Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αρχίζουν αύριο οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ
  • Στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας
  • Αυτός ο κατήφορος δεν πάει άλλο, τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλοντας τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι ασκούμενες πολιτικές διωγμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους σε απόγνωση και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός των δυναμικών και συνεχόμενων αγώνων. Αυτό τονίστηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ενόψει των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που - όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Κανελλόπουλος - "ξεκινούν αύριο 26 του μήνα οι ΕΒΕ όλης της χώρας και θα συνεχιστούν με όποια μορφή κριθεί σκόπιμο και μέσα στο 1998, από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική".

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κάλεσαν τους ΕΒΕ να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, την αναγνώριση του κοινωνικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού τους ρόλου. Να καταγγείλουν την πολιτική που τους οδηγεί καθημερινά στον αφανισμό και το νέο προϋπολογισμό άγριας μονόπλευρης λιτότητας και φορολογικής αφαίμαξης των μικρών επιχειρήσεων που προβλέπει αύξηση κατά 20%-25%, τουλάχιστον βάσει των "αντικειμενικών κριτηρίων", να καταγγείλουν και να εναντιωθούν δυναμικά στις πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τα αδιέξοδα στην αγορά, που μεταφράζονται σε πάνω από ένα τρισ. δρχ. ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένα γραμμάτια, σε καθημερινό κλείσιμο μικρομάγαζων, σε δραματική πτώση του τζίρου, που κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη.

Αναφερόμενος στον "κοινωνικό διάλογο" στον οποίο επίμονα και μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχε η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι η ΓΣΕΒΕΕ "δεν υπέγραψε το τελικό κείμενο, γιατί πρώτον δεν περιλάμβανε καμία από τις θέσεις των ΕΒΕ και δεύτερον γιατί δε δέχτηκε να νομιμοποιήσει τις οποίες αποφάσεις της κυβέρνησης πηγάζουν από αυτό".

Αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε στους ΕΒΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Μ. Διαμαντής,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση που λειτουργεί ως εντολοδόχος των πολυεθνικών και των μεγάλων οικονομικών κέντρων, οδηγώντας στο χείλος της καταστροφής πάνω από 500.000 μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 5.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού κεντρικών δρόμων και δημόσιων υπηρεσιών. Τα αιτήματα των ΕΒΕ είναι:

  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Να μην ψηφιστεί ο αντιαναπτυξιακός και φορομπηχτικός προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας.
  • Να μη μετατραπούν οι ΟΤΑ σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό.
  • Θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για όλους.
  • Χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ και προσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.
  • Πάταξη των αθέμιτων πρακτικών που ασκούν τα πολυκαταστήματα.
  • Θέσπιση αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.
  • Ουσιαστική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Στήριξη της ντόπιας παραγωγής και αντιμετώπιση της βιομηχανικής συρρίκνωσης και αποδιάρθρωσης της εγχώριας παραγωγής.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και χορήγηση ανθρώπινων συντάξεων στους απόμαχους της δουλιάς.
  • Ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ