Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Συνεχίζονται τα παράνομα έργα

Προκλητικά και κατά παράβαση του νόμου, συνεχίζουν οι μπουλντόζες του μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη το... αναπλαστικό τους έργο σε ό,τι έχει απομείνει από το Πάρκο Ελευθερίας. Η πολυκατοικία των αξιωματικών - ένα από τα τελευταία εμπόδια - εξαφανίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μέσα σε λίγες μέρες. Οι εκσκαφές, μάλιστα, έχουν επεκταθεί και σε έκταση 750 τετραγωνικών μέτρων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ/ΕΣΑ, τα τέσσερα κτίρια του οποίου έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ) συνεχίζει τα έργα κατά παράβαση του νόμου 1418/84 και της δέσμευσής του από το υποπρόγραμμα "Πολιτισμός", που χρηματοδοτείται και από την ΕΕ (Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Ο νόμος 1418 αφορά τα δημόσια έργα. Επειδή ο ΟΜΜΑ είναι δημόσιος οργανισμός, έπρεπε να είχε κάνει δημοπρασία ακόμα και για τις εκσκαφές. Επισημαίνει επίσης ότι ο Χ. Λαμπράκης εμπαίζοντας τη Βουλή, σε Ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής και Μ. Κωστόπουλος, τον περασμένο Μάη, γνωστοποίησε ότι για το έργο υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής ατομικά ή με τη μορφή κοινοπραξίας 17 εργοληπτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού τα εξής στοιχεία: Πόσοι και ποιοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό (να κατατεθούν αντίγραφα των σχετικών αιτήσεων); Πόσοι και ποιοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν (να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα); Υποβλήθηκαν προσφορές; Αν Ναι: ποιες είναι αυτές, ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία κάθε μιας από αυτές, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγησή τους, με ποια κριτήρια γίνεται αυτή και ποια είναι ακριβώς τα αποτελέσματά της; Τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι τώρα σε σχέση με το διαγωνισμό αυτό και τι απομένει ακόμη;

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αρκέστηκαν να επισυνάψουν τα απαντητικά έγγραφα του ΟΜΜΑ, τα οποία αναφέρουν τις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Ενώ όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιλεγεί ο μειοδότης εργολάβος, τα έργα συνεχίζονται, με το πρόσχημα των εκσκαφών, οι οποίες αποτελούν και αυτές μέρος των έργων. Οπως καταγγέλλει δε η Συντονιστική "οι εκσκαφές έχουν επεκταθεί και σε έκταση 750 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί μνημειακό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, χωρίς νόμιμη δικαιολογία, αφού εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση απόφασης για το προσβληθέν πολεοδομικό Διάταγμα".

Επίσης εκσκαφές πραγματοποιούνται και στο χώρο της πολυκατοικίας των αξιωματικών που κατεδαφίστηκε παρ' όλο που αυτό δεν προβλέπεται από την υπάρχουσα άδεια ανασκαφών.

Οπως μας εξήγησε ο Δ. Πρωτοψάλτης, γγ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, "το 1994 με απόφασή του το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε καταργήσει το Διάταγμα Κατσιγιάννη, που προωθούσε τις εργασίες επέκτασης του Μεγάρου για υπόγειο χώρο, γκαράζ και συνεδριακό κέντρο. Είχε βάλει μάλιστα τον όρο "πράσινο αντί πρασίνου". Εγινε η απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας κι έπρεπε να είχε αποδοθεί ως χώρος πρασίνου, δηλαδή να κατεδαφιστεί η πολυκατοικία, αλλά ο χώρος να μην τσιμεντοποιηθεί".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές της Συντονιστικής κατά της οικοδομικής άδειας, αλλά και κατά του ΠΔ Λαλιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ