Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανάγκη άμεσων επενδύσεων

Τα προβλήματα, που θα αντιμετωπίσει ο ΟΤΕ, με την επερχόμενη, πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, οι σχέσεις του με την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού και οι δυνατότητες που διαθέτει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, ήταν το θέμα συζήτησης σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Σάμο το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικού Αιγαίου.

Εξι εκατομμύρια κύριες τηλεφωνικές συνδέσεις, 45% ψηφιακοποίηση κέντρων, 52% τηλεφωνική πυκνότητα (που αντιστοιχεί στο μέσο όρο της ΕΕ), ψηφιακοποίηση του ζευκτικού δικτύου κατά 65%, τα δίκτυα δεδομένων HELLASPAC και HELLASCOM, υπηρεσίες ISDN, καρτοτηλέφωνα - τηλεκάρτες που το 1997 θα δώσουν έσοδα 50 δισ. δραχμές, τηλεφωνικός κατάλογος και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αυτή είναι η σύνθεση της βασικής υποδομής και των κύριων υπηρεσιών του ΟΤΕ, όχι βέβαια χωρίς προβλήματα, αλλά αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο. Κεφάλαιο που όμως καμιά "απελευθέρωση" και κανένας "ανταγωνισμός" δεν μπορούν ν' αποτελέσουν το άλλοθι, για να γίνει βορά στις πολυεθνικές, που προετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο ρεσάλτο στην ελληνική αγορά, κρατώντας υπό μάλης το ευαγγέλιο της "Πράσινης Βίβλου" και της Εκθεσης Μπάγκεμαν.

Στην ανάγκη των επενδύσεων που θ' ανεβάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και θ' αυξάνουν τα έσοδα του Οργανισμού, αναφέρθηκε ο Ν. Κιαπές Διευθυντής/ Τ-ΤΛ του ΟΤΕ.Τέτοιοι τομείς, είπε, είναι η ψηφιακοποίηση, οι κινητές επικοινωνίες, το ISDN, η καλωδιακή τηλεόραση, το δίκτυο ΑΤΜ, το ευφυές δίκτυο, οι νέες υπηρεσίες.

Υπέρ της άμεσης υπογραφής ουσιαστικών και ολοκληρωμένων Προγραμματικών Συμφωνιών, μέχρι το τέλος του 1997 στάθηκε ο Γιάννης Λαμπράκης πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ,υποστηρίζοντας τα αναμενόμενα - όπως είπε - οφέλη του Οργανισμού. Τα οφέλη αυτά τα συνόψισε στα εξής: Δυνατότητα ελέγχου και ορθολογικοποίησης των τιμών, μείωση των τιμών και βελτίωση της παραγωγικότητας των κατασκευαστών, εξασφάλιση έγκαιρης και ομαλής ροής των υλικών, ομοιογένεια των υλικών και μείωση των αποθεματικών του κλπ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε περυσινή απογραφή στις αποθήκες του ΟΤΕ, το απαξιωμένο υλικό έφτανε στα 40 δισ. δραχμές..!

Η απελευθέρωση των εναλλακτικών δικτύων (συζητιέται ήδη στη Βουλή), και η δυνατότητα χρήσης της υποδομής του ΟΤΕ από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν νέα δεδομένα και προβλήματα τόσο στον Οργανισμό, όσο και σε όλους τους"παίκτες" των τηλεπικοινωνιών, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Χρόνης Ιωαννίδης γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.Ο γραμματέας του υπουργείου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η απώλεια του μονοπωλίου του ΟΤΕ στην καλωδιακή τηλεόραση (Μάης 1998), και η ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών διαμορφώνουν νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες, που ο ΟΤΕ καλείται ν' αντιμετωπίσει, για ν' ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και να ξεπεράσει τις πιέσεις του ανταγωνισμού.

Στις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι εγχώριες τηλεβιομηχανίες, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Κιουλάφας,πρόεδρος του Ινστιτούτου και πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ. Οι προγραμματικές συμφωνίες είναι μια ευκαιρία και ταυτόχρονα μια πρόκληση, υποστήριξε ο ομιλητής και επέμεινε στην ανάγκη θωράκισης του Αιγαίου μέσα από την εξασφάλιση σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής που θα αίρει την επικίνδυνη απομόνωσή του.

Τέλος ο Α. Ντονάς Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών παρουσίασε διαχρονικά το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτό για τη χώρα μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως αν και εκφράστηκε μια γενική συμφωνία για την ανάγκη να υπογραφούν άμεσα οι προγραμματικές συμφωνίες, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για τις διασφαλίσεις που πρέπει να παρέχουν οι εγχώριες βιομηχανίες του κλάδου ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και μετά το πέρας εκτέλεσης αυτών των παραγγελιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ