ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Διεκδίκησαν δυναμικά δικαίωση

Μεγάλη συγκέντρωση χτες και πορεία στη Βουλή και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Πάνω από χίλιοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και των άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων που συνεργάζονται μαζί της και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, να διαμαρτυρηθούν ακόμα μια φορά για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης,διαβάζοντας ψήφισμα στους αντιστασιακούς, που ομόφωνα έγινε δεκτό.

"Εμείς οι ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες, που πολεμήσαμε το ναζισμό και δώσαμε ό,τι καλύτερο είχαμε, τη ζωή μας, για τη λευτεριά της πατρίδας μας, δεν έχουμε ακόμη δικαιωθεί και ας έχουν περάσει από τότε πάνω από πενήντα χρόνια", τονίζουν με πίκρα και δηλώνουν ό,τι με όση δύναμη τους απομένει θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους, με το πείσμα και τη μαχητικότητα που τους διακρίνει. Ενώ διαμαρτύρονται με αγανάκτηση, γιατί "ο κ. Σημίτης από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός αρνείται επίμονα να δεχτεί αντιπροσωπεία μας, για να του εκθέσουμε τα φλέγοντα και χρονίζοντα προβλήματά μας".

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με τις σημαίες, τα λάβαρα και τα πανό τους, ξεκίνησαν με μια μεγάλη, γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα πορεία, προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή, όπου επέδωσαν το ψήφισμα.

Επιτροπή με επικεφαλής τον Ν. Κεπέση μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Φωτιάδη,ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό και τον πρωθυπουργό. Αλλη επιτροπή επέδωσε το ψήφισμα στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής. Τα αιτήματα είναι:

- Να ολοκληρωθεί η υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συντάχθηκε επί κυβερνήσεως Ζολώτα.

- Να ακυρωθούν τα άρθρα 6 και 7 του Νόμου 1976/91.

- Να χορηγηθεί με νόμο το επίδομα των αγροτών αντιστασιακών συνταξιούχων του ΟΓΑ σε όλους όσοι το δικαιούνται και σ' αυτούς που αδικαιολόγητα έχει περικοπεί.

- Να επεκταθούν και στους ΕΑΜικούς αγωνιστές τα ευεργετήματα του Ν. 971/49 που έχουν παραχωρηθεί σε άλλους αντιστασιακούς και με το Ν. 179/69 στους ταγματασφαλίτες από τη χούντα.

- Να εξομοιωθούν οι ανάπηροι του ΔΣΕ με τους ανάπηρους της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης και να τους χορηγηθούν τα ίδια ευεργετήματα.

- Να ανεγερθεί από την κυβέρνηση Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και Μουσείο.

- Να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

- Να διεκδικήσει η κυβέρνηση σθεναρά από τη γερμανική τα χρήματα που χρωστά για τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Τα αιτήματα των ανθρώπων που βίωσαν στα νιάτα τους τη βαρβαρότητα του φασισμού, τον κατατρεγμό των μεταβαρκιζιανών ντόπιων κυβερνήσεων υπό την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστών Αγγλοαμερικανών, πρέπει να δικαιωθούν. Είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός, που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί και κάθε παραπέρα δισταγμός είναι αδικαιολόγητος.

Σόνια ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Δεν υπάρχει κράτος δικαίου για τους πρόσφυγες

Τα κενά του νόμου 2452/96, ο οποίος ρυθμίζει θέματα προσφύγων και παροχής πολιτικού ασύλου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα κράτος δικαίου για τους πρόσφυγες. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες το πρωί, όπου παρουσίασαν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ως πρόταση για τα προς έκδοση Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο - πρόταση, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, έχει σαν οδηγό τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και επιδιώκει να καθορίσει ένα νομικό πλαίσιο, που θα παρέχει τις μέγιστες εγγυήσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αυτή η προσπάθεια γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία στις 5 Απρίλη 1997 και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οπως είπε ο Αρ. Μαυρογιάννης,εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας γίνονται σε καθημερινή βάση άτυπες απελάσεις προσφύγων, που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, συνέχισε ο ίδιος, οι επαναπροωθήσεις αυτές γίνονται με τη βία των όπλων.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας των νομικών που συνέταξε το σχέδιο νόμου, Σπ. Απέργης,ανέλυσε σε γενικές γραμμές τις βασικές του αρχές, που είναι: Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των άτυπων απελάσεων. Δίκαιη και πλήρης ακρόαση των προσφύγων από εξειδικευμένο προσωπικό, με υποχρέωση των τελευταίων να δίνουν σε αυτόν που ζητάει άσυλο επεξηγηματικό ενημερωτικό φυλλάδιο - μεταφρασμένο στις κυριότερες γλώσσες - για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, εξειδικεύονται οι έννοιες της "προδήλως αβάσιμης αίτησης" και της "τρίτης ασφαλούς χώρας", προκειμένου να υπάρχει από τα αρμόδια όργανα η αμερόληπτη, αντικειμενική και έγκυρη κρίση της παροχής ασύλου.

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
Αυστηρές κυρώσεις, αλλά όχι δημεύσεις

Με βαριά πρόστιμα και αυστηρές διοικητικές κυρώσεις θα περιοριστεί το φαινόμενο της ευρείας χρήσης αλκοόλ από οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Από το πακέτο των κυρώσεων, που παρουσίασε χτες ο Γ. Ρωμαίος, απουσιάζει το μέτρο της δήμευσης των οχημάτων, αν και ο υπουργός, όπως είπε, δεν είναι αντίθετος με τις δημεύσεις. Το θέμα θα τεθεί στην επιτροπή η οποία τα τελευταία δυο χρόνια επεξεργάζεται το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εκεί θα αποφασιστεί τι θα ισχύσει τελικά. Μέχρι τότε οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται κανονικά και τα αυτοκίνητα των μεθυσμένων θα δημεύονται κατά την κρίση των δικαστηρίων. Το υπουργείο επίσης μελετά τη φόρμουλα που θα ισχύσει ώστε να υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση αίματος οι οδηγοί που κρίνονται ύποπτοι για χρήση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων.

Οι ποινές που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου είναι:

  • Για συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50% - 0,80%, πρόστιμο 50.000 δραχμές και τρεις βαθμοί στο πόιντ σίστεμ, ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να ξεμεθύσει ο οδηγός, εκτός αν υπάρχει άλλος να το οδηγήσει.
  • Από 0,81 - 1%, πρόστιμο 200.000 δραχμές, αφαίρεση αδειών οδήγησης, κυκλοφορίας και πινακίδων για τρεις μήνες και πέντε βαθμοί στο πόιντ σίστεμ.
  • Πάνω από 1%, φυλάκιση τουλάχιστον δυο μηνών και διπλασιάζεται ο χρόνος αφαίρεσης των στοιχείων και των πινακίδων.
  • Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής και εφόσον η περιεκτικότητα αλκοόλ είναι μεγαλύτερη του 1%, πρόστιμο 400.000 δραχμές, φυλάκιση έξι μηνών και αφαίρεση στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας για 12 μήνες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, πρόστιμο 600.000 δραχμές, φυλάκιση οκτώ μηνών, ενώ η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται οριστικά με δικαστική απόφαση και ο οδηγός δε θα έχει το δικαίωμα απόκτησης νέας άδειας.
  • Οποιος κυκλοφορεί όχημα του οποίου έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας λόγω χρήσης αλκοόλ θα τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι δύο χρόνια και πρόστιμο τουλάχιστον 500.000 δραχμές.

Η εφαρμογή των προτάσεων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι εφικτή διότι θα υπάρξει μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και διασύνδεση των υπολογιστών του υπουργείου Μεταφορών με της Αστυνομίας. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι επίσης ο εφοδιασμός των περιπολικών με φορητά κομπιούτερ για να έχουν οι αστυνομικοί άμεση εικόνα των οχημάτων που κυκλοφορούν νόμιμα είτε παράνομα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ντε φάκτο αναγνώριση "πτυχίων"

Αλλο ένα βήμα προς την ισοτιμία με τα ελληνικά ΑΕΙ των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών κέντρων ελευθέρων σπουδών που λειτουργούν ως "παραρτήματα πανεπιστημίων" πραγματοποίησε το ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση προσέφυγε απόφοιτη παραρτήματος αμερικανικού "πανεπιστημίου", το οποίο λειτουργεί στη Γενεύη και παρόλο που οι ελβετικές αρχές δεν το αναγνωρίζουν ισότιμο με τα ΑΕΙ της χώρας τους, το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ισότιμο με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η υπόθεση αφορά "πτυχίο" ψυχολογίας. Το ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως σε κάθε περίπτωση, είχε ζητήσει πληροφορίες από τις αντίστοιχες ελβετικές αρχές και πήρε την απάντηση ότι δεν αναγνωρίζεται ισότιμο με τα πτυχία των ελβετικών ΑΕΙ γιατί χορηγήθηκε από ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ετσι, αρνήθηκε την αναγνώριση του πτυχίου και παρέπεμψε την ενδιαφερόμενη να εγγραφεί σε αντίστοιχο ελληνικό ΑΕΙ και σε εξάμηνο ανάλογο με το επίπεδο των σπουδών της.

Ωστόσο, το ΣτΕ δικαίωσε την προσφεύγουσα και κάλεσε το ΔΙΚΑΤΣΑ να προχωρήσει στην αντιστοιχία των σπουδών του παραρτήματος του αμερικάνικου κέντρου ελεύθερων σπουδών με τις σπουδές των ελληνικών ΑΕΙ και αν δεν υπάρχουν διαφορές να αναγνωρίσει το πτυχίο της.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΝΑΟΥΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει αύριο Σάββατο 8/11,στις 8 μ.μ.,συνεστίαση στο Δημοτικό Περίπτερο "ΚΑΖΙΝΟ". Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι μαχητές του ΔΣΕ, οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και οι φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν στη γιορτή.

  • Τα Παραρτήματα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 9-11-97 στις 11 π.μ.,για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στο ΠΟΥΣΙ στις 9-12-1943 κατά 650 Γερμανών (μηχανοκίνητης φάλαγγας). Η αναχώρηση του τοπικού λεωφορείου θα γίνει στις 9 π.μ. από την Εμπορική Τράπεζα Πύργου. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ..Τηλέφωνα: 8234.296 - 3844.853 - 8222.952.
  • Ο Σύλλογος "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά",την Κυριακή 9-11-97 στις 10.00 πμ,πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευσή του, στα γραφεία του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ (Παπαναστασίου και Ρέπουλη 16). Τηλ.: 4618.180. Η παρουσία όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη.
  • Το Παράρτημα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 9-11-97 στις 11.00 πμ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση των στρατοπέδων Μακρονήσου.
Εκδρομή της ΚΑΕ
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει τριήμερη εκδρομή 7-8-9 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της εκδρομής, η επίσκεψη στην έκθεση του Αγίου Ορους, στο μουσείο της Βεργίνας και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5125.357 και 6426.672.
Συμπαράσταση της ΟΛΜΕ στον Γ. Μπαλάφα

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας συνεχίζεται σήμερα, με καταθέσεις μαρτύρων, η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα για τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία "εκφράζει τη συμπαράσταση των καθηγητών στον πολιτικό κρατούμενο και "συνήθη ύποπτο" Γ. Μπαλάφα" και τονίζει πως η ποινική δίωξή του "είναι προφανές ότι αποτελεί επιλογή των γνωστών μηχανισμών για να παρουσιάσουν αντιτρομοκρατικό έργο". Επίσης, αξιώνει "να μπει τέρμα στην πολιτική του ομηρία και την υπερτετράχρονη φυλάκισή του", με μια τίμια, ανεπηρέαστη δίκη, θεωρώντας ότι "η ποινικοποίηση και τιμωρία της πολιτικής δράσης και η παρεμπόδιση της ελεύθερη διακίνησης των ιδεών αποτελούν ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Καλεί, τέλος, τους καθηγητές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Γ. Μπαλάφα, στη συναυλία που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο Δάφνης.

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύεται σήμερα 7 Νοέμβρη 1997, στις 3.30 μ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πειραιά ο φίλος και γείτονάς μας ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ που παλεύει για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ληστείες και δολοφονίες, όπως του αδικοχαμένου από απόπειρα ληστείας αγαπητού Κώστα, 28 χρόνων, που εργαζόταν στο ταμείο Bowlinq Προφήτη Ηλία.

Οι φίλοι και γείτονές του Νταουντάκηδες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ