ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προκαλεί τους φοιτητές το ΕΙΝ
  • Ακόμη και τους εργαζόμενους επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν μοχλό πίεσης κατά των φοιτητών που συνεχίζουν εδώ και τρεις βδομάδες την κατάληψη της διοίκησης. Η διοίκηση του σωματείου τους αποφάσισε λευκή απεργία από σήμερα
  • Ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Χρησιμοποιώντας και τους εργαζόμενους στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας επιχειρεί εκβιαστικά να αναγκάσει τους οικότροφους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη της διεύθυνσης και των διοικητικών χώρων των Εστιών, στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και τρεις περίπου βδομάδες, διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Το ρόλο του υπερασπιστή των κυβερνητικών επιλογών αναθέτουν από σήμερα στους εργαζόμενους των Εστιών. Η διοίκηση του σωματείου τους αποφάσισε την κήρυξη λευκής απεργίας. Ο ρόλος της διοίκησης του σωματείου ήταν γνωστός, αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε μέχρι εδώ, δηλώνοντας μάλιστα πως πίσω από αυτή της την ενέργεια θέλει να πιέσει τόσο τους φοιτητές όσο και το ΕΙΝ. Τώρα πόσο θα πιεστεί το ΕΙΝ, αν παγώσουν οι φοιτητές, αν μείνουν χωρίς νερό και τηλέφωνο, αυτό βέβαια δεν το εξηγεί. Θέση στην αντιπαράθεση αυτή πήρε και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αφού κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με εργαζόμενους και φοιτητές ξεκαθάρισε ότι "η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού και των εργαζομένων και από κοινού πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπισή της".

Στο μεταξύ, και με αφορμή διάφορα προβοκατόρικα δημοσιεύματα, σχετικά με την άθλια κατάσταση των Φοιτητικών Εστιών, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ενοίκιο, εσωτερικούς κανονισμούς κλπ., και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας υπογραμμίζουν, με ανακοίνωσή τους,ότι "τα αντιδραστικά μέτρα θα ανακοπούν με τον ενωμένο αγώνα των εστιακών φοιτητών - σπουδαστών, με την παραπέρα κλιμάκωσή του, και το συντονισμό όλων των εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο". Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Το "πρόβλημα" της στέγασης των φοιτητών, γενικότερα η φοιτητική μέριμνα, εγκαταλειμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο φόντο της γενικότερης υποβάθμισης της Παιδείας, επιχειρείται να λυθεί σήμερα, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης που επιχειρείται". Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα δικαίωμα στέγασης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει μόνο το 7% των φοιτητών - σπουδαστών. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, αναγκάζεται να πληρώνει υπέρογκα ενοίκια για σπίτια κακής ποιότητας. Λόγος γίνεται λοιπόν για το 7% των "προνομιούχων".

" Γι' αυτούς υπάρχει ένα "ιδιόμορφο" καθεστώς. Εστίες υπό την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), άλλες υπό ευθύνη των αντίστοιχων ιδρυμάτων. Σχεδόν παντού υπάρχουν εγκατάλειψη, έλλειψη προσωπικού, προβλήματα σίτισης, καθαρισμού, έλλειψης στοιχειωδών ανθρώπινων συνθηκών. Για να μην αναφερθούμε στα άθλια ξενοδοχεία - γκέτο της Αθήνας. Υπάρχουν βέβαια και καινούριες εστίες π.χ. Γιάννενα ή Αρτα, όπου η επιβολή ενοικίου γίνεται καθεστώς. Και δεν είναι καθόλου συμβολικό όπως διατείνεται ο κ. Κουμέντος, γενικός διευθυντής του ΕΙΝ. Πρόκειται για κανονικό χαράτσι 15.000 δραχμών.

" Εχοντας αυτά σαν δεδομένα, η κυβέρνηση, απόλυτα συνεπής με τη συνολική πολιτική της, προχωρεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του έτσι κι αλλιώς χιλιοκουτσουρεμένου δικαιώματος των φοιτητών - σπουδαστών στη στέγαση: Γενικεύοντας την επιβολή ενοικίου, "συμβολικού" ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Προσπαθώντας να ψηφιστούν αυταρχικοί εσωτερικοί κανονισμοί που επιβάλλουν καθεστώς πειθάρχησης, εκβιάζοντας φοιτητές, βάζοντάς τους να υπογράφουν δηλώσεις του ν. 105, απειλώντας με εξώδικα κλπ. Ολα αυτά φυσικά μέσω των διευθύνσεων των Εστιών.

" Τελευταίο κατόρθωμα, μέσω της κατάργησης Οργανισμών του Δημοσίου, η κατάργηση του ΕΙΝ και το πέρασμα της λειτουργίας των Εστιών στην αποκλειστική ευθύνη των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στις εταιρίες (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) διαχείρισης της περιουσίας των ΑΕΙ και στις διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ, αντίστοιχα. Διαμορφώνεται έτσι το έδαφος, ώστε εκβιαστικά, να λειτουργήσουν οι Εστίες σε "ανταποδοτική" βάση, με ιδιωτικά κριτήρια".

Καταλήγοντας οι ΠΚΣ επισημαίνουν: "Είναι φανερό ότι η επίθεση ενάντια στην παιδεία είναι ολομέτωπη. Αφορά κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι' αυτό επιστρατεύονται η υποκρισία και το θράσος του κ. Κουμέντου, που μιλά για "αιώνιους" σπουδαστές στις Εστίες, για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών κλπ. Δημοσιεύματα που μιλούν για κάποιους "καταληψίες" ή κάνουν λεκτικούς σαλταδορισμούς του τύπου "οι εστίες είναι η Κούβα των Πανεπιστημίων" και άλλα τέτοια φαιδρά. Ακόμη κι εδώ, φαίνεται, έχει θέση ο αντικομμουνισμός. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν στέγαση, για ανέγερση νέων εστιών, για ουσιαστική ενίσχυση γενικότερα της φοιτητικής μέριμνας συνδέεται αντικειμενικά με τον αγώνα για μόρφωση - δουλιά για όλους. Συναντά και ακουμπάει πάνω στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο για δημοκρατικές κατακτήσεις, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Σκόρπιες γνώσεις και φτηνή μισοειδίκευση

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η σχετική Υπουργική Απόφαση

Την Υπουργική Απόφαση για την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις για τα ΠΣΕ στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 3 Δεκέμβρη, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πρώτα ΠΣΕ το Φλεβάρη. Η έκδοση της απόφασης αυτής προβλέπεται από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525 που ψηφίστηκε πρόσφατα και ο οποίος ορίζει ότι τα ΠΣΕ "διευρύνουν τις εκπαιδευτικές επιλογές και παράλληλα εισάγουν τη διά βίου κατάρτιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση σε νέα γνωστικά αντικείμενα και στις διατμηματικές συνεργασίες".Τα ΠΣΕ λειτουργούν παράλληλα με τα Προγράμματα Σπουδών (τα σημερινά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ), αποτελούνται από συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, λειτουργούν με απαιτήσεις ανάλογες εκείνων των Προγραμμάτων Σπουδών και "οδηγούν σε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή σε βεβαίωση σπουδών για όσους παρακολουθούν μεμονωμένα μαθήματα, με την οποία πιστοποιείται συγκεκριμένος αριθμός διδακτικών μονάδων".

Με τα ΠΣΕ εισάγεται και επίσημα πλέον ο θεσμός των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δίνεται η δυνατότητα απευθείας παρέμβασης ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 αναφέρεται ότι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά από απόφαση της Συγκλήτου ή του Συμβουλίου, αντίστοιχα, "μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας για την εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής του προγράμματος με φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα".

Την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ΠΣΕ έχουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι προτάσεις των πρυτάνεων ΑΕΙ ή των προέδρων των ΤΕΙ για την κατάρτιση των ΠΣΕ θα εγκρίνονται από τον υπουργό Παιδείας. Προτάσεις για ΠΣΕ υποβάλλονται στο υπουργείο Παιδείας από ένα ή περισσότερα τμήματα του ίδιου ή διαφορετικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα, από ομάδες μελών ΔΕΠ και μελών ΕΠ, από τμήμα ή τμήματα του ίδιου ή διαφορετικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ "σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού".

Επίσης, κάθε πρόταση ΠΣΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και "το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους εγγραφής όσων εγγράφονται στο πρόγραμμα και συμπλήρωσαν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 25ο έτος της ηλικίας τους". Μέσα από την Υπουργική Απόφαση διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει τους νέους σε αυτή τη μορφή εκπαίδευσης, αποθαρρύνοντάς τους από τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με κατεύθυνση τις χαμηλότερης ποιότητας σπουδές στα ΠΣΕ. Σε διάταξη που αφορά τον τρόπο επιλογής των φοιτητών σε περίπτωση "υπερβάλλουσας ζήτησης", αναφέρεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερομένων θα γίνεται από τη Συνέλευση του ΠΣΕ με τα εξής κριτήρια: συμμετέχοντες στις γενικές εξετάσεις σε ποσοστό 45%, φοιτητές σε πανεπιστήμια ή αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού 20%, φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 15%, πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 10% και λοιποί υποψήφιοι που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες σε ποσοστό 10%.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πόρισμα - καταπέλτης για τη διοίκηση

Καταπέλτης για τη διοίκηση και καθηγητές του ΤΕΙ Χαλκίδας, είναι το αποτέλεσμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διενήργησε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ιδρυμα ο Δ. Παγαρίδης, καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας και το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας.

Στις 185 σελίδες του πορίσματος, ο Δ. Παγαρίδης διαπιστώνει εκτός από τα πειθαρχικά και 16 ποινικά αδικήματα, που αφορούν ψευδορκία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, απάτη, απειλή, παράνομη βία, ηθική αυτουργία, κατάχρηση εξουσίας, ψευδής βεβαίωση σε δημόσιο έγγραφο, παρότρυνση υφιστάμενων και ανοχή, συκοφαντική δυσφήμιση, νόθευση εκλογικού αποτελέσματος, εξαγωγή εγγράφων και αντιποίηση.

Το πόρισμα, δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στην πρόεδρο του ΤΕΙ Χαλκίδας Μ. Πάντα, τον καθηγητή Γ. Καπετάνιο (σύζυγο της πρώτης) και τον καθηγητή Γ. Μίχα, αλλά και σε άλλους καθηγητές. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας έχει στην κατοχή του το προηγούμενο αλλά και το νέο πόρισμα. Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: το υπουργείο Παιδείας, εφόσον γνώριζε τις παλαιότερες καταγγελίες που είχαν σημειωθεί για τη δράση της τωρινής διοίκησης του ΤΕΙ, γιατί δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα; Γιατί σχετικές Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή απαντιόνταν με τον ίδιο κάθε φορά συγκαλυμμένο τρόπο; Τώρα έπιασε ο "πόνος" τους επαϊοντες;

Εδώ και χρόνια με την ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των αρμόδιων του υπουργείου Παιδείας, η παροχή γνώσης στο ΤΕΙ Χαλκίδας συνεχώς υποβαθμίζεται, η διοικητική κρίση διαδέχεται η μία την άλλη, ενώ το δέλεαρ των Ευρωπαϊκών Σεμιναρίων εκτός ΤΕΙ, έχει απορροφήσει μεγάλο αριθμό μόνιμων καθηγητών του Ιδρύματος. Εκείνοι που "πληρώνουν το μάρμαρο" συνέχεια, είναι οι χιλιάδες σπουδαστές που εργάζονται ή είναι μισθοσυντήρητοι από γονείς και έχουν θέληση για μάθηση.

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων, αναβάθμιση σπουδών, γερή χρηματοδότηση για να μπορεί να ανταπεξέρθει στις ανάγκες του.

Για το φοιτητικό κίνημα

Δεν πέρασε πολύς καιρός, από τις περσινές φοιτητικές εκλογές και σε λίγο το φοιτητικό κίνημα θα απασχολήσει ξανά τα οχτάστηλα των εφημερίδων. Στις σχολές υπάρχει μια έντονη κινητικότητα των φοιτητών, αλλά και των παρατάξεων, η οποία προμηνύει σύντομα την ύπαρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ και επιμένει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, να μην "κουνηθεί φύλλο". Να μη γίνει καμία γενική συνέλευση. Να μην ενημερωθούν οι φοιτητές για τους νόμους που ψηφίστηκαν. Και πάνω απ' όλα, να μην αντιδράσουν στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική που χαράζεται στις Βρυξέλλες, κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις και υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Οι "αυτοδυναμίες" που έχουν παρέα στα Σιοικητικά Συμβούλια, αποδείχνονται ανίκανες να κρατήσουν στο περιθώριο τους φοιτητές, αποδείχνονται αδύναμες να εμποδίσουν τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων.

Η ΚΝΕ αισθάνεται δικαιωμένη από την κινητικότητα που υπάρχει, γιατί πάλεψε σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να αποκαλυφθούν οι απάτες της κυβερνητικής προπαγάνδας, όταν ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις που δρουν στο φοιτητικό κίνημα είτε συναινούσαν, είτε σιωπούσαν. Παλέψαμε να αποκαλυφθεί ότι η θεωρία της "ελεύθερης πρόσβασης" όπως και αν αυτή σερβίρεται, σημαίνει μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών. Να αποκαλυφθεί ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονταν στην εκπαίδευση δεν ήταν ούτε άχρωμες, ούτε τυχαίες. Εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για ένα νέου τύπου, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα. Είναι η ρεβάνς, απέναντι στις κατακτήσεις που είχε το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα στη χώρα μας, κατακτήσεις που πρέπει να συνθλιβούν, τώρα που το "αντίπαλο δέος" δεν τρομάζει πια, στο όνομα δήθεν της σύγκλισης.

Η ΚΝΕ δεν πρόκειται, πολύ περισσότερο ΤΩΡΑ, να σταματήσει να παρεμβαίνει στους φοιτητές γιατί τίποτα ακόμα δεν έχει κατασταλάξει και φυσικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πολύ περισσότερο, που στις πλάτες των φοιτητών θα παιχτεί τώρα ένα άλλο μεγάλο παζάρι. Τώρα, η αντιπαράθεση, που σε πολλούς φοιτητές φαίνεται απλά σαν "πόλεμος" παρατάξεων μετατωπίζεται στο τι φοιτητικοί αγώνες θα ξεσπάσουν, με ποιο περιεχόμενο και με ποια αιτήματα.

Τις τελευταίες μέρες άρχισε να εμφανίζεται στις σχολές ένα παραλήρημα αντικομμουνισμού, το οποίο προμηνύεται πως είναι μόνο η αρχή. Και να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Μέλη των ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο επιτίθενται με άνανδρο και ωμό τρόπο σε μέλη της ΚΝΕ, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν πολύ σοβαρά στο μάτι ένα μέλος της. Προχωράνε στην έκδοση ασφαλίτικου τύπου ανακοίνωσης και προτείνουν σε γενική συνέλευση του συλλόγου των Μεταλλειολόγων (όπου τα ΕΑΑΚ έχουν 75%) μομφή και προειδοποίηση διαγραφής μέλους της ΚΝΕ στο α έτος, εκλεγμένου στην επιτροπή του έτους του και μάλιστα πρώτου σε ψήφους.
  • Στα ΤΕΦΑΑ οκτώ τραμπούκοι της ΔΑΠ καίνε πανό της ΠΚΣ που καλεί σε γενική συνέλευση προκλητικότατα μπροστά στα μάτια τριών μελών - μελών της ΚΝΕ στο α έτος.
  • Στις γενικές συνελεύσεις των σχολών Νομικού και Οικονομικού Νομικής εμφανίζονται ανυπόγραφες αφίσες με τίτλο "Να ποιοι είναι ΚΚΕ - ΕΛΑΣ -ΕΑΜ", όπου υπάρχουν φωτογραφίες των νεκρών κομμουνιστών της μάχης του Δεκέμβρη του '44, που τις εμφάνιζε η μοναρχοφασιστική προπαγάνδα σαν θύματα των κομμουνιστών.
  • Στις ίδιες γενικές συνελεύσεις, μέλη της ΠΑΣΠ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το κλίμα, το οποίο ήταν υπέρ των θέσεων της ΠΚΣ, αρχίζουν να φωνάζουν αντικομμουνιστικά συνθήματα του τύπου "Πουλημένο ΚΚΕ" και "ΚΚΕ το κόμμα σου χαφιέ".
  • Στη γενική συνέλευση του Νομικού, όταν ο αντικομμουνισμός της ΠΑΣΠ δεν απέφερε τα αναμενόμενα, ο Συνασπισμός την ανταγωνίζεται σε αντικομμουνισμό,με αφορμή τη θέση που ο ίδιος έχει, αποποινικοποίηση των ναρκωτικών (και αυτά σε μια γενική συνέλευση που συζητούσε τους νόμους για την Παιδεία).
  • Στην ίδια γενική συνέλευση, σαν μια ύστατη προσπάθεια να μη κερδίσουν τη γενική συνέλευση οι ΠΚΣ, η ΠΑΣΠ προτείνει στους φοιτητές να διαλέξουν τα ΕΑΑΚ, γιατί "είναι ανιδιοτελείς αγωνιστές και όχι πουλημένοι σαν το ΚΚΕ" και επειδή "δεν παίρνουν γραμμή από τα κομματικά γραφεία".
  • Στη Φιλοσοφική και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η ΠΑΣΠ επαναλαμβάνει ακριβώς τους ίδιους επαίνους προς τα ΕΑΑΚ.

Τα κρούσματα παραείναι πολλά για να είναι απλά τυχαία. Οι υπάλληλοι της πολιτικής της ΕΕ, οι άνθρωποι του Τσουκάτου, νομίζουν ότι θα κάμψουν την επιρροή της ΚΝΕ, με τέτοιες μεθόδους. Φαίνεται ότι τίποτα δεν τους έχει διδάξει η ιστορία, δεν πειράζει, θα φροντίσουμε να τους τη διδάξουμε εμείς. Πιστεύουν ότι διαλέγοντας για "αντίπαλο" το δρόμο που προτείνουν τα η ΕΑΑΚ στο φοιτητικό κίνημα, θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα μαζί του.Γι' αυτό και δε διστάζουν ακόμα και να πριμοδοτήσουν, με τον τρόπο τους, "αγωνιστικές" προτάσεις, αρκεί αυτές να μη μιλάνε για την πολιτική της Ε Ε, αρκεί να μη μιλάνε για την ανάγκη ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, μαζί με το λαό. Δε διστάζουν ακόμα και να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη φοιτητική θέληση για αγώνες σε εκτόνωση και "ξεφούσκωμα", σε "ανατροπές" χωρίς αντίκρισμα.Τι άλλο είναι η θέληση των ΕΑΑΚ για να ξεκινήσουν τώρα, καταλήψεις στις σχολές; Τι άλλο είναι η αυταπάτη που καλλιεργούν στους φοιτητές ότι "με μαζικές καταλήψεις θα πέσει ο νόμος του Αρσένη";

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται σαν φάρσα έλεγε ο Μαρξ και η ΚΝΕ δε θα αφήσει στο απυρόβλητο τη φαρσοκωμωδία που στήνεται. Ο νόμος δεν είναι δημιούργημα του Αρσένη, αλλά εφαρμογή των συγκεκριμένων κατευθύνσεων της ΕΕ. Η κυβερνητική πολιτική δεν ανατρέπεται από κάποιες καταλήψεις, έτσι απλά (ας θυμηθούμε την περίπτωση του Νόμου Σουφλιά). Η κυβερνητική πολιτική ανατρέπεται από επίμονους μακροχρόνιους καμιά φορά αγώνες, ανατρέπεται με τη σταθερή πάλη νεολαίας - λαού και πάνω απ' όλα ανατρέπεται όταν υιοθετούνται μαζικά στις συνειδήσεις αιτήματα που στρέφονται ενάντια στους υποκινητές της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν ανατρέπεται όταν το κίνημα απαιτεί την εφαρμογή με άλλο τρόπο των κυβερνητικών εξαγγελιών, όταν απαιτεί η κυβέρνηση να είναι πιο συνεπής με τις εξαγγελίες της (βλέπε "ελεύθερη πρόσβαση").

Πολύ θα ήθελαν η κυβέρνηση και οι καθοδηγητές της (η ΕΕ δηλαδή και ο ΣΕΒ), να κατεβαίνουν οι φοιτητές στους δρόμους και να απαιτούν "ελεύθερη πρόσβαση", να απαιτούν να προχωρήσουν με πιο γρήγορα βήματα τα νομοσχέδια που πετάνε έξω από τα πτυχία την ειδίκευση στις Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Γεωπονικές σχολές. Πολύ θα ήθελαν να είναι στο απυρόβλητο η ΕΕ και η όποια διαμαρτυρία να ξεκινάει και να τελειώνει στο πρόσωπο του Αρσένη. Και πάνω απ' όλα, πολύ θα ήθελαν, το φοιτητικό κίνημα να είναι μακριά, απομονωμένο και σε αντιπαράθεση με το εργατικό, λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Να είναι σίγουροι, δεν μπορούν όσο και να προσπαθούν, να ξεγελάνε τους φοιτητές για πάντα. Η ΚΝΕ δυναμώνει και ενισχύεται η παρέμβασή της. Ακόμα και αν τα καταφέρουν να αποπροσανατολίσουν πρόσκαιρα τους φοιτητές, αυτό δε θα είναι ούτε μόνιμο, ούτε και για πολύ. Με την πολιτική που ακολουθούν θα τη βρούνε τη νεολαία μπροστά τους, όχι σε απλά ξεσπάσματα και εκτονώσεις, αλλά στο δρόμο της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης, μαζί με το λαό. Γιατί η σημερινή νεολαία δεν είναι ούτε η νεολαία της καφετερίας, ούτε η νεολαία της ρέιβ, ούτε "άγρια". Η σημερινή νεολαία είναι άνεργη, της στερούν τη μόρφωση, της στερούν το δικαίωμα στη ζωή, γι' αυτό και θα συναντηθεί, ό,τι αναχώματα και να δημιουργήσουν, με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ.

Κύριλλος ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Διευθυντής "συνέλαβε" μαθητές

Κρούσμα αυταρχισμού σημειώθηκε προχτές στο 52ο Λύκειο Αθήνας, από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος "συνέλαβε" τους μαθητές να συγκεντρώνουν υπογραφές σε κείμενο, όπου ζητούσαν τη διοργάνωση των μαθητικών εκλογών τους.

Συγκεκριμένα, αφού τους "ανέκρινε", τους "ενημέρωσε" ότι η εγκύκλιος για τις μαθητικές εκλογές δεν έχει πάει ακόμα στο σχολείο (η εγκύκλιος έχει κοινοποιηθεί στην ΟΛΜΕ από το υπουργείο Παιδείας στις 30/10), ενώ τους απείλησε με αποβολή και ματαίωση της πενθήμερης εκδρομής αν συνεχίσουν το μάζεμα των υπογραφών. Μάλιστα, τους είπε ότι το κείμενο αυτό συντάχθηκε από "εξωσχολικούς", λέγοντάς τους μάλιστα "για ποιο λόγο ενδιαφέρονται για τις μαθητικές εκλογές". Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τέτοια αυταρχικά κρούσματα να περάσουν, που σκοπό έχουν να φιμώσουν το μαθητικό κίνημα και θα αγωνιστούν ώστε τα μαθητικά συμβούλια να γίνουν μπροστάρηδες στους αγώνες που έρχονται.

Εγγραφές αθλητών σε ΑΕΙ

Από τις 10 μέχρι και τις 18 Νοέμβρη θα γίνονται οι εγγραφές των 429 αθλητών, που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 1997 - 98, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας. Από τους 429 αθλητές οι 258 εισάγονται στα ΤΕΦΑΑ και οι 171 στα άλλα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την εγγραφή τους οι εισαγόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στη Γραμματεία της Σχολής που εισάγονται, όπου και θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση εγγραφής, το απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου από το οποίο αποφοίτησαν και έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΠΑΤΡΑ
Συλλαλητήριο για την παιδεία

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων για την Παιδεία (που αποτελείται από το Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ν. Αχαϊας, την ΕΛΜΕ Πάτρας, τη ΔΟΕ Πάτρας, το ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πάτρας, την ΑΔΕΔΥ, Φοιτητικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γονέων, Εργατικά Σωματεία και τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Πάτρας) διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης την Παρασκευή 7 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ