ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια "νιότη" που θα γίνει 80 χρόνων

Για την επετειακή εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που θα γίνει στις 14 Δεκέμβρη, στις 6 μμ, μιλούν καλλιτέχνες, που θα δώσουν τη φωνή τους στο κόκκινο των πιο όμορφων αγώνων, των πιο όμορφων ονείρων

"ΚΚΕ / τρία γράμματα - / χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών/ μέσα στις νύχτες της παρανομίας/ χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων/ σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο, / εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας, / εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός, / πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα/ πρωί με την τίμια κραυγή.

* * *

"ΚΚΕ / τρία κόκκινα γράμματα - / πολύ πονέσαμε, σύντροφοι, / πολύ ξαγρυπνήσαμε/ πολύ μακριά κοιτάξαμε/ από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο. / - δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος - / ο δρόμος φεύγει γρήγορα/ η Ιστορία δε γυρίζει πίσω... "

Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου,αφιερωμένοι στο ΚΚΕ, στο κόμμα, με το οποίο ο ποιητής, αλλά και τόσοι άλλοι πνευματικοί δημιουργοί συμπορεύτηκαν στη μακρόχρονη πορεία του. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, σε αυτόν που με συνέπεια το ΚΚΕ ανταποκρίνεται σχεδόν οχτώ δεκαετίες τώρα, εμπεριέχει στην ουσία την έννοια του πολιτισμού; Το ΚΚΕ στη μακρόχρονη πορεία του, όχι μόνο τροφοδοτήθηκε από την έννοια του πολιτισμού, αλλά παράλληλα την τροφοδότησε με οράματα, με την πρωτοπόρα θέση του στο λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες και τις θυσίες του. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το ταξικό επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, το ίδιο που έξι χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ογδόντα χρόνια μετά, το κόμμα των Γιάννη Ρίτσου,Δημήτρη Γληνού,Κώστα Βάρναλη,Μάρκου Αυγέρη,Μάνου Κατράκη,του Γιάννη και της Ρόζας Ιμβριώτη,της Ελλης Αλεξίου και τόσων άλλων ανθρώπων των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στέκει πιστό στο πλευρό του πολιτισμού, των καλύτερων πολιτιστικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, του ουμανισμού.

Αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ είναι η μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή (14/12), στις 6 μμ,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Μια εκδήλωση, αφιερωμένη σε μια επέτειο, φορτισμένη, όχι μόνο από την ιστορική κατάθεση του ΚΚΕ στον τόπο μας και τους αγώνες των χιλιάδων Ελλήνων κομμουνιστών, αλλά και από το όραμα για ένα δικαιότερο κόσμο, για το σοσιαλισμό. Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης.

Κόκκινα όνειρα με λόγο και τραγούδια

Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, ειδικά προετοιμασμένο για την επέτειο, στο οποίο γίνεται ιστορική αναδρομή στα 80 χρόνια του Κόμματος, με την προβολή για πρώτη φορά εικόνων - ντοκουμέντων από την πολύχρονη αγωνιστική δράση του. Στη δημιουργία του βίντεο, βοήθησε ο Δημήτρης Δελαπάσχος.Το μουσικό στίγμα της εκδήλωσης θα δώσουν τριανταπενταμελής λαϊκή ορχήστρα,που δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά, με τη στήριξη της ΚΟΒ Μουσικών του ΚΚΕ, η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και πολλοί γνωστοί ερμηνευτές.

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές (αλφαβητικά): Γιώτα Βέη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Αντώνης Καλογιάννης, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Γιάννης Λάρδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Μάντζιος, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ανθή Τατσιούλη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Φειδάκη, Λάκης Χαλκιάς, Στέφανος Ψαραδάκος.Παράλληλα, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από τους ηθοποιούς (αλφαβητικά): Τίτο Βανδή, Βασίλη Κολοβό, Νίκο Λυκομήτρο, Φοίβο Ταξιάρχη.

Η εκδήλωση θ' ανοίξει με τον "Υμνο της Διεθνούς" από την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου,ενώ στη συνέχεια η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα παρουσιάσει έργα του συνθέτη: Τρία τραγούδια από τη "Ρωμιοσύνη", με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα (με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας), το τραγούδι της "Ελευθερίας", σε ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, με ερμηνεύτρια την Σωτηρία Λεονάρδου κι ένα ορχηστρικό από το "Ζ" με τη συμμετοχή της χορωδίας.

Θ' ακολουθήσει η ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη και η προβολή του βίντεο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τραγούδια - σταθμούς, που έχουν συνδεθεί με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. "Μπελογιάννης", "Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια", "Αυτά τα κόκκινα σημάδια", "Το τραγούδι της Ενότητας", "Πάλης ξεκίνημα", "Οπως κι αν είναι ο κόσμος", είναι ορισμένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν από τους ερμηνευτές και την ορχήστρα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γρηγόρη Λαμπριανίδη,ο οποίος αναφέρει ότι "πρώτη φορά στήνεται μια τόσο μεγάλη ορχήστρα" και ότι οι μουσικοί που την αποτελούν "ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά στην πρόσκληση του ΚΚΕ". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήχος δε θα είναι ηλεκτρικός, αλλά φυσικός.

Πολιτισμός = Ελευθερία

Το προοδευτικό ελληνικό τραγούδι, αυτό που εμπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού μας και συμπορεύτηκε μαζί τους, θα έχει, λοιπόν, τη δική του, ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση. Θέση ουσιαστική, καθώς το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα και στην πολιτιστική ανάπτυξη και αναγέννηση του τόπου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε όλη του την πορεία υπεράσπιζε και συνεχίζει να υπερασπίζει τον πολιτισμό και την τέχνη σαν ενεργές δυνάμεις της ζωής, του καλού και του ωραίου. Προχωρούσε και προχωρά πλάι με τους προοδευτικούς πνευματικούς δημιουργούς, καθώς η σχέση τους στηρίζεται σε κοινό στόχο: Τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα, το πλάτεμα της σκέψης και κουλτούρας των εργαζομένων, την καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος. Αλλωστε, μήπως το ΚΚΕ δεν αναζητά την αλήθεια και την ομορφιά, όπως κάνει και η μεγάλη, η προοδευτική τέχνη, μέσα από τους δικούς της δρόμους και γλώσσα; "Κάθε βήμα του ανθρώπου για την κατάκτηση της κουλτούρας είναι κι ένα βήμα για την κατάκτηση της ελευθερίας",έγραφε ο Ενγκελς και αυτή την αρχή υπηρέτησε με συνέπεια το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

"Είναι τιμή μου, αλλά και καθήκον μου η συμμετοχή μου στην εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Το να τραγουδήσω όχι μόνο την Κυριακή, στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για το κόμμα που στηρίζει 80 χρόνια τους αγώνες του λαού μας. Το κόμμα της εργατικής τάξης, των αγροτικών διεκδικήσεων, της πρωτοπορίας στην Τέχνη και τα Γράμματα. Το κόμμα του καπνεργάτη, που δολοφονημένος καταμεσής του δρόμου ξεψύχησε στην αγκαλιά της μάνας του".

"Ας στηρίξουμε ενωμένοι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τις ζωές τους, για τους τωρινούς και τους επόμενους. Για την Ελλάδα που είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά κυκλωμένη από εχθρό που δε φαίνεται, καμουφλαρισμένο με σελοφάν και φωτάκια, κάτω από το μανδύα της πιο ψεύτικης, της πιο επικίνδυνης ιστορίας που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη. Για την Ελλάδα που πνίγεται από τη σημερινή εξουσία, που με τη στολή του "εκσυγχρονισμού" είναι η πιο ανάλγητη, η πιο σκληρή εξουσία των τελευταίων χρόνων. Εξουσία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των γερματοτραφέντων καθηγητών και μαθητών και των πνευματικών πατέρων τους, των Αμερικάνων. Ας αντισταθούμε σήμερα στην πιο ρατσιστική, στην πιο απάνθρωπη και απόλυτη εξουσία".

"Σήμερα ζούμε σε ένα κράτος αμβλυμένων συνειδήσεων, παραπλανητικών ειδήσεων, θολωμένων αισθήσεων. Κράτος της αρπαχτής, της πνευματικής μιζέριας, των συγχυσμένων εγκεφάλων. Οι εκσυγχρονισμένοι σήμερα μας οδηγούν πολύ συγχρονισμένα στον οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό και εν τέλει ατομικό φυσικό θάνατο. Την Κυριακή ας εγκαινιάσουμε μια καινούρια εποχή αγώνων, τραγουδώντας όσο έχουμε φωνή ακόμα. Ας μη φοβηθούμε να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του αγώνα μας, ακόμα και αν κάποιοι δημιουργοί τους συγχρονίζονται εκσυγχρονισμένοι. Είναι δικά μας όχι δικά τους. Τα 80χρονα ας γίνουν μια καινούρια αρχή για τους αγώνες μας, έστω για μας, έστω για τα παιδιά μας που τους στέρησαν τα οράματα χωρίς καν να τους δώσουν δικαίωμα επιλογής".

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΑΡΑΔΑΚΟΣ

"Τα 80χρονα γενέθλια του ΚΚΕ δεν είναι σύναξη φίλων που σβήνουν κεράκια και ανταλλάσσουν ευχές. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα της εργατικής τάξης και του εκμεταλλευόμενου λαού, είναι το νεότερο κόμμα στην πολιτική ιστορία του ανθρώπου. Το πλέον σύγχρονο ιδεολογικά και πολιτικά. Το πλέον ανθρώπινο και πολιτισμένο. Η τεράστια συμβολή του στη λαϊκή πρόοδο και στην κοινωνική ανάπτυξη αποδείχτηκε μέσα από τις πρωτοφανείς ιστορικές κατακτήσεις, που οι εργαζόμενοι κατάφεραν στη διάρκεια αυτού του αιώνα.

"Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η λαϊκή εξουσία, ανέτρεψαν τις παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποδείχνεται ως η αναγκαία λαϊκή οργάνωση αγωνιστικής πρωτοπορίας, για την ανατροπή του ιμπεριαλιστικού παρόντος και την οικοδόμηση του πανανθρώπινου σοσιαλιστικού μέλλοντος. Το γεγονός της εφήμερης ιμπεριαλιστικής υπεροχής, αποδείχνει απλά τη δυσκολία της μεγάλης ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη, ισχυρή αγωνιστική συστράτευση στην πραγμάτωση των πανανθρώπινων οραμάτων και αξιών, που όσο και αν προσπαθεί η εξουσία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να σβήσει. Το αποδείχνει αυτή η ίδια η ύπαρξη του ΚΚΕ. Το αποδείχνει η 80χρονη ιστορία του. Το αποδείχνουν οι μάταιες προσπάθειες αυτών που θέλησαν να το διαβρώσουν, να το εξωραϊσουν, να το διαλύσουν.

"Το ΚΚΕ θα υπάρχει όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το ΚΚΕ θα υπάρχει μπροστάρης και οδηγητής στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας του ανθρώπου. Το ΚΚΕ θα υπάρχει, για να υπάρχει μέλλον. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου μια τουλάχιστον πλευρά της μεγάλης σημασίας των 80χρονων, που πρέπει να γίνουν και η αφετηρία αγώνων σε ανώτερα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα μιας παλλαϊκής αντεπίθεσης για το χτίσιμο του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Του μετώπου που αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς ένα μέλλον που θα δικαιώνει τα λαϊκά συμφέροντα. Προς ένα μέλλον που μόνο με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή όλων μας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

"Ογδόντα χρόνια ζωής, αγώνα και θυσίας. Κάθε μια μέρα ξεχωριστά και ένας κομμουνιστής με τη στάση ζωής και τον αγώνα ανθρώπευε τους ανθρώπους. Κάθε μια μέρα και όλες μαζί σημάδεψαν την αξιοπρέπεια λαού και πατρίδας. Ογδόντα χρόνια απολογισμός τιμητικής πορείας μετράει τις λαβωματιές του, μετράει τον πόνο του, τιμάει τα νεκρά και ζωντανά παιδιά του και με μεγαλύτερη ορμή, μεγαλύτερο ενθουσιασμό, συνεχίζει την πορεία του για την τελική νίκη της κοινωνίας των ανθρώπων.

Τιμή για μένα να χύσω ένα δάκρυ και να πω δυο στίχους σ' αυτή τη γιορτή. Ετσι θα έχω την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόμμα που μας δίδαξε να είμαστε άνθρωποι, ακόμη και στη σημερινή απανθρωπιά της πρόσκαιρης παντοδυναμίας των υπανθρώπων".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

"Η Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, υπήρξε ένας κορυφαίος σταθμός στην πορεία των ανθρώπων όλης της Γης, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους. Ενα κόσμο που το κάθε αύριο θα ήταν πάντα καλύτερο από τα χρόνια που μένουν πίσω. Ογδόντα χρόνια μετά τη μεγάλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, παρά τη μεγάλη πίκρα που άφησαν στην ψυχή μας τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, το μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης παραμένει πάντα επίκαιρο και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων που ελπίζουν πως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει έτσι και πως θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα εύχομαι οι αγώνες του ΚΚΕ για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης να συνεχιστούν. Πιστεύω ότι θα συνεχιστούν και χαιρετίζω την εφημερίδα του Κόμματος των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων, τον "Ριζοσπάστη" και εύχομαι πάντα να είναι δυνατή και γενναία όπως ήταν μέχρι τώρα".

16ο}ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

... "Αρη, παιδί της Λιάκουρας... κι αϊτέ της Γκιώνας...

εσύ με το σπαθί σου γύρναγες του κόσμου τις σελίδες...

τότε που η Φιλική Εταιρεία σκυφτή στο μοναστήρι της νυχτιάς κάτω απ'

το τρίφλογο άστρο ΚΚΕ

αργά ιερά συλλάβιζε το νέο της όνομα πάνω στο αλφαβητάρι του '41

με τρία μονάχα κεφαλαία: ΕΑΜ... "

"Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από την ποιητική σύνθεση "Αρης Βελουχιώτης" - "υστερόγραφο της δόξας", γραμμένο τον Ιούλη 1945 πάνω στο ζεστό ακόμη, σφαγμένο κορμί του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

Το κόμμα αυτό των εργατών, των αγροτών, των διανοουμένων, είναι η νέα Φιλική Εταιρεία για την εθνική λευτεριά, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είχε στις γραμμές του τα πιο διαλεχτά τέκνα του λαού μας - που δεν τα χαρίζει σε κανένα. Οπως και τότε έτσι και τώρα που απειλούνται τα δίκαια των εργαζομένων, τα δίκαια της χώρας μας, στέκει στην πρωτοπορία. Αντιστέκεται, οργανώνει, προχωρεί, πείθει όλο και περισσότερους ότι πράττει σωστά και πορεύεται το σωστό το δρόμο".

Επιμέλεια: Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

"Αντιπαθώ τα αφιερώματα, γιατί αναφέρονται σε πράγματα τελειωμένα. Ομως, η εκδήλωση - γιορτασμός των 80 χρόνων του ΚΚΕ, δεν κάνει κάτι τέτοιο. Είναι μια ανάγκη των ανθρώπων να μαζεύονται και να γιορτάζουν μαζί, όχι κοιτώντας μόνο πίσω, αλλά και μπροστά. Πρέπει να σμίξουν για να δουν τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως το πώς θα συνεχίσουν. Πιστεύω ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που αντιστέκεται και έχει ένα πείσμα. Γι' αυτό με χαρά συμμετέχω στην εκδήλωση".

ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ

"Με τιμά ιδιαίτερα η συμμετοχή μου στην εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Είναι μια γιορτή αγώνων. Το ΚΚΕ, σ' όλη την πορεία του, αγωνίστηκε για τον άνθρωπο, για να του εξασφαλίσει τα δικαιώματά του. Θεμελίωσε βασικές ανθρωπιστικές αξίες. Οι αξίες, που στην πορεία των 80 χρόνων του υπηρέτησε το ΚΚΕ, είναι πάντα στην εφηβεία τους, δε γερνάνε, γιατί είναι αξίες διαχρονικές. Το ΚΚΕ πρέπει να έχει διαρκώς πίστη σ' αυτές, ώστε να μπορεί να τις μεταδώσει, να τις μεταφυτέψει στους νέους. Θαυμάζω τη νεολαία του ΚΚΕ, που είναι πάντα φρέσκια και έτοιμη να πάρει τη σκυτάλη. Ο λαός δε γελιέται, αν και πολλές φορές αναγκάζεται να συμβιβαστεί με καταστάσεις που του επιβάλλονται".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΡΔΗΣ

"Η παρουσία μου στην εκδήλωση των 80 χρόνων του ΚΚΕ δεν είναι απλά επετειακή, αλλά επιβεβαίωση και αναβάφτισή μου στις ιδέες και τα οράματα του κόμματος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός μας, οι τέχνες, αλλά και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, είναι η "αιχμή του δόρατος" στα "όπλα" του Κόμματος για την αντεπίθεση στη λαίλαπα και την ασυδοσία του καπιταλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων. Και ένα τελευταίο: Οι ιδέες του ΚΚΕ δεν είναι 80 χρόνων. Απλά, μετά από 2.000 χρόνια πολιτισμού, γεννήθηκε μόλις πριν 80 χρόνια το κόμμα με τις πιο σύγχρονες ιδέες. Το μέλλον μάς ανήκει και το ΚΚΕ είναι ο συνεπής οδηγός μας προς αυτό".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

"Με ιδιαίτερη χαρά παίρνω μέρος στο γιορτασμό για τα 80 χρόνια παρουσίας του ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων. Η πορεία του έχει σφραγιστεί από θυσίες και αίμα και με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για συσπείρωση και ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Τα γεγονότα μάλιστα των δύο τελευταίων χρόνων, δείχνουν ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται τη διασφάλιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης".

ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ

"Ογδόντα χρόνια ΚΚΕ. Ογδόντα χρόνια παράδειγμα αγώνα, θυσίας, αξιοπρέπειας, αληθινού πατριωτισμού. Φυλακισμένοι, εξόριστοι, ζητούν να πολεμήσουν για τη γη που τους γέννησε, για τη γη που είναι δική τους, για την εξαφάνιση του φασισμού. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα τραγουδούν για λευτεριά και δικαιοσύνη. Ως την τελευταία τους στιγμή πολεμούν να ξεσηκώσουν το βασανισμένο γίγαντα, το λαό, για ένα πανανθρώπινο αύριο. ΚΚΕ τρία γράμματα τιμής, περηφάνιας. ΚΚΕ εκεί σταθερά. Τρία γράμματα που ούτε σειρά δεν αλλάζουν".

"Οι ψεύτες, οι συμβιβασμένοι, οι επαγγελματίες λαοπλάνοι, κάθε φορά που ξεσκεπάζεται η βρωμιά τους, αλλάζουν όνομα για να ξαναμπούν από το παράθυρο. Οι ίδιοι άνθρωποι. Οι βδέλλες".

"ΚΚΕ του κόσμου η ηλιαχτίδα. Απομονώνεται η ηλιαχτίδα; Χαμένη προσπάθεια. Θα λάμπει πιο πολύ και θα απλώνεται. Αντέχει το σκοτάδι στο φως; Ογδόντα χρόνια το ΚΚΕ φωτίζει το δρόμο. Ογδόντα χρόνια φως. Φως στα λόγια του. Φως στις πράξεις του. ΚΚΕ ήλιε που σκορπίζεις τα σκοτάδια. Ελπίδα του κόσμου. ΚΚΕ".

ΝΙΚΟΣ ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ

"Δε χωράει σε λίγες γραμμές η αποτίμηση της 80χρονης παρουσίας του ΚΚΕ. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτό τον καιρό, που διανύουμε μια περίοδο οικουμενικής παρακμής, η σημασία του ΚΚΕ μεγεθύνεται μπροστά στην απελπισία του κόσμου. Η ανάγκη του γίνεται πιο επιτακτική, το μήνυμά του πιο επίκαιρο. Η διεθνής παρακμή αναζωπυρώνει το όνειρο του σοσιαλισμού, που είναι όνειρο παγκοσμιότητας. Η ελπίδα ότι θα ξαναλάμψουν τέτοιες κοινωνικές προτάσεις παραμένει άσβεστη, γιατί το ΚΚΕ είναι κόμμα με πίστη, αρχές και αίμα".

ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

"Ογδόντα χρόνια σκληρών αγώνων για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, για Κοινωνική Δικαιοσύνη και για καλύτερες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων, όπως μακρόχρονοι και συνεχείς ήταν και είναι οι καθημερινοί αγώνες του Κόμματος για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Εργασία κι όλα τα επίπεδα που αφορούν μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή όλων των εργαζομένων. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η τεράστια προσφορά του ΚΚΕ στα 80 χρόνια της πολιτικής του πορείας στην Ελλάδα. Ευχή μας: να είναι πάντα πιο δυνατό και πάντα με νέες ιδέες και νέες μορφές πάλης να διεκδικεί και να πορεύεται για το καλό του ελληνικού λαού και όλων των εργαζομένων".

ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

"Εύχομαι το όραμα που πότισαν με το αίμα τους αθώοι και ο στεναγμός των βασανιζομένων, που συνέχεια αντηχεί στ' αυτιά μας, να βρουν κάποτε τη δικαίωσή τους σε μια πραγματικά ανθρώπινη κοινότητα με ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες και δικαιοσύνη".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ

"ΚΚΕ. Τρία γράμματα, που στην ογδοντάχρονη πορεία τους έγιναν φωτεινό λάβαρο και οδηγός της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού για μια καλύτερη ζωή. Νιώθω υπερήφανος, που συμμετέχω στον εορτασμό των 80χρονων του ΚΚΕ".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

"Το ΚΚΕ σε όλη του την ιστορική διαδρομή ήταν και είναι μπροστάρης σε όλους τους λαϊκούς αγώνες. Παλεύει για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζόμενων, για τα δικαιώματά τους, είτε μέσα είτε έξω από τη Βουλή. Πιστεύω ότι σήμερα μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο στα πολιτικά πράγματα, στους κοινωνικούς αγώνες, στη συσπείρωση όλου του προοδευτικού κόσμου, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα. Γνώρισα το ΚΚΕ από πολύ νωρίς, ανδρώθηκα σε αυτό, με έπλασε σαν άτομο και σαν χαρακτήρα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή μου να συμμετέχω στην εκδήλωση για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να πω τραγούδια που με εκφράζουν σαν καλλιτέχνη".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

"Τα 80 χρόνια του ΚΚΕ είναι ένας σταθμός στη διαδρομή ενός ιστορικού κόμματος της ελληνικής κοινωνίας. Μια διαδρομή που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που συνέβαλε με τις θυσίες των στελεχών του και των αγωνιστών - μελών του στους μεγάλους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην ανάπτυξη των λαϊκών και εργατικών κινημάτων. Μια πορεία, που πάνω απ' όλα κοσμήθηκε από μεγάλους πνευματικούς δημιουργούς, όπως ο Βάρναλης, ο Ρίτσος και βέβαια ο Μίκης Θεοδωράκης, που τα μεγάλα έργα του συντροφεύουν το λαό μας και στη σύγχρονη εποχή.

Θέλω ν' αφιερώσω ένα τραγούδι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με τους αγώνες και τις θυσίες τους προίκισαν την καινούρια γενιά με την ηθική της Αριστεράς,έτσι ώστε να μπορεί και σήμερα να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να αναιρεί και να σκέφτεται".

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

"Ανήκω στον αριστερό χώρο. Είμαι ευαισθητοποιημένος απέναντι σε αυτό το κίνημα (εγώ σαν κίνημα το βλέπω), που όπως έχει αποδείξει έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Τα πράγματα στη χώρα μας, δυστυχώς, ολοένα πάνε προς το χειρότερο. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, στη διάρκεια της ογδοντάχρονης πορείας του έχει αποδείξει ότι παλεύει για την κοινωνική και για την πολιτιστική αναβάθμιση".

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ

"Εύχομαι ό,τι αγνό, ό,τι έντιμο, ό,τι ταπεινό και συγχρόνως μεγαλειώδες να μεγαλώνει μαζί σας και μαζί μας, να τα εκατοστίσει και να τα χιλιάσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ