Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για τα Επιμελητήρια

Τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, που οδηγούν σε αποκλεισμό αντιπροσώπων στις εκλογές των Επιμελητηρίων, επισημαίνει, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ο βουλευτής του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου.

Στην Ερώτηση τονίζεται: "Σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτησή μας, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε αναγνωρίσει ότι η ρύθμιση του ΠΔ 193/97, σχετικά με το πότε αναγνωρίζεται ένας συνδυασμός στις εκλογές για τα Επιμελητήρια, ήταν άδικη, με την έννοια ότι μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς και είχε δεσμευτεί για την τροποποίησή της.

Ομως, η τροποποίηση που επέφερε το νέο ΠΔ 309/97 στη σχετική ρύθμιση, καθώς και η ερμηνεία που δίνει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, δεν έλυσε το πρόβλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές εκλογικές επιτροπές Επιμελητηρίων που έχουν απορρίψει συνδυασμούς, που δεν έχουν έστω και έναν υποψήφιο σε όλα τα τμήματα, αλλά και εκλογικές επιτροπές που έχουν ανακηρύξει παρόμοια ψηφοδέλτια. Στα Επιμελητήρια μάλιστα, που έχουν γίνει αποκλεισμοί, εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εμμονή που έχει το υπουργείο στο να αποκλείονται συνδυασμοί, που δεν έχουν έστω και έναν υποψήφιο σε όλα τα τμήματα. Εχουμε υπόψη μας τουλάχιστον 11 περιπτώσεις που αποκλείστηκαν συνδυασμοί, που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ (παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ), επειδή δε συμπεριέλαβαν υποψήφιο βιομήχανο. Ακραία συνέπεια της απαράδεκτης ερμηνείας του σχετικού νόμου είναι ότι στην Αρτα αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, πλην του φιλοκυβερνητικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ασφαλώς να μην υπάρχουν αποκλεισμοί, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του σχετικού νόμου, που ηθελημένα μέχρι σήμερα παρερμηνεύεται;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ