ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ
Αποκλείεται κάθε προοπτική ανάπτυξης

Με "κομμένα τα φτερά" - όπως και η "Ολυμπιακή Αεροπορία" - θα μετακομίσει στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων και η θυγατρική της εταιρία "Ολύμπικ Κέτερινγκ". Η αποικιοκρατική σύμβαση, που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους Γερμανούς της "Χόχτιφ", όχι μόνο αποκλείει κάθε προοπτική ανάπτυξης του Κέτερινγκ, αλλά αντίθετα οδηγεί την εταιρία σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων κέτερινγκ.

Κι όλα αυτά, όταν η "Ολύμπικ Κέτερινγκ" βρίσκεται σε κερδοφορία μετά την επαναφορά των μετοχών της στο Δημόσιο και είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτήσει και τη μετεγκατάστασή της στα Σπάτα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό πρόγραμμα. Αντί αυτών, όμως, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, και την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία της, με στόχο τη σταδιακή μείωση προσωπικού και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης.

Τα παραπάνω συνάγονται από την ενημέρωση που έκανε χτες στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο διευθυντής Τροφοδοσίας της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" Θαν. Κατσούδας.Το διευθυντικό στέλεχος επισήμανε ότι η εταιρία βρίσκεται στην καλύτερή της περίοδο και ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η συνεργασία με την "Ολυμπιακή" δεν είναι η καλύτερη δυνατή, λέγοντας ότι "η μαμά μάς χρωστά πολλά". Ανέφερε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του Κέτερινγκ στα Σπάτα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι αν η εταιρία θα "πάει επί ίσοις όροις στο νέο αεροδρόμιο" με τους ανταγωνιστές της. Για το θέμα αυτό είπε ότι η "Ολύμπικ Κέτερινγκ" στα Σπάτα θα έχει μόνο την τροφοδοσία αεροσκαφών, ενώ διερωτήθηκε τι θα γίνει με όλες τις άλλες δραστηριότητες (εκμετάλλευση κυλικείων, επίγεια εξυπηρέτηση κλπ.), οι οποίες θα εκχωρούνται από τους Γερμανούς με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Κατά τα άλλα, ο Αθαν. Κατσούδας ανέφερε ότι για το επενδυτικό πρόγραμμα του 1998 εξασφαλίστηκαν 2 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 800 εκατ. δρχ. είναι ίδιοι πόροι. Απ' αυτά, 200 εκατ. δρχ. θα διατεθούν για μηχανολογικό εξοπλισμό και τα υπόλοιπα 600 εκατ. δρχ. θα προστεθούν στα 3 δισ. δρχ., που υπάρχουν για τη μετεγκατάσταση της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" στα Σπάτα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μετά την ενημέρωση, περιόδευσε στους χώρους δουλιάς, ενώ ο Σπ. Στριφτάρης,μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η κυβέρνηση βάζει τις δημόσιες επιχειρήσεις να δουλεύουν προς όφελος των ιδιωτών, κατέκρινε τη σημερινή λειτουργία του δημόσιου τομέα και πρόβαλε τις θέσεις του Κόμματος, για μια διαφορετική λειτουργία του, στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

ΚΕΠΥΟ
Εδραιώνονται οι "ευέλικτες εργασιακές σχέσεις"

"Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις ευθύνες τους και να βάλουν φραγμό σ' αυτόν τον κατήφορο, σ' αυτήν την πολιτική, που μας θέλει δούλους στην κυριολεξία",τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου,καλώντας τους εργαζόμενους στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) να στείλουν, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Τετάρτης, μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική.

Στο συγκεκριμένο χώρο, μια μεγάλη μερίδα υπαλλήλων εργάζεται κάτω από καθεστώς "ευέλικτων εργασιακών σχέσεων". Συγκεκριμένα, 256 εργαζόμενοι του ΚΕΠΥΟ εργάζονται εδώ και 2 - 3 χρόνια με συμβάσεις έργου. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αρμοδιότητες του ΚΕΠΥΟ παραχωρούνται σταδιακά στα χέρια ιδιωτών, τακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την τύχη των εργαζόμενων, όσο και για τους φορολογούμενους συνολικά."Η πορεία που ακολουθείται στο ΚΕΠΥΟ δεν είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς", υπογραμμίζει η Διαμάντω Μανωλάκου και προσθέτει: "Δίνουν έτοιμο φιλέτο στους ιδιώτες. Σήμερα μπορεί να ανησυχείτε για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό, αλλά φοβόμαστε ότι η πορεία που προδιαγράφεται για το ΚΕΠΥΟ είναι η συρρίκνωση του αντικειμένου δουλιάς του".

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΥΟ και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια η υπηρεσία, αναφέρθηκε εκτενώς ο Αχιλλέας Βέμος,τμηματάρχης του Τμήματος Εφαρμογών ΦΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΥΟ, στη συζήτηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη μεγάλη αγωνία που διακατέχει τους εργαζόμενους του ΚΕΠΥΟ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι σε μία κατάσταση σταδιακής εκχώρησης αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και, ως εκ τούτου, χρήσιμων και απόρρητων φορολογικών στοιχείων και αρχείων σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρώτο βήμα που έγινε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να αναθέσει στην εταιρία INTRASOFT του Κόκκαλη την επεξεργασία των στοιχείων που συμπεριλαμβάνουν τα φετινά έντυπα Ε9. Εξέφρασε, επίσης, έντονους φόβους ότι ετοιμάζεται από την πολιτική ηγεσία και δεύτερο βήμα, που θα σχετίζεται με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων που καταγράφουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες κλπ. στα έντυπα Ε3, Ε4, τα οποία αναμένεται να ενοποιηθούν σε ένα έντυπο το "Ειδικό Μηχανογραφικό Εντυπο Επιχειρήσεων".

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα, που τέθηκε στην ίδια συζήτηση, είναι οι εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζει μία σημαντική μερίδα εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ. Οπως αναφέρθηκε, εδώ και 2 - 3 χρόνια, έχουν προσληφθεί και εργάζονται στο ΚΕΠΥΟ περίπου 256 άτομα με σύμβαση έργου, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία ασφάλιση (θεωρούνται αυτασφαλιζόμενοι), χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και κάτω απ' τον κίνδυνο της απόλυσης.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ Ν. Ρουμελιώτη,ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και θα σημειώνεται ακόμη στην ολοκλήρωση του προγράμματος TAXIS.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
"Οργώνονται" οι εργασιακοί χώροι

Μεγάλη η ανταπόκριση από τους εργαζόμενους της Αθήνας για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης, 3 Δεκέμβρη, στις 7.00 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως

Περιοδείες σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους και μαγαζιά έχουν ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες στελέχη της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, τους πολίτες της Αθήνας για τη συγκέντρωση - διαδήλωση και πορεία αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης, που οργανώνει το ΚΚΕ την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη ώρα 7 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως.Περιοδείες πραγματοποίησαν χτες στελέχη της ΚΟΑ στο Περιστέρι και σε άλλες συνοικίες, σε δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και μαγαζιά. Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και την ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το ΚΕΠΥΟ και συζήτησε με τους εργαζόμενους, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος και για τη συγκέντρωση της Τετάρτης.

Οι περιοδείες στελεχών της ΚΟΑ πυκνώνουν, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της συγκέντρωσης. Ανάμεσα στις άλλες περιοδείες, σήμερα στις 9 το πρωί, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟΑ επισκέπτεται την κεντρική αγορά της Αθήνας για να ενημερώσει και να καλέσει τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

ΕΛΤΑ
Να νιώσουν τη δύναμη της λαϊκής ενότητας

"Ηρθε η στιγμή η κυβέρνηση να νιώσει τη δύναμη της λαϊκής ενότητας".Με τη φράση αυτή ξεκίνησε χτες το πρωί η περιοδεία κλιμακίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κυπραίο, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) στο Κέντρο Διαλογής ΕΛΤΑ Περιστερίου.

"Το συλλαλητήριο αυτό γίνεται γιατί τα προβλήματα των εργαζομένων μέρα με τη μέρα οξύνονται. Το 8ωρο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δέχονται καίριο πλήγμα, ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα συναινούν ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να δώσει ο εργαζόμενος", επισήμανε ο Δ. Κυπραίος σε συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ έχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς ο κατακερματισμός και η διάλυση του Οργανισμού είναι μέσα στα "σχέδια" της κυβέρνησης. Οπως παραδέχονταν πολλοί, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού δεν είναι λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που το εισόδημά τους προσεγγίζει, απλώς, τα κατώτατα όρια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον ήταν έκδηλη. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τόνισε ο Δ. Κυπραίος, δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε σιωπηλά. Υπάρχει λύση κι αυτή δε βρίσκεται στον κοινωνικό διάλογο, αλλά στη σύγκρουση με την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο".

Η αντιπροσωπεία της ΚΟΑ περιόδευσε αργότερα σε πολλούς ακόμα εργασιακούς χώρους και μαγαζιά στο Περιστέρι, καλώντας τους εργαζόμενους να ενώσουν τη δύναμή τους με τους κομμουνιστές συμμετέχοντας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

ΕΥΔΑΠ
Μήνυμα αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα

Να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ) και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κάλεσε ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους στην Εταιρεία κατά τη χτεσινή περιοδεία.

Ταυτόχρονα, ο Σπ. Στριφτάρης επισήμανε στο εργατοτεχνικό, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό της ΕΥΔΑΠ ότι "το μήνυμα αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική εξαθλίωσης της εργατικής τάξης πρέπει να δοθεί με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Δεκέμβρη η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ".

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και των εργαζομένων ήταν η προσπάθεια να ξεπουληθεί η ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το γεγονός ότι η Εταιρεία είναι προβληματική. Από τη συνάντηση έγινε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι ζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας, ενώ επικρατεί πλήρης σύγχυση και σε σχέση το τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

"Θέλουν να δώσουν στους ιδιώτες ολόκληρη την υποδομή της Εταιρείας που έχει φτιαχτεί από τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή δε γίνεται λόγος για το αποχετευτικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά έργα, αφού κάτι τέτοιο είναι οικονομικά ασύμφορο", τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης. "Εμείς θέλουμε, συνέχισε, ένα δημόσιο τομέα για τον οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο και για τους μισθούς, τα έργα και την άσκηση διοίκησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ