Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα της κυβέρνησης

Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (9πμ-12μ) και (12μ-3μμ) μέχρι τις 7.11.1997 αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τα φάρμακα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την καθιέρωση μικρού πόρου υπέρ του ΕΟΦ, της τάξεως του 1,5%-2% επί της χονδρικής τιμής του φαρμάκου, που θα αποδίδεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων, που προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κυκλοφορία των προϊόντων τους.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αποδυνάμωση του κοινωνικού και ελεγκτικού ρόλου του ΕΟΦ, για τη μεθοδευμένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων του, για την κατάργηση της οικονομικής του αυτοδυναμίας από την κυβερνητική πολιτική.

Απορρίφτηκεη αίτησητης "Boehringer"

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση αναστολής της γερμανικής εταιρίας, η οποία ζητούσε να ανασταλεί απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης για καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης των φαρμάκων, όπως καθορίστηκαν πρόσφατα με το δελτίο τιμών φαρμάκων. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μάη 1998 και επομένως για ένα τουλάχιστο εξάμηνο δε θα αλλάξουν οι τιμές των φαρμάκων, αν δεν υπάρξει νέο δελτίο τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η "Boehringer" υποστηρίζει ότι οι τιμές που καθορίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα φάρμακα "Μεσουλίτ", "Λοναρίντ", "Μουκοσολβάν" κλπ., κάνουν προβληματική τη συνέχεια της παραγωγής τους και θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης. Το ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ότι η οικονομική βλάβη που επικαλείται η εταιρία αφ' ενός είναι επανορθώσιμη και αφ' ετέρου η αιτούσα εταιρία δεν αποδεικνύει με στοιχεία το κόστος παραγωγής των φαρμάκων της.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 670/1997 απόφασή του έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να ανασταλεί η υπουργική πράξη και συνεπώς η αίτηση πρέπει να ακυρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ