Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Η ενίσχυση της "Εργατικής Ενότητας", προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της Οργάνωσης σε όφελος των εργαζομένων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

"Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που παίρνουμε μέρος στο 26ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τις αποφάσεις μας, είναι: Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας! Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας! Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο! Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση συνιστούν αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης. Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία, καθήλωση μισθών και ημερομισθίων, ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολα αυτά απαιτούν ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που να αγωνίζεται, να δρα συντονισμένα και ενωτικά, που να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και να διεκδικεί τη διεύρυνσή τους".

Αυτά δήλωσε στο "Ριζοσπάστη" ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Θ. Κυριακίδης,αναφερόμενος στο περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσουν οι εργασίες του 26ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,που άρχισαν χτες το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Επίσης επισήμανε ότι "η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παλεύει αταλάντευτα ενάντια στις θεωρίες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, για την ανάπτυξη της δράσης των πρωτοβάθμιων Σωματείων σε κύτταρα δημοκρατίας και διαλόγου με σαφή ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό". "Η ενίσχυση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - τόνισε - αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας του προς όφελος του εργατικού κινήματος".

Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, συμμετέχουν 610 αντιπρόσωποι από 288 σωματεία, ενώ υπάρχουν και σημαντικές παρουσίες ξένων αντιπροσωπειών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Κούβας.

Με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, διαβάστηκε η εισήγηση της Διοίκησης και ακολούθησαν χαιρετισμοί προσκεκλημένων.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κόφφας,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, είπε ανάμεσα στα άλλα:

"Η εργατική τάξη δεν είναι μόνο να παλεύει για τις συνθήκες εργασίας της, αλλά πάνω απ' όλα να παλεύει για να πάρει για λογαριασμό της όλη την εξουσία. Να περάσουν στα δικά της χέρια τα μέσα παραγωγής, για να μπορεί να σχεδιάζει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, να αναδιανέμει με βάση την προσφορά του καθένα. Αυτή είναι η ιστορική της αποστολή. Αυτή μας η άποψη για το ρόλο της εργατικής τάξης αποτελεί το πλέον αξιόπιστο κριτήριο για την ίδια, για να κρίνει τους φίλους της, τους συμμάχους της, τους αντιπάλους της, χωρίς να λαθεύει". "Τριμερείς και συναινέσεις, ταξική ειρήνη και... κοινωνικοί εταίροι - συνέχισε - είναι παγίδες. Οσοι από τους ηγέτες της εργατικής τάξης, όσοι από τους πολιτικούς δε συστοιχίσουν τα βήματα τους μ' αυτήν την επιταγή της εποχής, η ιστορία θα τους ξεβράσει. Θα αναδείξει η ίδια η ταξική πάλη τους αναγκαίους ηγέτες για την εκπλήρωση της ιστορικής επιταγής".

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος εκθείασε τον "κοινωνικό διάλογο" και τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", προκαλώντας έτσι τη μήνιν των συνέδρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ