ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 8ωρο στο έλεος των εργοδοτών!

Το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωσή του θα υλοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, με "μπούσουλα" ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο, δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας

Τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας,δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου,τη "μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας" και την "ευελιξία στην αγορά εργασίας", θα αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα στις... επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις αλλαγές που κρίνουν απαραίτητες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος μίλησε χτες στο 8ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (δηλαδή η απορύθμισή τους) και στο χρόνο εργασίας θα γίνουν με οποιοδήποτε κόστος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει μονάχα με ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο.Με αυτή του την τοποθέτηση έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα που υποτίθεται ότι είχε "αποσυρθεί" από το περιβόητο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι "πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα αναδιοργάνωσης και διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε μικροοικονομικό επίπεδο. Μεμονωμένες επιχειρήσεις ή ολόκληροι τομείς υψηλής τεχνολογίας και αυξημένης κερδοφορίας μπορούν να συγκλίνουν στη θέσπιση παρόμοιων μέτρων, με βασική προϋπόθεση την από κοινού συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων.Οι τυχόν αρνητικές συνέπειες του εγχειρήματος στην παραγωγικότητα μπορούν να ουδετεροποιηθούν με την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης ανάμεσα στο χρόνο εκμετάλλευσης του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στο χρόνο εργασίας".

Ενα ακόμα "δώρο" προς τους εργοδότες ήταν και η πολιτική "μείωσης ή ανακατανομής του μη μισθολογικού κόστους εργασίας",δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τα "χαμηλόμισθα στρώματα εργαζομένων",τα οποία "πλήττονται περισσότερο από την ανεργία", μέσα από ένα νέο πόρο,χωρίς να επιβαρύνεται το ΙΚΑ και ο προϋπολογισμός!

Μιλώντας για το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000",ο Χρ. Πρωτόπαππας,άφησε έκθετους τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ,λέγοντας ότι "αποτελεί ουσιαστικά μια συνομολόγηση για τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σήμερα", ανάμεσα στις οποίες είναι και η "ευελιξία στην αγορά εργασίας".Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες "θα επιφέρει αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα",το οποίο δεν καλύπτει τις "ευέλικτες μορφές απασχόλησης, την περιοδική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη σύγχυση στη διάκριση εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης"!

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος υπερασπίστηκε το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης",τονίζοντας ότι για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων "η εμπειρία του κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, πρωτόγνωρη και θετική εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα, μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση".

Για μια "δυναμική - ποιοτική ευελιξία της επιχείρησης και της εργασίας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς,ο οποίος πρόσθεσε ότι το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" είναι "μια βάση συνέχισης από καλύτερες θέσεις" του "κοινωνικού διαλόγου"!

Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Επενδύστε στα Βαλκάνια!

Πρόσκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, απηύθυνε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς,ο οποίος κατέστησε επίσης σαφές ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η πολιτική που θα ακολουθήσει η Εθνική.

Κεντρικό στίγμα της ομιλίας του αποτέλεσε η φράση "η ώρα της ελληνικής οικονομίας είναι η ώρα ανατολικής Ευρώπης". Οπως ανέφερε συγκεκριμένα "βόρεια της χώρας μας αλλά και νότια, συντελούνται μεταβολές που αποτελούν ευκαιρίες για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, δίνονται, συνεπώς, οι ευκαιρίες για εδραίωση σε αγορές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης". Ο ίδιος καλώντας τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον διεθνοποίησης της οικονομίας, υπογράμμισε ότι "το κράτος δεν μπορεί να αποτελεί προστάτη και αποκούμπι", καθώς επίσης ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις, μέσω της εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες καθώς και με μία συνεχή προσπάθεια μεγέθυνσης των οικονομικών μονάδων μέσα από εκτεταμένες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο Θ. Καρατζάς εκτίμησε ακόμη ότι η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς αγορές "έχει προκαλέσει αναστολή του ενδιαφέροντος των προηγμένων και ισχυρών οικονομιών για τις αναδυόμενες αγορές" εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο "συνιστά την πρόσθετη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις".

Στην ίδια κατεύθυνση επέκτασης στις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης θα κινείται και η πολιτική της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όπως ανέφερε ο Θ. Καρατζάς, θα αποτελέσει "ωφέλιμο συνεργάτη" για τους επιχειρηματίες εκείνους που θα δραστηριοποιηθούν στις περιοχές αυτές.

Αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

Το ρόλο του "νέου κρατικού μοντέλου" και μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων, εξήγγειλε ο Αλ. Παπαδόπουλος

Το "νέο κρατικό μοντέλο" που ανταποκρίνεται στα νέα καθήκοντα που του αναθέτουν οι ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών καθώς και το "περιβάλλον" της ΟΝΕ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Παπαδόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να αποδείξει τη στοχοπροσήλωσή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ δηλώνοντας κυνικά ότι "η οικονομική πολιτική έχει ένα και μόνο (! ) προσανατολισμό, την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης", ενώ επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν τον προϋπολογισμό γιατί προκαλούν σύγχυση, και "υποσκάπτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία".

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού. Ειδικά για το ρόλο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης,δεν απέκρυψε ότι βασική αποστολή της είναι η "άσκηση δημόσιας διοίκησης" και δευτερευόντως η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε σχέση με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπε, θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση σε λίγες μέρες, τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας "νέας δημοσιοϋπαλληλίας", είναι η ενίσχυση της ιεραρχίας, η θέσπιση κινήτρων για την εξέλιξη του προσωπικού, νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και βέβαια "κυρώσεις στην εξέλιξη του προσωπικού" και μετακίνησή του ανάλογα με τις "ανάγκες".

Χαρακτηριστικό του αυταρχικού προσανατολισμού του νέου μοντέλου προς τους ίδιους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αποτελεί η δημιουργία μηχανισμών γι' αυτό το σκοπό. Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ράμπο) και οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Κράτους θα αναλάβουν την "εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης". Παράλληλα εξήγγειλε, "μείωση του υπεράριθμου προσωπικού", περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε όλα τα νομικά πρόσωπα και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και λειτουργιών.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Εφ' όλης της ύλης" με τους "σοφούς"

Οι Τούρκοι "σοφοί", όπως επιβεβαίωσε σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επανέλαβαν στην τρίτη επιστολή τους προς τους Ελληνες συναδέλφους τους την πάγια θέση της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με την επιστολή των Τούρκων "σοφών", μπορεί να έχει ως σημείο εκκίνησης τη συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Συζήτηση, η οποία, σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας, πρέπει να ξεκινήσει στις 10.12.97, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση "μελετά" την επιστολή, έστω κι αν η εμμονή της Αγκυρας σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για πρόοδο της διαδικασίας.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση για τη συνάντηση των "σοφών", όχι όμως πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι λόγοι που οδηγούν την Αθήνα σε μια συζήτηση, όπου η Αγκυρα θα βρει την ευκαιρία να θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών της, είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στην απεγνωσμένη προσπάθεια να παρακαμφθεί η αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια της Αθήνας να εκτονώσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για την προώθηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Απαισιοδοξία στην Αγκυρα

Απαισιόδοξος, ως προς την προοπτική της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, πριν από την αναχώρησή του για την Ιρλανδία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία δε θα είναι "κατά πάσα πιθανότητα" στον κατάλογο των υποψηφίων που θα συγκροτηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής στις 12 και 13 Δεκέμβρη στο Λουξεμβούργο.

Ο Σ. Γκιουρέλ είπε ότι η Τουρκία δε θα συνεχίσει να είναι "το κράτος που περιμένει στην εξώπορτα", αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Εχουμε σχέσεις με την ΕΕ από το 1963 και τελωνειακή ένωση από το 1995. Αποτελεί δικαίωμά μας να γίνουμε πλήρες μέλος", είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε σχολιάζοτας: "Η ΕΕ δεν αποφασίζει μόνο για την Τουρκία, αποφασίζει για τη δική της ταυτότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ