Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για το φοιτητικό κίνημα

Δεν πέρασε πολύς καιρός, από τις περσινές φοιτητικές εκλογές και σε λίγο το φοιτητικό κίνημα θα απασχολήσει ξανά τα οχτάστηλα των εφημερίδων. Στις σχολές υπάρχει μια έντονη κινητικότητα των φοιτητών, αλλά και των παρατάξεων, η οποία προμηνύει σύντομα την ύπαρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ και επιμένει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, να μην "κουνηθεί φύλλο". Να μη γίνει καμία γενική συνέλευση. Να μην ενημερωθούν οι φοιτητές για τους νόμους που ψηφίστηκαν. Και πάνω απ' όλα, να μην αντιδράσουν στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική που χαράζεται στις Βρυξέλλες, κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις και υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Οι "αυτοδυναμίες" που έχουν παρέα στα Σιοικητικά Συμβούλια, αποδείχνονται ανίκανες να κρατήσουν στο περιθώριο τους φοιτητές, αποδείχνονται αδύναμες να εμποδίσουν τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων.

Η ΚΝΕ αισθάνεται δικαιωμένη από την κινητικότητα που υπάρχει, γιατί πάλεψε σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να αποκαλυφθούν οι απάτες της κυβερνητικής προπαγάνδας, όταν ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις που δρουν στο φοιτητικό κίνημα είτε συναινούσαν, είτε σιωπούσαν. Παλέψαμε να αποκαλυφθεί ότι η θεωρία της "ελεύθερης πρόσβασης" όπως και αν αυτή σερβίρεται, σημαίνει μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών. Να αποκαλυφθεί ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονταν στην εκπαίδευση δεν ήταν ούτε άχρωμες, ούτε τυχαίες. Εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για ένα νέου τύπου, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα. Είναι η ρεβάνς, απέναντι στις κατακτήσεις που είχε το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα στη χώρα μας, κατακτήσεις που πρέπει να συνθλιβούν, τώρα που το "αντίπαλο δέος" δεν τρομάζει πια, στο όνομα δήθεν της σύγκλισης.

Η ΚΝΕ δεν πρόκειται, πολύ περισσότερο ΤΩΡΑ, να σταματήσει να παρεμβαίνει στους φοιτητές γιατί τίποτα ακόμα δεν έχει κατασταλάξει και φυσικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πολύ περισσότερο, που στις πλάτες των φοιτητών θα παιχτεί τώρα ένα άλλο μεγάλο παζάρι. Τώρα, η αντιπαράθεση, που σε πολλούς φοιτητές φαίνεται απλά σαν "πόλεμος" παρατάξεων μετατωπίζεται στο τι φοιτητικοί αγώνες θα ξεσπάσουν, με ποιο περιεχόμενο και με ποια αιτήματα.

Τις τελευταίες μέρες άρχισε να εμφανίζεται στις σχολές ένα παραλήρημα αντικομμουνισμού, το οποίο προμηνύεται πως είναι μόνο η αρχή. Και να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Μέλη των ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο επιτίθενται με άνανδρο και ωμό τρόπο σε μέλη της ΚΝΕ, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν πολύ σοβαρά στο μάτι ένα μέλος της. Προχωράνε στην έκδοση ασφαλίτικου τύπου ανακοίνωσης και προτείνουν σε γενική συνέλευση του συλλόγου των Μεταλλειολόγων (όπου τα ΕΑΑΚ έχουν 75%) μομφή και προειδοποίηση διαγραφής μέλους της ΚΝΕ στο α έτος, εκλεγμένου στην επιτροπή του έτους του και μάλιστα πρώτου σε ψήφους.
  • Στα ΤΕΦΑΑ οκτώ τραμπούκοι της ΔΑΠ καίνε πανό της ΠΚΣ που καλεί σε γενική συνέλευση προκλητικότατα μπροστά στα μάτια τριών μελών - μελών της ΚΝΕ στο α έτος.
  • Στις γενικές συνελεύσεις των σχολών Νομικού και Οικονομικού Νομικής εμφανίζονται ανυπόγραφες αφίσες με τίτλο "Να ποιοι είναι ΚΚΕ - ΕΛΑΣ -ΕΑΜ", όπου υπάρχουν φωτογραφίες των νεκρών κομμουνιστών της μάχης του Δεκέμβρη του '44, που τις εμφάνιζε η μοναρχοφασιστική προπαγάνδα σαν θύματα των κομμουνιστών.
  • Στις ίδιες γενικές συνελεύσεις, μέλη της ΠΑΣΠ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το κλίμα, το οποίο ήταν υπέρ των θέσεων της ΠΚΣ, αρχίζουν να φωνάζουν αντικομμουνιστικά συνθήματα του τύπου "Πουλημένο ΚΚΕ" και "ΚΚΕ το κόμμα σου χαφιέ".
  • Στη γενική συνέλευση του Νομικού, όταν ο αντικομμουνισμός της ΠΑΣΠ δεν απέφερε τα αναμενόμενα, ο Συνασπισμός την ανταγωνίζεται σε αντικομμουνισμό,με αφορμή τη θέση που ο ίδιος έχει, αποποινικοποίηση των ναρκωτικών (και αυτά σε μια γενική συνέλευση που συζητούσε τους νόμους για την Παιδεία).
  • Στην ίδια γενική συνέλευση, σαν μια ύστατη προσπάθεια να μη κερδίσουν τη γενική συνέλευση οι ΠΚΣ, η ΠΑΣΠ προτείνει στους φοιτητές να διαλέξουν τα ΕΑΑΚ, γιατί "είναι ανιδιοτελείς αγωνιστές και όχι πουλημένοι σαν το ΚΚΕ" και επειδή "δεν παίρνουν γραμμή από τα κομματικά γραφεία".
  • Στη Φιλοσοφική και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η ΠΑΣΠ επαναλαμβάνει ακριβώς τους ίδιους επαίνους προς τα ΕΑΑΚ.

Τα κρούσματα παραείναι πολλά για να είναι απλά τυχαία. Οι υπάλληλοι της πολιτικής της ΕΕ, οι άνθρωποι του Τσουκάτου, νομίζουν ότι θα κάμψουν την επιρροή της ΚΝΕ, με τέτοιες μεθόδους. Φαίνεται ότι τίποτα δεν τους έχει διδάξει η ιστορία, δεν πειράζει, θα φροντίσουμε να τους τη διδάξουμε εμείς. Πιστεύουν ότι διαλέγοντας για "αντίπαλο" το δρόμο που προτείνουν τα η ΕΑΑΚ στο φοιτητικό κίνημα, θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα μαζί του.Γι' αυτό και δε διστάζουν ακόμα και να πριμοδοτήσουν, με τον τρόπο τους, "αγωνιστικές" προτάσεις, αρκεί αυτές να μη μιλάνε για την πολιτική της Ε Ε, αρκεί να μη μιλάνε για την ανάγκη ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, μαζί με το λαό. Δε διστάζουν ακόμα και να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη φοιτητική θέληση για αγώνες σε εκτόνωση και "ξεφούσκωμα", σε "ανατροπές" χωρίς αντίκρισμα.Τι άλλο είναι η θέληση των ΕΑΑΚ για να ξεκινήσουν τώρα, καταλήψεις στις σχολές; Τι άλλο είναι η αυταπάτη που καλλιεργούν στους φοιτητές ότι "με μαζικές καταλήψεις θα πέσει ο νόμος του Αρσένη";

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται σαν φάρσα έλεγε ο Μαρξ και η ΚΝΕ δε θα αφήσει στο απυρόβλητο τη φαρσοκωμωδία που στήνεται. Ο νόμος δεν είναι δημιούργημα του Αρσένη, αλλά εφαρμογή των συγκεκριμένων κατευθύνσεων της ΕΕ. Η κυβερνητική πολιτική δεν ανατρέπεται από κάποιες καταλήψεις, έτσι απλά (ας θυμηθούμε την περίπτωση του Νόμου Σουφλιά). Η κυβερνητική πολιτική ανατρέπεται από επίμονους μακροχρόνιους καμιά φορά αγώνες, ανατρέπεται με τη σταθερή πάλη νεολαίας - λαού και πάνω απ' όλα ανατρέπεται όταν υιοθετούνται μαζικά στις συνειδήσεις αιτήματα που στρέφονται ενάντια στους υποκινητές της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν ανατρέπεται όταν το κίνημα απαιτεί την εφαρμογή με άλλο τρόπο των κυβερνητικών εξαγγελιών, όταν απαιτεί η κυβέρνηση να είναι πιο συνεπής με τις εξαγγελίες της (βλέπε "ελεύθερη πρόσβαση").

Πολύ θα ήθελαν η κυβέρνηση και οι καθοδηγητές της (η ΕΕ δηλαδή και ο ΣΕΒ), να κατεβαίνουν οι φοιτητές στους δρόμους και να απαιτούν "ελεύθερη πρόσβαση", να απαιτούν να προχωρήσουν με πιο γρήγορα βήματα τα νομοσχέδια που πετάνε έξω από τα πτυχία την ειδίκευση στις Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Γεωπονικές σχολές. Πολύ θα ήθελαν να είναι στο απυρόβλητο η ΕΕ και η όποια διαμαρτυρία να ξεκινάει και να τελειώνει στο πρόσωπο του Αρσένη. Και πάνω απ' όλα, πολύ θα ήθελαν, το φοιτητικό κίνημα να είναι μακριά, απομονωμένο και σε αντιπαράθεση με το εργατικό, λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Να είναι σίγουροι, δεν μπορούν όσο και να προσπαθούν, να ξεγελάνε τους φοιτητές για πάντα. Η ΚΝΕ δυναμώνει και ενισχύεται η παρέμβασή της. Ακόμα και αν τα καταφέρουν να αποπροσανατολίσουν πρόσκαιρα τους φοιτητές, αυτό δε θα είναι ούτε μόνιμο, ούτε και για πολύ. Με την πολιτική που ακολουθούν θα τη βρούνε τη νεολαία μπροστά τους, όχι σε απλά ξεσπάσματα και εκτονώσεις, αλλά στο δρόμο της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης, μαζί με το λαό. Γιατί η σημερινή νεολαία δεν είναι ούτε η νεολαία της καφετερίας, ούτε η νεολαία της ρέιβ, ούτε "άγρια". Η σημερινή νεολαία είναι άνεργη, της στερούν τη μόρφωση, της στερούν το δικαίωμα στη ζωή, γι' αυτό και θα συναντηθεί, ό,τι αναχώματα και να δημιουργήσουν, με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ.

Κύριλλος ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ