Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινόχρηστα τηλέφωνα - ληστές...

Φανερή ληστεία σε βάρος χιλιάδων και χιλιάδων χρηστών των κοινόχρηστων τηλεφώνων - κερματοδεκτών έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του ΟΤΕ και η διοίκηση του Οργανισμού αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπή των συνδέσεων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν σε περίπτερα που οι ιδιοκτήτες τους εξαπατούν τους χρήστες, χρεώνοντας τα τηλεφωνήματα σε πολλαπλάσια αξία από την πραγματική (μέσα από την κατάλληλη ρύθμιση της συσκευής).

Η κλεψιά δεν έχει θύματα μόνο τους χρήστες των τηλεφώνων, αλλά και το δημόσιο, αφού τα έσοδα που χάνει από τον αντίστοιχο ΦΠΑ και το Φόρο Κύκλου Εργασιών που δεν καταβάλλονται είναι ανυπολόγιστα. Θύμα των "επιτήδειων" είναι και ο ΟΤΕ, στο βαθμό που ορισμένοι απ' αυτούς ούτε καν έχουν δηλώσει στον Οργανισμό ότι θέτουν τα τηλέφωνά τους σε κοινή χρήση, αποφεύγοντας να καταβάλλουν τα ανάλογα τέλη. Η παρανομία και το θράσος ορισμένων - δυστυχώς με την ανοχή των "αρμοδίων" - φτάνει στο σημείο εταιρίες εμπορίας κερματοδεκτών να διαφημίζουν συσκευές που κλέβουν όσο γίνεται καλύτερα το κοινό που χρησιμοποιεί αυτά τα τηλέφωνα.

Το περίεργο στην ιστορία είναι η θέση που έχει τηρήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ), που ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί τον ΟΤΕ γιατί προέβη στη διακοπή των συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνδέσεων.

Ομως το ζήτημα της παράνομης λειτουργίας φορέων παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν περιορίζεται στους "κερματοδέκτες των περιπτέρων", αλλά έχει πάρει μεγάλη έκταση, χωρίς μέχρι στιγμής η πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, ΕΕΤ) να είναι σε θέση να προστατεύσει τα κρατικά συμφέροντα (διαφυγόντα έσοδα), τον ΟΤΕ, αλλά και τους καταναλωτές. Προς δόξαν της "ελεύθερης αγοράς", εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες όπως είναι το CALL BACK, REFILING, χωρίς να έχουν σχετική άδεια από την ΕΕΤ, ενώ ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και εταιρίες έχουν εγκαταστήσει παράνομα Μικροκυματικές Ασυρματικές Ζεύξεις, αποφεύγοντας να καταβάλουν τα τέλη αδειών και τα τέλη χρήσεως και προστασίας του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων.

Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα "άνθη του κακού" που άνθισαν στο θερμοκήπιο της "απελευθέρωσης". Το χειρότερο, είναι πλέον φανερή η αδυναμία των καθ' ύλη αρμόδιων να επιβλέψουν και να "ελέγξουν" την αγορά, στο όνομα της οποίας πολλοί απ' αυτούς υπερθεματίζουν.

  • Στη χτεσινή της συνεδρίαση η Διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε τη συμμετοχή του Οργανισμού στο διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του 40% του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Μολδαβίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιώτες για επικοινωνίες ασφαλείας (2001-10-25 00:00:00.0)
Μύθος το απόρρητο των επικοινωνιών (2000-02-02 00:00:00.0)
Αρχισαν οι προεγγραφές στην COSMOTE (1997-12-24 00:00:00.0)
Ο ΟΤΕ ενώνει... ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ (1997-05-24 00:00:00.0)
"Πειρατεία" σε βάρος του ΟΤΕ (1997-02-08 00:00:00.0)
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, το σκάνδαλο μένει... (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ