Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Σκόρπιες γνώσεις και φτηνή μισοειδίκευση

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η σχετική Υπουργική Απόφαση

Την Υπουργική Απόφαση για την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις για τα ΠΣΕ στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 3 Δεκέμβρη, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πρώτα ΠΣΕ το Φλεβάρη. Η έκδοση της απόφασης αυτής προβλέπεται από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525 που ψηφίστηκε πρόσφατα και ο οποίος ορίζει ότι τα ΠΣΕ "διευρύνουν τις εκπαιδευτικές επιλογές και παράλληλα εισάγουν τη διά βίου κατάρτιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση σε νέα γνωστικά αντικείμενα και στις διατμηματικές συνεργασίες".Τα ΠΣΕ λειτουργούν παράλληλα με τα Προγράμματα Σπουδών (τα σημερινά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ), αποτελούνται από συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, λειτουργούν με απαιτήσεις ανάλογες εκείνων των Προγραμμάτων Σπουδών και "οδηγούν σε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή σε βεβαίωση σπουδών για όσους παρακολουθούν μεμονωμένα μαθήματα, με την οποία πιστοποιείται συγκεκριμένος αριθμός διδακτικών μονάδων".

Με τα ΠΣΕ εισάγεται και επίσημα πλέον ο θεσμός των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δίνεται η δυνατότητα απευθείας παρέμβασης ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 αναφέρεται ότι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά από απόφαση της Συγκλήτου ή του Συμβουλίου, αντίστοιχα, "μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας για την εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής του προγράμματος με φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα".

Την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ΠΣΕ έχουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι προτάσεις των πρυτάνεων ΑΕΙ ή των προέδρων των ΤΕΙ για την κατάρτιση των ΠΣΕ θα εγκρίνονται από τον υπουργό Παιδείας. Προτάσεις για ΠΣΕ υποβάλλονται στο υπουργείο Παιδείας από ένα ή περισσότερα τμήματα του ίδιου ή διαφορετικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα, από ομάδες μελών ΔΕΠ και μελών ΕΠ, από τμήμα ή τμήματα του ίδιου ή διαφορετικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ "σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού".

Επίσης, κάθε πρόταση ΠΣΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και "το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους εγγραφής όσων εγγράφονται στο πρόγραμμα και συμπλήρωσαν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 25ο έτος της ηλικίας τους". Μέσα από την Υπουργική Απόφαση διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει τους νέους σε αυτή τη μορφή εκπαίδευσης, αποθαρρύνοντάς τους από τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με κατεύθυνση τις χαμηλότερης ποιότητας σπουδές στα ΠΣΕ. Σε διάταξη που αφορά τον τρόπο επιλογής των φοιτητών σε περίπτωση "υπερβάλλουσας ζήτησης", αναφέρεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερομένων θα γίνεται από τη Συνέλευση του ΠΣΕ με τα εξής κριτήρια: συμμετέχοντες στις γενικές εξετάσεις σε ποσοστό 45%, φοιτητές σε πανεπιστήμια ή αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού 20%, φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 15%, πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 10% και λοιποί υποψήφιοι που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες σε ποσοστό 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ