Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Χρυσάφι για κάποιους

...Αλλά χωρίς εμφανή αποτελέσματα για τα δημόσια νοσοκομεία

Η ανάθεση της καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συνεργεία έχει αποβεί φλέβα χρυσού για κάποιους, αλλά δεν έχει φέρει το ποθητό αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών στον τομέα της καθαριότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μόνο σε 17 νοσοκομεία δαπανώνται πάνω από δύο δισ. δραχμές "και μάλιστα χωρίς εμφανή αποτελέσματα", όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν 700 προσλήψεις καθαριστριών το χρόνο στα 17 νοσοκομεία.

"Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, αξιοποιώντας τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Υγείας της ΝΔ, Γ. Σούρλα, χορηγεί αφειδώς εγκρίσεις ανάθεσης σε ιδιώτες με το δήθεν επιχείρημα ότι κοστίζουν λιγότερο από την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων".

Το μικρότερο κόστος έχει το Νοσοκομείο Ραφήνας (25 εκατ. δραχμές) και το μεγαλύτερο κόστος έχουν το ΚΑΤ, ο "Ευαγγελισμός" και το "Γενικό Κρατικό Νίκαιας" (240 εκατ. δραχμές), ενώ το συνολικό κόστος για τα 17 νοσοκομεία ξεπερνά τα δύο δισ. δραχμές. Από την άλλη - όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ - ο μισθός ενός μόνιμου υπαλλήλου καθαριότητας (ακόμα κι αν είναι παντρεμένος με ένα παιδί) δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3 εκατ. δραχμών ετησίως. Ετσι, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνονται περί τις 700 προσλήψεις το χρόνο, μόνο σ' αυτά τα 17 νοσοκομεία. Με τις προσλήψεις αυτές, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, "και η ανεργία θα μειωνόταν και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ανακουφίζονταν (με τις επιπλέον εισφορές), καθώς σήμερα η απασχόληση κυρίως αλλοδαπών εργατών χωρίς ασφάλιση, τις περισσότερες φορές ούτε το ένα επιτυγχάνει, ούτε το άλλο".

Πέρα απ' το γεγονός ότι η ανάθεση της καθαριότητας στα ιδιωτικά συνεργεία αποδεικνύεται ένας... διάδρομος για την ιδιωτικοποίηση και άλλων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων. Εχει αποδειχτεί ότι και αυτός ο ευαίσθητος τομέας, όπως είναι τα νοσοκομεία, μπορεί να αποτελέσει πεδίο αεριτζίδικης και αδίστακτης επιχειρηματικής δράσης - με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους σε αυτά τα ιδιωτικά συνεργεία.

Αυτή η κατάσταση σημειώθηκε από το Σεπτέμβρη του 1994, με το ιδιωτικό συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα του "Αγίου Σάββα" αφήνοντας επί μήνες απλήρωτες τις καθαρίστριες. Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους οι καθαρίστριες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και έκαναν πολυήμερες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ