ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αρχίζουν αύριο οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ
  • Στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας
  • Αυτός ο κατήφορος δεν πάει άλλο, τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλοντας τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι ασκούμενες πολιτικές διωγμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους σε απόγνωση και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός των δυναμικών και συνεχόμενων αγώνων. Αυτό τονίστηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ενόψει των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που - όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Κανελλόπουλος - "ξεκινούν αύριο 26 του μήνα οι ΕΒΕ όλης της χώρας και θα συνεχιστούν με όποια μορφή κριθεί σκόπιμο και μέσα στο 1998, από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική".

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κάλεσαν τους ΕΒΕ να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, την αναγνώριση του κοινωνικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού τους ρόλου. Να καταγγείλουν την πολιτική που τους οδηγεί καθημερινά στον αφανισμό και το νέο προϋπολογισμό άγριας μονόπλευρης λιτότητας και φορολογικής αφαίμαξης των μικρών επιχειρήσεων που προβλέπει αύξηση κατά 20%-25%, τουλάχιστον βάσει των "αντικειμενικών κριτηρίων", να καταγγείλουν και να εναντιωθούν δυναμικά στις πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τα αδιέξοδα στην αγορά, που μεταφράζονται σε πάνω από ένα τρισ. δρχ. ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένα γραμμάτια, σε καθημερινό κλείσιμο μικρομάγαζων, σε δραματική πτώση του τζίρου, που κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη.

Αναφερόμενος στον "κοινωνικό διάλογο" στον οποίο επίμονα και μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχε η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι η ΓΣΕΒΕΕ "δεν υπέγραψε το τελικό κείμενο, γιατί πρώτον δεν περιλάμβανε καμία από τις θέσεις των ΕΒΕ και δεύτερον γιατί δε δέχτηκε να νομιμοποιήσει τις οποίες αποφάσεις της κυβέρνησης πηγάζουν από αυτό".

Αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε στους ΕΒΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Μ. Διαμαντής,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση που λειτουργεί ως εντολοδόχος των πολυεθνικών και των μεγάλων οικονομικών κέντρων, οδηγώντας στο χείλος της καταστροφής πάνω από 500.000 μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 5.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού κεντρικών δρόμων και δημόσιων υπηρεσιών. Τα αιτήματα των ΕΒΕ είναι:

  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Να μην ψηφιστεί ο αντιαναπτυξιακός και φορομπηχτικός προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας.
  • Να μη μετατραπούν οι ΟΤΑ σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό.
  • Θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για όλους.
  • Χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ και προσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.
  • Πάταξη των αθέμιτων πρακτικών που ασκούν τα πολυκαταστήματα.
  • Θέσπιση αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.
  • Ουσιαστική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Στήριξη της ντόπιας παραγωγής και αντιμετώπιση της βιομηχανικής συρρίκνωσης και αποδιάρθρωσης της εγχώριας παραγωγής.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και χορήγηση ανθρώπινων συντάξεων στους απόμαχους της δουλιάς.
  • Ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τέρμα στην πολύχρονη αφαίμαξη

Συγκέντρωση και συμβολικός αποκλεισμός της Τράπεζας της Ελλάδας

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί και συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Εμπόρων, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (Καπάνι - Βλάλη) δήλωσαν αποφασισμένοι να βάλουν τέρμα στην πολύχρονη αφαίμαξή τους και να αντικρούσουν τα νέα φορολογικά βάρη του προϋπολογισμού. Αναλυτικά ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός του 1998 επιφυλάσσει για τους μικρομεσαίους τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση από όλα τα φορολογούμενα κοινωνικά στρώματα και αυτό γίνεται σε μια περίοδο συνεχούς μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεών τους. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την εφαρμογή σκληρής εισπρακτικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής, τονίζοντας ότι όλες οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων, είναι πολλαπλάσιες του προβλεπόμενου πληθωρισμού και αυξάνουν το ποσοστό φορολογικών εσόδων του ΑΕΠ. Επίσης καταδίκασαν την άδικη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των ΜΜΕ και των άλλων στρωμάτων του πληθυσμού, οι οποίοι όπως είπαν, θα κληθούν να πληρώσουν την έξοδο από την κρίση με 1 τρισ. δραχμές επιπλέον φόρους, χωρίς ανταμοιβή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και στη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στις ΜΜΕ, αφού - όπως εξήγησαν - θα αυξήσει το κόστος του χρήματος και θα διογκώσει την οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και της τιμής στο τελικό προϊόν. Επίσης προειδοποίησαν ότι αυτό θα συντελέσει και στην επιπλέον αύξηση της ανεργίας.

Τέλος αναφέρθηκαν και στα πανωτόκια, χαρακτηρίζοντάς τα ως υπερτοκογλυφία και τόνισαν την άμεση ανάγκη κατάργησής τους, ώστε να μην αφανίζονται ολόκληρες επιχειρήσεις στο βωμό του υπερκέρδους των τραπεζών.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στα προβλήματα των ΜΜΕ βουλευτές της Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι κομμάτων.

ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για τα Επιμελητήρια

Τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, που οδηγούν σε αποκλεισμό αντιπροσώπων στις εκλογές των Επιμελητηρίων, επισημαίνει, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ο βουλευτής του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου.

Στην Ερώτηση τονίζεται: "Σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτησή μας, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε αναγνωρίσει ότι η ρύθμιση του ΠΔ 193/97, σχετικά με το πότε αναγνωρίζεται ένας συνδυασμός στις εκλογές για τα Επιμελητήρια, ήταν άδικη, με την έννοια ότι μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς και είχε δεσμευτεί για την τροποποίησή της.

Ομως, η τροποποίηση που επέφερε το νέο ΠΔ 309/97 στη σχετική ρύθμιση, καθώς και η ερμηνεία που δίνει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, δεν έλυσε το πρόβλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές εκλογικές επιτροπές Επιμελητηρίων που έχουν απορρίψει συνδυασμούς, που δεν έχουν έστω και έναν υποψήφιο σε όλα τα τμήματα, αλλά και εκλογικές επιτροπές που έχουν ανακηρύξει παρόμοια ψηφοδέλτια. Στα Επιμελητήρια μάλιστα, που έχουν γίνει αποκλεισμοί, εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εμμονή που έχει το υπουργείο στο να αποκλείονται συνδυασμοί, που δεν έχουν έστω και έναν υποψήφιο σε όλα τα τμήματα. Εχουμε υπόψη μας τουλάχιστον 11 περιπτώσεις που αποκλείστηκαν συνδυασμοί, που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ (παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ), επειδή δε συμπεριέλαβαν υποψήφιο βιομήχανο. Ακραία συνέπεια της απαράδεκτης ερμηνείας του σχετικού νόμου είναι ότι στην Αρτα αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, πλην του φιλοκυβερνητικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ασφαλώς να μην υπάρχουν αποκλεισμοί, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του σχετικού νόμου, που ηθελημένα μέχρι σήμερα παρερμηνεύεται;".

ΕΣΕΕ
Από καλύτερες θέσεις η μάχη

Με δύο αντιπροσώπους - από έναν που είχε στο τελευταίο ΔΣ - συμμετέχει πλέον στο ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων προχτές. Ετσι, η "Αγωνιστική Συνεργασία" μπορεί από καλύτερη θέση να παλεύει για τα συμφέροντα των μικρεμπόρων, να δίνει τη μάχη για προσανατολισμό της ΕΣΕΕ προς όφελος των μικρών εμπόρων και όχι στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι συσχετισμοί πάντως που προέκυψαν από τις προχτεσινές αρχαιρεσίες πιστοποιούν ότι η μάχη των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων θα είναι δύσκολη, μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο που η πλειοψηφία του δεν έχει να παρουσιάσει καμία πραγματική διαφορά σε σχέση με το μέχρι προχτές. Πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε ο συνδυασμός "Εμπόριο 2000" του Χρ. Φώλια που πήρε 10 έδρες, δεύτερος ο συνδυασμός "Ελληνικό Εμπόριο" του Χ. Κεφάλα με 6 έδρες, ενώ από δύο έδρες κατέλαβαν η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" και η "Πανελλαδική Κίνηση Εμπόρων".

Ενδεικτικές για το ρόλο που επιφυλάσσουν οι δύο πλειοψηφούντες συνδυασμοί στην ΕΣΕΕ, είναι οι διακηρύξεις των επικεφαλής τους προχτές, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Και οι δύο, μπορεί να ηγούνται διαφορετικών συνδυασμών, στην πραγματικότητα, όμως, πρεσβεύουν τα ίδια πράγματα, στηρίζουν τις ίδιες πολιτικές της επικράτησης του ισχυρότερου που εξυπηρετούν κάθε άλλο παρά τους μικρέμπορους. Και από των δύο τις ομιλίες εξέλειπαν οποιεσδήποτε θέσεις για την προστασία των μικρών εμπόρων από τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, ενώ ο Χρ. Φώλιας επανέλαβε τη θέση που και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΣΕΕ με τις γνωστές τακτικές που ακολούθησε διακήρυσσε, ότι δηλαδή "το εμπόριο είναι ένα, οι έμποροι ένα κομμάτι αρραγές και ενωμένο"! Στο ίδιο τσουβάλι, λοιπόν, οι μικρέμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τις πολυεθνικές, το Continent, τον Μαρινόπουλο και τον Κωτσόβολο!

Οπως τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο Αλ. Σπύρου από την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων": "ο διπλασιασμός των αντιπροσώπων των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, είναι ένα αισιόδοξο βήμα. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" μπορεί να παλεύει από καλύτερες θέσεις για τα συμφέροντα των μικρών μαγαζιών. Οσο για την πλειοψηφία της νέας διοίκησης, δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε καλά ότι στις "αποχρώσεις" της θα υπερασπίζεται, όπως και η μέχρι σήμερα, τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων, θα υλοποιούν τις κυβερνητικές πολιτικές και τις πολιτικές της ΕΕ, για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" δεσμεύεται ότι με τις δυνάμεις που διαθέτει θα ξεσκεπάζει αυτές τις πολιτικές, και τις εκάστοτε τακτικές της ΕΣΕΕ που τις στηρίζουν. Θα καλεί τους εμπόρους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσής τους και να μην περιμένουν από τέτοιες πλειοψηφίες να τους στηρίξουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ