ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφερειακός μοχλός της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και επέλασης

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Διαβαλκανική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά το πέρας της χτεσινής του συνεδρίασης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Το ΠΓ εξέτασε στη συνεδρίασή του τις εξελίξεις στη σύσκεψη της Διαβαλκανικής και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ΠΓ κάνει τις εξής διαπιστώσεις και εκτιμήσεις:

1. Η λεγόμενη Διαβαλκανική διάσκεψη μόνο τυπικά είναι συνάντηση των κυβερνητικών εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών. Πίσω της βρίσκονται οι ΗΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχουν μοιράσει τις ζώνες παρέμβασης και επικυριαρχίας τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτές οι δυνάμεις έδωσαν και το "πράσινο φως" για την πραγματοποίηση της συνάντησης, χαράσσοντας τα πλαίσια των εργασιών της και την παραπέρα πορεία της.

Η διαβαλκανική συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία των χωρών, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, μόνο αν πραγματοποιούνταν σε κατεύθυνση αντίθεσης με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού, αν γινόταν μακριά από οποιαδήποτε διείσδυση και πολιτικές αξόνων. Βεβαίως, μια τέτοια θετική εξέλιξη προϋπέθετε στην εξουσία, τουλάχιστον της πλειοψηφίας των βαλκανικών χωρών, να βρίσκονταν πολιτικές δυνάμεις που θα εφάρμοζαν φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και παρεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Είναι αναμφισβήτητο, ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε επικυρίαρχους στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιπες έχουν αποδεχτεί αυτό το ρόλο, επομένως έχουν προδιαγράψει τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης πραγμάτων. Η Διαβαλκανική είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Παράλληλα, οι βαλκανικές κυβερνήσεις υλοποιούν στο εσωτερικό των χωρών τους μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική, που κατακρεουργεί κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, υποβιβάζει συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ αυξάνει σε αστρονομικό ύψος τα κέρδη των πολυεθνικών. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλκανικής, όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις της εκεί αντεπανάστασης έχουν μετατρέψει τους λαούς σε υποζύγια των μονοπωλίων.

Η λεγόμενη Διαβαλκανική αποτελεί έναν περιφερειακό μοχλό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και επέλασης. Στα πλαίσια της Διαβαλκανικής διεξάγεται ένας ανελέητος ανταγωνισμός, ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική πλουτοκρατία, για την εξασφάλιση της ηγεμονίας στο επίπεδο των Βαλκανίων.

Κοινός παρονομαστής των περισσότερων συμμετεχόντων στη Διαβαλκανική είναι η προσπάθεια να δώσει ο καθένας εξετάσεις του καλύτερου πλασιέ των μονοπωλιακών συμφερόντων, προωθώντας και για ίδιο όφελος τη ληστρική εκμετάλλευση των λαών και του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού των χωρών τους. Ταυτόχρονα προωθούν τη συμμετοχή τους στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Γίνονται το οπλισμένο χέρι, που πιο συγκροτημένα στρώνει το δρόμο στη ΝΑΤΟική επέλαση.

2. Η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως ισχυρίζονται, αποτελεί εμπαιγμό προς τους δύο λαούς και στάχτη στα μάτια τους. Γίνεται απόπειρα να συγκαλυφτεί εκείνο που οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί: Την πλήρη αμερικανική - ΝΑΤΟική επικυριαρχία στο Αιγαίο και τη μετατροπή του σε στέρεα βάση εξαπόλυσης επιθέσεων κατά λαών και χωρών. Η συμφωνία Σημίτη - Γιλμάζ για συνέχιση της Συμφωνίας της Μαδρίτης, καθώς και για την αποδοχή των λεγόμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δηλαδή της διχοτόμησης του Αιγαίου, αυτό επιβεβαιώνει. Για την Ελλάδα σημαίνει αποδοχή ή συναίνεση στο καθεστώς της περιορισμένης κυριαρχίας που εγκαινιάστηκε με την κρίση στα Ιμια.

3. Το Πολιτικό Γραφείο επαναλαμβάνει, ότι δε θα υπάρξουν φιλολαϊκές και φιλειρηνικές εξελίξεις, στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα, όσο στη χώρα μας και στη γειτονική κυριαρχούν οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, όσο κυριαρχεί η λογική υποταγής στη Νέα Τάξη πραγμάτων και η Ελλάδα με την Τουρκία συμμορφώνονται με τις επιδιώξεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνει την οικοδόμηση της "σιδερένιας φτέρνας" του. Μέσα από μια διαδικασία έντασης - ύφεσης και πάλι έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, άλλοτε τεχνητά και άλλοτε όχι, θα προωθείται και η ΝΑΤΟική επέλαση και η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Ο λαός μας δεν έχει άλλη θετική επιλογή από την πάλη κατά της ΝΑΤΟικής παρουσίας, συνδυασμένης με τον αγώνα για φιλολαϊκή εξέλιξη στο εσωτερικό. Αυτή η επιλογή περνάει μέσα από τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, που το ΚΚΕ έχει προτείνει και κάνει ό,τι μπορεί για να πραγματοποιηθεί. Οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να παίρνουν συνεχείς πρωτοβουλίες για τη διαβαλκανική φιλία των λαών".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Βλέπουν "λάθος χειρισμούς"

Νέο κύκλο αντιδράσεων στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, προκάλεσε η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κρήτη. Ο Κ. Σημίτης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις, τις απέδωσε στις "διαφορετικές απόψεις" που υπάρχουν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίος όμως εξομοίωσε με "άλλα κόμματα που έχουν διαφορετικές απόψεις".

Για μετακίνηση από πάγιες θέσεις και εσφαλμένους χειρισμούς, έκανε λόγο σε χτεσινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονής,σε έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη και γενικότερα της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αναφερόμενος στην πολιτική της "βήμα προς βήμα" ελληνοτουρκικής προσέγγισης, επισήμανε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αποδοχή μιας "εφ' όλης της ύλης" συζήτησης που προωθεί η Τουρκία.

"Η διαφορά, είπε ο Αν. Πεπονής, ανάμεσα σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση και σε μια συζήτηση βήμα προς βήμα, δηλαδή ζήτημα προς ζήτημα, έχει κάποια ουσία αλλά όχι τόσο σημαντική αξία όση της αποδίδεται. Γιατί εμείς σε κάθε περίπτωση έχουμε αποδεχτεί ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι μια μετακίνηση από την πάγια τοποθέτηση την οποία είχαμε, ότι ένα προς επίλυση ζήτημα υπάρχει και μόνο, η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας". Και πρόσθεσε: "Εχουμε κάνει ένα βήμα εσφαλμένου χειρισμού. Και ιδίως η επιμονή μας για τα Ιμια. Είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι αυτό το θέμα είναι ανοιχτό και βιαζόμαστε να το λύσουμε".

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αν. Πεπονή, ο βουλευτής Γ. Καψής,ενώ υπήρξαν αιχμηρά σχόλια και από τον βουλευτή Κ. Παπούλια.Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε ανιστόρητους όσους από το ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει τον Α. Παπανδρέου για διπλωματική ακινησία και σήμερα προβαίνουν σε ανάλογους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο εξέφρασε την πίστη ότι οι συναντήσεις αυτές δε θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα. Επίσης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως είπε, υποτιμά τους Τούρκους στρατιωτικούς.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
ΗΠΑ και ΕΕ πίσω από τη Διαβαλκανική

"Η Διαβαλκανική Διάσκεψη έγινε μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Πίσω από τη Διαβαλκανική βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι τελικά έδωσαν το πράσινο φως να πραγματοποιηθεί αυτή η Διάσκεψη".

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις του χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ορ. Κολοζώφ σχετικά με τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Θα μπορούσε η Διάσκεψη να αποτελέσει ένα βήμα θετικό για ωφέλιμη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής, για την ειρήνη και τη φιλία των χωρών της, εφόσον πραγματοποιούνταν μακριά από κάθε πολιτική διείσδυσης και πολιτική αξόνων στην περιοχή. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει".

"Η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ για συνέχιση της Συμφωνίας της Μαδρίτης, καθώς και για την αποδοχή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου, επιβεβαιώνει ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί την πλήρη αμερικανική και ΝΑΤΟική επικυριαρχία στην περιοχή μας. Για την Ελλάδα σημαίνει την αποδοχή ή συναίνεση του καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, που εγκαινιάστηκε μετά την κρίση στα Ιμια".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ναι" στον "ηγεμονικό ρόλο"

Την πλήρη συμφωνία του στη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Κρήτης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ όσον αφορά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, απέδωσε την αποτυχία της στην αδιαλλαξία της Τουρκίας!

Ο Κ. Καραμανλής με τη χτεσινή δήλωσή του επιβεβαίωσε τη σύμπλευσή του με τους κυβερνητικούς στόχους στα Βαλκάνια και τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει η άρχουσα τάξη στην περιοχή, λέγοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες των χωρών της Βαλκανικής στο δύσκολο δρόμο τους για την παγίωση της δημοκρατίας, την οικονομία της αγοράς και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Από την άλλη, διαπίστωσε ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ υπήρξε αποτυχημένη γιατί "η Τουρκία επέμεινε αδιάλλακτα στην επεκτατική της πολιτική", ενώ υποδεικνύει έμμεσα στην κυβέρνηση να κρατήσει στο εξής πιο σκληρή στάση γιατί "η τακτική του υπάκουου παιδιού, της παθητικότητας και των υποχωρήσεων μόνο κινδύνους και αδιέξοδα δημιουργεί".

Περισσότερο δηκτικός υπήρξε ο βουλευτής Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον "Αντέννα", κάλεσε τον Πάγκαλο να διευκρινίσει με ποια ιδιότητα ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Κ. Σημίτη: "του δολοφόνου, του κλέφτη ή του βιαστή";

  • Ο Αντ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το ναυάγιο των συνομιλιών επιβεβαιώνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να συρθεί η Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.
Στηρίζει ο ΣΥΝ

"Χρήσιμη βρίσκει ο Συνασπισμός τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, παρά την έλλειψη δεσμευτικών και άμεσων αποτελεσμάτων", όπως αναφέρει, παραβλέποντας το γεγονός ότι και η σύσκεψη αυτή έγινε υπό την κηδεμονία των Αμερικανών, με συγκεκριμένους στόχους την προώθηση της συμφωνίας της Μαδρίτης, θρέφει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, αλλά και τη "βήμα το βήμα" υποχώρηση στις αμερικανικές απαιτήσεις για διευθέτηση των ζητημάτων που προβάλλει η τούρκικη πλευρά. Ετσι, ο ΣΥΝ προτρέπει και για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, στη συνέχεια...

Παράλληλα, ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει θετική, αν και καθυστερημένη, εξέλιξη για όλους τους λαούς των Βαλκανίων τη διάσκεψη της Κρήτης, αδιαφορώντας ότι κι αυτή η διάσκεψη γίνεται στις προδιαγραφές των αμερικανικών συμφερόντων και πως καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ