Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ" - ΓΣΕΕ
Απαίτηση για σύγκληση της διοίκησης αμέσως

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ ζητούν έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της ΓΣΕΕ για καταδίκη του αντεργατικού "συμφώνου". Ανάλογο αίτημα από τη ΔΑΚΕ, ενώ ο Κ. Σημίτης μιλά περί... "συναίνεσης"

Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ πριν τη Δευτέρα - οπότε συνεδριάζει για τις τελικές... υπογραφές η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου" - ζήτησαν χτες οι δέκα σύμβουλοι της ΔΑΣ στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, με επιστολή τους προς το προεδρείο της οργάνωσης, ώστε να συζητηθεί η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στο αντεργατικό "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Το ίδιο ζήτησαν και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ,πράγμα που καθιστά πλέον και υποχρεωτική τη σύγκληση της ολομέλειας, αφού, βάσει του καταστατικού, αρκεί να το ζητάνε αυτό 15 τουλάχιστον μέλη της διοίκησης.

Από την πλευρά του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου,δεν υπήρξε χτες απάντηση, για το αν θα συγκληθεί τελικά η ολομέλεια. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα προσπαθήσει να το αποφύγει και θα προχωρήσει σε Γενικό Συμβούλιο μετά την τελική φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου", παρότι η ΠΑΣΚΕ διαθέτει πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ! Η ύπαρξη, ωστόσο, συμβούλων της ΠΑΣΚΕ που ενδέχεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να μη στηρίξουν την υπογραφή του κατάπτυστου κειμένου, είναι ένας ισχυρός λόγος για να μη συγκληθεί η ολομέλεια της διοίκησης. Ομως γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση της ΓΣΕΕ για την υπογραφή του κειμένου, εκτός και αν θεωρηθεί τέτοια η "εξουσιοδότηση" που δόθηκε στον πρόεδρο να "χειριστεί" το θέμα, από την Εκτελεστική Επιτροπή προχθές με ψήφους 7 - 7!

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για να καθορίσει τη στάση της απέναντι στο κείμενο του "διαλόγου".

Το κείμενο της ΔΑΣ

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ, στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. συγκεκριμένα επισημαίνουν στο κείμενό τους: "Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ προτείναμε, όπως και άλλα μέλη του προεδρείου, την έκτακτη σύγκληση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ ή του Γενικού Συμβουλίου της, ώστε να τοποθετηθεί η ΓΣΕΕ στο τελικό κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και με βάση τις διατάξεις του καταστατικού ζητάμε την έκτακτη σύγκληση των αρμοδίων οργάνων Σάββατο ή Κυριακή οπωσδήποτε, δηλαδή πριν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ευθύνες όλων - παραταξιακές, συλλογικές και ατομικές - μεγάλες, καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να απορρίψει συνολικά το κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου". Ενα κείμενο που ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στις ΔΕΚΟ.

- Την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

- Τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την κατάργηση του 8ωρου.

Καλούμε το κάθε μέλος της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου να πράξει το χρέος του".

Πλαστή ευφορία

Στο μεταξύ χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της μεικτής επιτροπής κυβέρνησης- κόμματος του ΠΑΣΟΚ για τον "κοινωνικό διάλογο" υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Χ. Πολυζωγόπουλος,ο Χ. Πρωτόπαππας και άλλοι. Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Κ. Σημίτης έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι "υπάρχει ευρύτερα στην κοινωνία μια κοινή συνείδηση γύρω από τα προβλήματα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη για τις κατευθύνσεις των λύσεων"! Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κινήθηκαν στα πλαίσια της πλαστής εντύπωσης συναίνεσης που προωθεί η κυβέρνηση για τη χρεοκοπημένη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις των παρατάξεων για την υπογραφή του κατάπτυστου "συμφώνου" σε "μικροπολιτική κομματική σκοπιμότητα"!

- Να σημειωθεί ότι αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε συνάντηση τουΚ. Καραμανλή σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τη Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου".

Καταγγέλλουν οι οικοδόμοι

Την κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΠΑΣΚΕ, που αποκαλούν "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2.000" καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,τονίζοντας πως με αυτή προχωρούν αδίστακτα στο "κουρέλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το κομμάτιασμα της ίδιας της κοινωνικής ζωής τους, τον ακρωτηριασμό των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων". Επισημαίνει τις ευθύνες και των παρατάξεων ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" που "στήριζαν μέχρι το παραπέντε το "διάλογο" - δολοφόνο". Τέλος, τονίζει ότι ο κλάδος και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, με τους αγώνες τους θα "κάνουμε καμένο χαρτί στα χέρια τους τις αντεργατικές τους αποφάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ