης των απεσταλμένων του. Αργά το βράδυ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη Βαγδάτη οι τρεις διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών,που πρόκειται να παραμείνουν, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, 48 ώρες στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Ιρακινό Πρόεδρο να αναστείλει την απόφαση απομάκρυνσης.

Από την πλευρά του, ο Σαντάμ Χουσεϊν φέρεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να αποσπάσει από τους διπλωμάτες του ΟΗΕ συγκεκριμένη ημερομηνία άρσης του εμπάργκο σε βάρος της χώρας του, που ισχύει από το 1991. Χαρακτηριστική των ιρακινών προθέσεων μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σαντούμ Χαντούμι, ο οποίος υποστήριξε ότι "η ειδική επιτροπή ελέγχου του ΟΗΕ έχει μεταβληθεί σε όργανο εφαρμογής της πολιτικής των ΗΠΑ στην κατεύθυνση της παράτασης των οικονομικών κυρώσεων, κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί".

Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές απαγόρευσαν και χτες την είσοδο των ελεγκτών του ΟΗΕ σε στρατιωτικές μονάδες, επειδή ανάμεσά τους βρίσκονταν και Αμερικανοί. Οπως δήλωσε από τη Βαγδάτη ο επιβλέπων των ελεγκτών, Σουηδός Νιλς Κάλστρομ, "η διαδικασία ήταν άκρως διπλωματική και ευγενική χωρίς ένταση" και συμπλήρωσε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επέτρεπαν την είσοδο στους ελεγκτές μετά από την αποχώρηση των Αμερικανών. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Αφοπλισμού του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή αποχώρησης των Αμερικανών ελεγκτών και ότι τόσο οι έλεγχοι όσο και οι αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ θα συνεχιστούν κανονικά. Εκκληση προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ακυρώσει την απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών απηύθυνε, χτες, ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιγκορ Σχαμντουρασούλοφ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ".

Παράλληλα, τόσο ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, όσο και ο συμπατριώτης του υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, τόνισαν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αναγνωριστική πτήση πάνω από το Ιράκ, του αμερικανικού αεροσκάφους U-2. Οι ιρακινές αρχές προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Εθνη ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράκ είναι σε ετοιμότητα και ότι ο ΟΗΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι, ενδεχομένως, συνεπάγεται από μια νέα αναγνωριστική πτήση τωναμερικανικών αεροσκαφών. Ο Κοέν χαρακτήρισε "απειλή" την ιρακινή προειδοποίηση και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι "έτοιμη για όλα", απειλώντας με "σοβαρότατες συνέπειες".

"Συμπτώσεις";

Στη δημοσιότητα δόθηκε, στις αρχές της βδομάδας, έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί τα βασανιστήρια και οι διώξεις κατά πολιτικών κρατουμένων στο Ιράκ, ενώ τονίζεται ότι έγιναν 200 εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων μόνο σε μία από τις φυλακές της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΕΕΔΔΑ
Συμπαράσταση στον αγώνα του κολομβιανού λαού

Την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Μια κατάσταση που τα υλικά που τη συνθέτουν είναι η βία, η κρατική τρομοκρατία, οι συνεχείς παραβιάσεις και των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, με πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του γερουσιαστή Ερνάν Μότα.

Πριν από λίγες μέρες, ο γερουσιαστής Μότα, εκπρόσωπος του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, γιατί κινδύνευε η ζωή του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του. Ο Μότα στην ουσία είναι ένα ακόμα από τα χιλιάδες θύματα των κομμάτων της κολομβιανής αντιπολίτευσης που δυναστεύονται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί ή έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε χώρες πιο φιλόξενες. Μόνο από το ΚΚΚ και την Πατριωτική Ενωση πάνω από 4.000 μέλη έχουν πέσει θύματα δολοφονίας ή "εξαφάνισης", ενώ τα εγκλήματα αυτά που κατά 99%παραμένουν ατιμώρητα, αποτελούν το συνηθέστερο τρόπο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβερνητική και παραστρατιωτική βία έχει βασικό στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος και το πνίξιμο κάθε δημοκρατικής φωνής.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο κάλεσμα του ελληνικού λαού, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων της χώρας και όλων των εργαζομένων να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση και τη συμπαράστασή τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν στους λαϊκούς αγώνες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διπλωματικό επεισόδιο Καμπούλ - Παρισιού

ΚΑΜΠΟΥΛ . -

Οι κυβερνώντες το Αφγανιστάν ισλαμιστές Ταλιμπάν κατηγόρησαν χτες τη γαλλική κυβέρνηση ότι συντάσσεται με τους εχθρούς τους, μετά την άρνηση των γαλλικών αρχών να δώσουν βίζα σε αξιωματούχους των Ταλιμπάν, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραστούν στην 29η Διάσκεψη της Ουνέσκο στο Παρίσι.

"Πρόκειται για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και σημαίνει ότι η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την αντιπολίτευσή μας", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι η Καμπούλ θα ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από το Παρίσι.

Εκπρόσωποι της Ουνέσκο στο Παρίσι δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν "δεν προσκλήθηκαν", πλην όμως ο υπουργός Παιδείας των "φοιτητών" αντέτεινε ότι έχει στα χέρια του επίσημη πρόσκληση. Πάντως, φαίνεται ότι την πρόσκληση έλαβε η αντιπολίτευση, αφού αυτή διατηρεί τη θέση του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ.Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε πως "έδωσε βίζα στους Αφγανούς αξιωματούχους" - και ένιψε τας χείρας της, όπως σχολίασε το Associated Press...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Παραίτηση πρωθυπουργού... για να σωθεί η πολιτική

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-

Την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ, σχεδόν ένα 15ήμερο από τις μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που διαμαρτύρονταν για τα οικτρά χάλια της οικονομίας.

Το μόνο που περιμένει ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι η έγκριση δύο διαταγμάτων πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου από το Κοινοβούλιο. Οπως εξήγησε ο ίδιος χτες σε δημοσιογράφους, η παραίτησή του δε θα οδηγήσει τη χώρα αυτόματα σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο αντικαταστάτης του θα προέλθει από τη συνεδρίαση του συνασπισμού των έξι κομμάτων που στηρίζουν το παρόν κυβερνητικό σχήμα. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις, εντάθηκαν οι αναζητήσεις και οι παρασκηνιακές ενέργειες στελεχών και των έξι κομμάτων, ενώ ίδια κινητικότητα παρατηρείται και στους κόλπους της αντιπολίτευσης, όπου ο Τράιρονγκ Σουουαρνκίρινα του "Δημοκρατικού Κόμματος" προβάλλεται ως "φαβορί", δηλώνοντας ότι είναι ήδη έτοιμος (;) να σχηματίσει κυβέρνηση!

Οι φιλοδοξίες των πολιτικών παραμένουν αμείωτες, ενώ η οικονομία της χώρας βυθίζεται στο χάος. Καμία ανάκαμψη δεν έχει παρουσιάσει το "μπαχτ" (εθνικό νόμισμα Ταϊλάνδης), του οποίου η ισοτιμία κυμαίνεται στα 41 προς 1 δολάριο. Η πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος ανάγκασε την κυβέρνηση Γιονγκτσάιτουνγκ να αναζητήσει πακέτο "βοηθείας" ύψους 17,2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους γνωστούς δυσβάσταχτους για το λαό όρους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
24ωρη απεργία για τους χαμηλούς μισθούς

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες πάνω από 290.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στο περίπου 50% των δήμων της Βενεζουέλας. Βασικό αίτημα της απεργίας είναι η ικανοποίηση σοβαρών οικονομικών αιτημάτων τους.

Ο Κάρλος Μπόργκες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Δημοσίου προειδοποίησε ότι σύντομα θα κατέβουν σε απεργίες και άλλοι κλάδοι υπαλλήλων που απασχολούνται σε δημόσιες επιχειρήσεις καθώς είναι γενικότερο το αίτημα για αύξηση των μισθών σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι "θα εντείνουν τις διαδηλώσεις και απεργίες τους, μιας που οι δημόσιες, δημοτικές και κρατικές αρχές δε διατίθενται να εκπληρώσουν εκουσίως τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους".

Τα αεροπλάνα του Νίμιτς περιμένουν σε διαρκή ετοιμότητα...
ΗΠΑ
Τοπικές εκλογές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι ψηφοφόροι σε δύο ανατολικές Πολιτείες κλήθηκαν χτες να εκλέξουν τους κυβερνήτες τους και πολλοί δημότες σε διάφορες πόλεις ανά την αμερικανική επικράτεια για να εκλέξουν το δήμαρχό τους, σε εκλογές που χαρακτηρίζονται ως "προκριματικές" για τη σπουδαιότητά τους αφ' ενός και αφ' ετέρου για το κλίμα που μπορούν να διαμορφώσουν για τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, που θα ανανεώσουν κατά το ήμισυ τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε αρκετές μεγάλες πόλεις όπως η Βοστόνη, η Ατλάντα, το Χιούστον, το Μαϊάμι, το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Σιατλ και η Νέα Υόρκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογή του δημάρχου της πιο "ισχυρής πόλης και οικονομικού κέντρου του κόσμου". Βέβαια το ερώτημα όλων δεν είναι ποιος θα αναδειχτεί νικητής από την αναμέτρηση που γίνεται ανάμεσα στον απερχόμενο δήμαρχο Ρούντολφ Τζουλιάνι, υποψήφιο των Συντηρητικών και την υποψήφια των Δημοκρατικών, Ρουθ Μέσιντζερ.

Το ερώτημα είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Τζουλιάνι, το οποίο ναι μεν θα ολοκληρώσει επιτυχώς τη σημερινή προεκλογική του καμπάνια, αλλά μπορεί να τον βάλει υποψήφιο για κάποια ισχυρότερη πολιτική θέση, που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις στο μέλλον, στην περίπτωση που αυτό ξεπεράσει το 60%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ