Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια "νιότη" που θα γίνει 80 χρόνων

Για την επετειακή εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που θα γίνει στις 14 Δεκέμβρη, στις 6 μμ, μιλούν καλλιτέχνες, που θα δώσουν τη φωνή τους στο κόκκινο των πιο όμορφων αγώνων, των πιο όμορφων ονείρων

"ΚΚΕ / τρία γράμματα - / χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών/ μέσα στις νύχτες της παρανομίας/ χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων/ σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο, / εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας, / εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός, / πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα/ πρωί με την τίμια κραυγή.

* * *

"ΚΚΕ / τρία κόκκινα γράμματα - / πολύ πονέσαμε, σύντροφοι, / πολύ ξαγρυπνήσαμε/ πολύ μακριά κοιτάξαμε/ από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο. / - δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος - / ο δρόμος φεύγει γρήγορα/ η Ιστορία δε γυρίζει πίσω... "

Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου,αφιερωμένοι στο ΚΚΕ, στο κόμμα, με το οποίο ο ποιητής, αλλά και τόσοι άλλοι πνευματικοί δημιουργοί συμπορεύτηκαν στη μακρόχρονη πορεία του. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, σε αυτόν που με συνέπεια το ΚΚΕ ανταποκρίνεται σχεδόν οχτώ δεκαετίες τώρα, εμπεριέχει στην ουσία την έννοια του πολιτισμού; Το ΚΚΕ στη μακρόχρονη πορεία του, όχι μόνο τροφοδοτήθηκε από την έννοια του πολιτισμού, αλλά παράλληλα την τροφοδότησε με οράματα, με την πρωτοπόρα θέση του στο λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες και τις θυσίες του. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το ταξικό επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, το ίδιο που έξι χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ογδόντα χρόνια μετά, το κόμμα των Γιάννη Ρίτσου,Δημήτρη Γληνού,Κώστα Βάρναλη,Μάρκου Αυγέρη,Μάνου Κατράκη,του Γιάννη και της Ρόζας Ιμβριώτη,της Ελλης Αλεξίου και τόσων άλλων ανθρώπων των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στέκει πιστό στο πλευρό του πολιτισμού, των καλύτερων πολιτιστικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, του ουμανισμού.

Αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ είναι η μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή (14/12), στις 6 μμ,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Μια εκδήλωση, αφιερωμένη σε μια επέτειο, φορτισμένη, όχι μόνο από την ιστορική κατάθεση του ΚΚΕ στον τόπο μας και τους αγώνες των χιλιάδων Ελλήνων κομμουνιστών, αλλά και από το όραμα για ένα δικαιότερο κόσμο, για το σοσιαλισμό. Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης.

Κόκκινα όνειρα με λόγο και τραγούδια

Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, ειδικά προετοιμασμένο για την επέτειο, στο οποίο γίνεται ιστορική αναδρομή στα 80 χρόνια του Κόμματος, με την προβολή για πρώτη φορά εικόνων - ντοκουμέντων από την πολύχρονη αγωνιστική δράση του. Στη δημιουργία του βίντεο, βοήθησε ο Δημήτρης Δελαπάσχος.Το μουσικό στίγμα της εκδήλωσης θα δώσουν τριανταπενταμελής λαϊκή ορχήστρα,που δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά, με τη στήριξη της ΚΟΒ Μουσικών του ΚΚΕ, η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και πολλοί γνωστοί ερμηνευτές.

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές (αλφαβητικά): Γιώτα Βέη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Αντώνης Καλογιάννης, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Γιάννης Λάρδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Μάντζιος, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ανθή Τατσιούλη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Φειδάκη, Λάκης Χαλκιάς, Στέφανος Ψαραδάκος.Παράλληλα, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από τους ηθοποιούς (αλφαβητικά): Τίτο Βανδή, Βασίλη Κολοβό, Νίκο Λυκομήτρο, Φοίβο Ταξιάρχη.

Η εκδήλωση θ' ανοίξει με τον "Υμνο της Διεθνούς" από την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου,ενώ στη συνέχεια η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα παρουσιάσει έργα του συνθέτη: Τρία τραγούδια από τη "Ρωμιοσύνη", με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα (με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας), το τραγούδι της "Ελευθερίας", σε ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, με ερμηνεύτρια την Σωτηρία Λεονάρδου κι ένα ορχηστρικό από το "Ζ" με τη συμμετοχή της χορωδίας.

Θ' ακολουθήσει η ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη και η προβολή του βίντεο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τραγούδια - σταθμούς, που έχουν συνδεθεί με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. "Μπελογιάννης", "Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια", "Αυτά τα κόκκινα σημάδια", "Το τραγούδι της Ενότητας", "Πάλης ξεκίνημα", "Οπως κι αν είναι ο κόσμος", είναι ορισμένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν από τους ερμηνευτές και την ορχήστρα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γρηγόρη Λαμπριανίδη,ο οποίος αναφέρει ότι "πρώτη φορά στήνεται μια τόσο μεγάλη ορχήστρα" και ότι οι μουσικοί που την αποτελούν "ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά στην πρόσκληση του ΚΚΕ". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήχος δε θα είναι ηλεκτρικός, αλλά φυσικός.

Πολιτισμός = Ελευθερία

Το προοδευτικό ελληνικό τραγούδι, αυτό που εμπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού μας και συμπορεύτηκε μαζί τους, θα έχει, λοιπόν, τη δική του, ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση. Θέση ουσιαστική, καθώς το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα και στην πολιτιστική ανάπτυξη και αναγέννηση του τόπου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε όλη του την πορεία υπεράσπιζε και συνεχίζει να υπερασπίζει τον πολιτισμό και την τέχνη σαν ενεργές δυνάμεις της ζωής, του καλού και του ωραίου. Προχωρούσε και προχωρά πλάι με τους προοδευτικούς πνευματικούς δημιουργούς, καθώς η σχέση τους στηρίζεται σε κοινό στόχο: Τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα, το πλάτεμα της σκέψης και κουλτούρας των εργαζομένων, την καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος. Αλλωστε, μήπως το ΚΚΕ δεν αναζητά την αλήθεια και την ομορφιά, όπως κάνει και η μεγάλη, η προοδευτική τέχνη, μέσα από τους δικούς της δρόμους και γλώσσα; "Κάθε βήμα του ανθρώπου για την κατάκτηση της κουλτούρας είναι κι ένα βήμα για την κατάκτηση της ελευθερίας",έγραφε ο Ενγκελς και αυτή την αρχή υπηρέτησε με συνέπεια το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ