ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχι σε κουκούλωμα του "σκανδάλου Μπολτσή"

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου, μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας υπέρ του μεγαλοκατασκευαστή

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το γνωστό "σκάνδαλο Μπολτσή" στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας να "κλείσει" το θέμα σε όφελος του μεγαλοεργολάβου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Πριν 5 χρόνια περίπου, Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής, ασχολήθηκε με το γνωστό σκάνδαλο της "σύμβασης" Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας - εργολάβου Μπολτσή. Στην Επιτροπή είχε καταγγελθεί, τότε, ότι στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του ΟΕΚ, είχαν επιλήψιμες σχέσεις με τον εργολάβο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στα δικαστήρια, όπου ακόμα εξετάζεται.

Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας - σύμφωνα με δημοσιεύματα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (5/11/97) και στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" (6/11/97) - έδωσε εντολή στον ΟΕΚ να κλείσει το θέμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί τον εργολάβο Μπολτσή, σε βάρος των γενικότερων συμφερόντων του ΟΕΚ και των εργαζομένων. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχει το υπουργείο. Η ευθύνη του είναι να προστατεύει την περιουσία του δημοσίου και όχι να καλύπτει απαράδεκτες καταστάσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και σκέψεις καθόλου τιμητικές γι' αυτούς που εποπτεύουν τον ΟΕΚ. Η πρόταση που κάναμε πρόσφατα για συγκρότηση νέας Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής, αποχτάει σήμερα μεγαλύτερη επικαιρότητα. Αρνηση της πρότασης στην ουσία σημαίνει "κουκούλωμα" μιας υπόθεσης πολλών δισ. δραχμών".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Η ενίσχυση της "Εργατικής Ενότητας", προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της Οργάνωσης σε όφελος των εργαζομένων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

"Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που παίρνουμε μέρος στο 26ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τις αποφάσεις μας, είναι: Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας! Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας! Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο! Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση συνιστούν αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης. Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία, καθήλωση μισθών και ημερομισθίων, ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολα αυτά απαιτούν ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που να αγωνίζεται, να δρα συντονισμένα και ενωτικά, που να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και να διεκδικεί τη διεύρυνσή τους".

Αυτά δήλωσε στο "Ριζοσπάστη" ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Θ. Κυριακίδης,αναφερόμενος στο περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσουν οι εργασίες του 26ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,που άρχισαν χτες το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Επίσης επισήμανε ότι "η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παλεύει αταλάντευτα ενάντια στις θεωρίες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, για την ανάπτυξη της δράσης των πρωτοβάθμιων Σωματείων σε κύτταρα δημοκρατίας και διαλόγου με σαφή ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό". "Η ενίσχυση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - τόνισε - αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας του προς όφελος του εργατικού κινήματος".

Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, συμμετέχουν 610 αντιπρόσωποι από 288 σωματεία, ενώ υπάρχουν και σημαντικές παρουσίες ξένων αντιπροσωπειών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Κούβας.

Με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, διαβάστηκε η εισήγηση της Διοίκησης και ακολούθησαν χαιρετισμοί προσκεκλημένων.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κόφφας,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, είπε ανάμεσα στα άλλα:

"Η εργατική τάξη δεν είναι μόνο να παλεύει για τις συνθήκες εργασίας της, αλλά πάνω απ' όλα να παλεύει για να πάρει για λογαριασμό της όλη την εξουσία. Να περάσουν στα δικά της χέρια τα μέσα παραγωγής, για να μπορεί να σχεδιάζει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, να αναδιανέμει με βάση την προσφορά του καθένα. Αυτή είναι η ιστορική της αποστολή. Αυτή μας η άποψη για το ρόλο της εργατικής τάξης αποτελεί το πλέον αξιόπιστο κριτήριο για την ίδια, για να κρίνει τους φίλους της, τους συμμάχους της, τους αντιπάλους της, χωρίς να λαθεύει". "Τριμερείς και συναινέσεις, ταξική ειρήνη και... κοινωνικοί εταίροι - συνέχισε - είναι παγίδες. Οσοι από τους ηγέτες της εργατικής τάξης, όσοι από τους πολιτικούς δε συστοιχίσουν τα βήματα τους μ' αυτήν την επιταγή της εποχής, η ιστορία θα τους ξεβράσει. Θα αναδείξει η ίδια η ταξική πάλη τους αναγκαίους ηγέτες για την εκπλήρωση της ιστορικής επιταγής".

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος εκθείασε τον "κοινωνικό διάλογο" και τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", προκαλώντας έτσι τη μήνιν των συνέδρων.

Συνέλευση του Συνδικάτου Ξύλου

Κάλεσμα προς τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, την Κυριακή 9 Νοέμβρη στις 9.30πμ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (οδός Ζήνωνος 7-9), απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.Θέματα της Συνέλευσης θα είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης, καθώς και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συνδικάτου.

Συγκέντρωση στο ΜΙΝΙΟΝ

Στη συμβολική κατάληψη της οδού Πατησίων προχώρησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ,εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι απέναντι στα προβλήματά τους.

Στις 6 χτες το απόγευμα και στα πλαίσια της δίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα και στις 7 περίπου συγκροτημένα απέκλεισαν την οδό Πατησίων. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, ενώ διαβάστηκαν και δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η τακτική του εργοδότη που έχει οδηγήσει το ΜΙΝΙΟΝ στα πρόθυρα του λουκέτου, καθώς και η κυβέρνηση, η οποία αρνείται να παρέμβει για τη διασφάλιση της λειτουργίας του καταστήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης κλήθηκε η ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δ. Κυπραίος από το ΕΚΑ, καθώς και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Επιμένει το ΥΕΝ στα αντικοινωνικά μέτρα

Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, με τα οποία πλήττονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, ζήτησε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης. Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο,στο πλαίσιο του σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών του Δημοσίου, αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση του "Οίκου Ναύτου",αρχίζοντας από τις περιφερειακές του μονάδες, την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τη συγχώνευση των Ταμείων Πρόνοιας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΝΕ, όπως επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές, με την κατάργησή του παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση 9, την οποία έχει επικυρώσει η χώρα από το 1925, συστήνοντας το Γραφείο, προκειμένου να διασφαλίσει στους ναυτεργάτες την εξεύρεση εργασίας, αποκλείοντας άμεσα ή έμμεσα τα ιδιωτικά γραφεία! Για τα Ταμεία Πρόνοιας οι συνδικαλιστές απαίτησαν να αποτελέσουν αυτοτελείς οργανισμούς, των οποίων η πλειοψηφία στη διοίκηση να ανήκει στους ναυτεργάτες, αφού τα κεφάλαια των δύο Ταμείων προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ναυτεργατών. Ο υπουργός απλώς επανέλαβε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και οι συγχωνεύσεις των Ταμείων Πρόνοιας θα γίνουν με βάση τις... αρχές της διαφάνειας και εξυγίανσης.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι μετά και τη χτεσινή συνάντηση επιβάλλεται να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει την ανάπτυξη των αγώνων.

Η ΠΝΟ, με ανακοίνωσή της, αρκέστηκε να σημειώσει ότι τα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό θα γίνουν θέμα συζήτησης της επόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής...

Συνεχίζουν οι συνταξιούχοι

Μαζικά οι συνταξιούχοι από όλους τους νομούς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας και διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Σημίτη και τις προθέσεις της, όπως φαίνονται και απ' τις κατ' εντολήν προτάσεις Σπράου - Τήνιου, να διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση και να οδηγήσει τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Οι συνταξιούχοι από Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη, Νιγρίτα, αφού άκουσαν τους ομιλητές, τους προέδρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χ. Τριάντη,ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, που κατέληξε στο κτίριο της νομαρχίας, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα στον αναπληρωτή νομάρχη, Γ. Στύμπιλη.

- Συγκεντρώσεις συνταξιούχων θα γίνουν στις 13 Νοέμβρη στη Λάρισα, στην Ελασσόνα, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.Στο Βόλο η συγκέντρωση - που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΣΕ, μετάλλου - θα γίνει στις 14 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ