Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προκαλεί τους φοιτητές το ΕΙΝ
  • Ακόμη και τους εργαζόμενους επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν μοχλό πίεσης κατά των φοιτητών που συνεχίζουν εδώ και τρεις βδομάδες την κατάληψη της διοίκησης. Η διοίκηση του σωματείου τους αποφάσισε λευκή απεργία από σήμερα
  • Ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Χρησιμοποιώντας και τους εργαζόμενους στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας επιχειρεί εκβιαστικά να αναγκάσει τους οικότροφους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη της διεύθυνσης και των διοικητικών χώρων των Εστιών, στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και τρεις περίπου βδομάδες, διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Το ρόλο του υπερασπιστή των κυβερνητικών επιλογών αναθέτουν από σήμερα στους εργαζόμενους των Εστιών. Η διοίκηση του σωματείου τους αποφάσισε την κήρυξη λευκής απεργίας. Ο ρόλος της διοίκησης του σωματείου ήταν γνωστός, αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε μέχρι εδώ, δηλώνοντας μάλιστα πως πίσω από αυτή της την ενέργεια θέλει να πιέσει τόσο τους φοιτητές όσο και το ΕΙΝ. Τώρα πόσο θα πιεστεί το ΕΙΝ, αν παγώσουν οι φοιτητές, αν μείνουν χωρίς νερό και τηλέφωνο, αυτό βέβαια δεν το εξηγεί. Θέση στην αντιπαράθεση αυτή πήρε και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αφού κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με εργαζόμενους και φοιτητές ξεκαθάρισε ότι "η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού και των εργαζομένων και από κοινού πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπισή της".

Στο μεταξύ, και με αφορμή διάφορα προβοκατόρικα δημοσιεύματα, σχετικά με την άθλια κατάσταση των Φοιτητικών Εστιών, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ενοίκιο, εσωτερικούς κανονισμούς κλπ., και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας υπογραμμίζουν, με ανακοίνωσή τους,ότι "τα αντιδραστικά μέτρα θα ανακοπούν με τον ενωμένο αγώνα των εστιακών φοιτητών - σπουδαστών, με την παραπέρα κλιμάκωσή του, και το συντονισμό όλων των εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο". Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Το "πρόβλημα" της στέγασης των φοιτητών, γενικότερα η φοιτητική μέριμνα, εγκαταλειμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο φόντο της γενικότερης υποβάθμισης της Παιδείας, επιχειρείται να λυθεί σήμερα, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης που επιχειρείται". Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα δικαίωμα στέγασης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει μόνο το 7% των φοιτητών - σπουδαστών. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, αναγκάζεται να πληρώνει υπέρογκα ενοίκια για σπίτια κακής ποιότητας. Λόγος γίνεται λοιπόν για το 7% των "προνομιούχων".

" Γι' αυτούς υπάρχει ένα "ιδιόμορφο" καθεστώς. Εστίες υπό την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), άλλες υπό ευθύνη των αντίστοιχων ιδρυμάτων. Σχεδόν παντού υπάρχουν εγκατάλειψη, έλλειψη προσωπικού, προβλήματα σίτισης, καθαρισμού, έλλειψης στοιχειωδών ανθρώπινων συνθηκών. Για να μην αναφερθούμε στα άθλια ξενοδοχεία - γκέτο της Αθήνας. Υπάρχουν βέβαια και καινούριες εστίες π.χ. Γιάννενα ή Αρτα, όπου η επιβολή ενοικίου γίνεται καθεστώς. Και δεν είναι καθόλου συμβολικό όπως διατείνεται ο κ. Κουμέντος, γενικός διευθυντής του ΕΙΝ. Πρόκειται για κανονικό χαράτσι 15.000 δραχμών.

" Εχοντας αυτά σαν δεδομένα, η κυβέρνηση, απόλυτα συνεπής με τη συνολική πολιτική της, προχωρεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του έτσι κι αλλιώς χιλιοκουτσουρεμένου δικαιώματος των φοιτητών - σπουδαστών στη στέγαση: Γενικεύοντας την επιβολή ενοικίου, "συμβολικού" ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Προσπαθώντας να ψηφιστούν αυταρχικοί εσωτερικοί κανονισμοί που επιβάλλουν καθεστώς πειθάρχησης, εκβιάζοντας φοιτητές, βάζοντάς τους να υπογράφουν δηλώσεις του ν. 105, απειλώντας με εξώδικα κλπ. Ολα αυτά φυσικά μέσω των διευθύνσεων των Εστιών.

" Τελευταίο κατόρθωμα, μέσω της κατάργησης Οργανισμών του Δημοσίου, η κατάργηση του ΕΙΝ και το πέρασμα της λειτουργίας των Εστιών στην αποκλειστική ευθύνη των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στις εταιρίες (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) διαχείρισης της περιουσίας των ΑΕΙ και στις διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ, αντίστοιχα. Διαμορφώνεται έτσι το έδαφος, ώστε εκβιαστικά, να λειτουργήσουν οι Εστίες σε "ανταποδοτική" βάση, με ιδιωτικά κριτήρια".

Καταλήγοντας οι ΠΚΣ επισημαίνουν: "Είναι φανερό ότι η επίθεση ενάντια στην παιδεία είναι ολομέτωπη. Αφορά κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι' αυτό επιστρατεύονται η υποκρισία και το θράσος του κ. Κουμέντου, που μιλά για "αιώνιους" σπουδαστές στις Εστίες, για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών κλπ. Δημοσιεύματα που μιλούν για κάποιους "καταληψίες" ή κάνουν λεκτικούς σαλταδορισμούς του τύπου "οι εστίες είναι η Κούβα των Πανεπιστημίων" και άλλα τέτοια φαιδρά. Ακόμη κι εδώ, φαίνεται, έχει θέση ο αντικομμουνισμός. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν στέγαση, για ανέγερση νέων εστιών, για ουσιαστική ενίσχυση γενικότερα της φοιτητικής μέριμνας συνδέεται αντικειμενικά με τον αγώνα για μόρφωση - δουλιά για όλους. Συναντά και ακουμπάει πάνω στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο για δημοκρατικές κατακτήσεις, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ