ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρης σύμπλευση για ΝΑΤΟ - ΟΝΕ

Καμία συζήτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν έγινε στη χτεσινή σύσκεψη των ηγετικών στελεχών, υπό τον Κ. Καραμανλή!

Η πλήρης σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ στις επιλογές της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΟΝΕ, επιβεβαιώνεται καθημερινά από την αντιπολιτευτική τακτική της, η οποία έχει στόχο να διορθώσει τις κυβερνητικές "ατέλειες", καθώς και να καταγραφεί η ίδια ως συνεπέστερος εκφραστής των επιθυμιών των "συμμάχων" και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με τους τομεάρχες, η πρώτη μετά την υπογραφή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό! Ακριβώς, γιατί ο Κ. Καραμανλής συμφωνεί απόλυτα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια και στηρίζει την κυβέρνηση να "περάσει" την προπαγάνδα της. Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να περισώσει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο, επικεντρώνοντας την "κριτική" της στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα και τη Βουλή και "ασκεί εξωτερική πολιτική με όρους μυστικής διπλωματίας".

Παράλληλα, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή για τα θέματα της ΟΝΕ, η ηγεσία της ΝΔ θα ανεβάσει τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση γιατί ακολουθεί μια πολιτική... απόκλισης από τους στόχους της ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η ένταξη της χώρας μας ακόμα και το 2001! Στην κατεύθυνση αυτή θα "υποδείξει" στην κυβέρνηση πακέτο νέων αντιλαϊκών μέτρων, που θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην ΟΝΕ.

Μετά τα παραπάνω είναι εύλογο ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος της ηγεσίας της ΝΔ επικεντρώνεται στην "εικόνα διάλυσης και σήψης" που παρουσιάζει η κυβέρνηση και την οποία "καταγράφει και παρακολουθεί" (!) αναμένοντας προφανώς να πέσει... σαν "ώριμο φρούτο". Τέτοια φαινόμενα "σήψης, διάλυσης και παρακμής, είναι πρωτόγνωρα ακόμα και για κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών.

Επίσης στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου και τα μεγάλα έργα. Θέμα που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής το επόμενο διάστημα, προφανώς γιατί η ηγεσία της ΝΔ επιζητά λόγο και ρόλο στη μοιρασιά που γίνεται αυτές τις ημέρες με τις προγραμματικές συμφωνίες και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

  • Στη σύσκεψη η Ντ. Μπακογιάννη διαφώνησε με την κατάθεση της άθλιας και αντικομμουνιστικής Ερώτησης των 57 βουλευτών της ΝΔ για τον Αρη Βελουχιώτη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ανατρέπουν την πολιτική που έχει χαραχτεί εδώ και χρόνια. Επιπλέον, τόνισε ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα του κόμματος και δε συμβάλλουν στα "ανοίγματα" που θέλει να κάνει σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή (!), ενώ ο Δ. Σιούφας επέκρινε τους δύο τομεάρχες (Τσιτουρίδης, Μιχαλολιάκος) που την προσυπέγραψαν.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τελευταία μέρα για τις αιτήσεις
  • Μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ανοιχτές σήμερα οι υπηρεσίες για την παραλαβή αιτήσεων των υποψηφίων στο διαγωνισμό του δημοσίου
  • Πάνω από 60.000 υποψήφιοι είχαν υποβάλει μέχρι χτες αίτηση για 2.353 θέσεις

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα δέχονται σήμερα, τελευταία μέρα της προθεσμίας, οι υπηρεσίες τις αιτήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του δημοσίου που θα γίνει στις 21 και 22 Φεβρουαρίου για την κάλυψη 2.353 θέσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και χτες είχαν υποβάλει αιτήσεις περίπου 60.000 - 65.000 υποψήφιοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σήμερα και να προσεγγίσει ή να ξεπεράσει τις 80 - 85.000. Είναι φανερό ότι ο αγώνας για μια θέση εργασίας στο δημόσιο θα είναι σκληρός, καθώς η αναλογία θέσεων και υποψηφίων είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα για τους αποφοίτους Λυκείου.

Χτες, στα γραφεία των νομαρχιών, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις, χιλιάδες νέοι συνωστίζονταν στις τεράστιες ουρές που δημιουργήθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονος εκνευρισμός και ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη Νομαρχία Αθήνας μέχρι και την Παρασκευή είχαν κατατεθεί 13.000 αιτήσεις, ενώ χτες κατατέθηκαν άλλες 4 με 4.500. Στη Νομαρχία Πειραιά μέχρι και την Παρασκευή είχαν κατατεθεί 3.500 αιτήσεις, ενώ άλλες τόσες περίπου υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν μέχρι και σήμερα το βράδυ. Στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί μέχρι και την Παρασκευή, ανερχόταν στις 700. Με τις χτεσινές καταθέσεις αιτήσεων ο αριθμός τους έφτασε στις 1.000.

Στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής χτες κατατέθηκαν 100 (ΠΕ), 400 (ΔΕ) και 80 (ΤΕ).

Σήμερα οι υπηρεσίες των Νομαρχιών θα δέχονται τις αιτήσεις από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΠΕ ΔΗΚΚΙ
Την ... άνοιξη τα συγκεκριμένα

Η 7η Κεντρική Πολιτική Σύνοδος του ΔΗΚΚΙ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα: "Εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του ΔΗΚΚΙ, για την Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών", κατέληξε, όμως, ουσιαστικά στην επανάληψη της συζήτησης για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων εξειδικευμένων θέσεων. Η σύνοδος άνοιξε με ομιλία του προέδρου του Δ. Τσοβόλα.Ακολούθησαν τοποθετήσεις πάνω στην εισήγηση του ίδιου και της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος, η οποία και εγκρίθηκε κατ' αρχήν, ενώ η ΚΠΕ εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία και το Γραφείο Αυτοδιοίκησης του Κινήματος να επεξεργαστεί πιο συγκεκριμένα την πολιτική βάση για τη στρατηγική και την τακτική του ΔΗΚΚΙ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του '98. Επίσης έγιναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις για εξειδικευμένη ανάπτυξη θέσεων, σχετικά με το Σχέδιο για τις Συνενώσεις "Ι. Καποδίστριας" και τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης της ΤΑ.

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές, ο Δ. Τσοβόλας επανέλαβε την πρότασή του για "τη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου, με την πολιτική στήριξη από πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ" και υπογράμμισε "ότι αυτοί που συζητούν από τώρα, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές για πρόσωπα στην Αθήνα και αλλού, παίζουν το παιχνίδι, συνειδητά ή ασυνείδητα, του αποπροσανατολισμού του λαού που επιδιώκει η κυβέρνηση".

Σύμφωνα με την ΚΠΕ, η κατάληξη και εξειδίκευση της τακτικής του Κόμματος κατά δήμο, κοινότητα και νομό θα γίνει την ...άνοιξη, με άξονα τις αποφάσεις της ΚΠΕ, την ιδρυτική διακήρυξη και τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του '96.

Τη σύνοδο, επίσης, απασχόλησαν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και βγήκε ψήφισμα για τη συμφωνία επικύρωσης της νέας δομής του ΝΑΤΟ, από την κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται η απεμπόληση και επισήμως των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και επισημαίνεται ότι πλέον "οι ΗΠΑ, θα κρίνουν πόσο Αιγαίο θα ανήκει στην Ελλάδα και πόσο στην Τουρκία και όχι οι Συνθήκες, ούτε το Διεθνές Δίκαιο".

"Προγραμματική" ΣΥΝ - αντιπολίτευση!

Συνεντεύξεις αράδα του Ν. Κωνσταντόπουλου και άλλων στελεχών του ΣΥΝ δημοσιεύονται κι αυτήν τη βδομάδα σε αρκετές αστικές εφημερίδες - φιλοκυβερνητικές και μη. Το φαινόμενο, ασφαλώς, είναι συνηθισμένο. Οι αστικές εφημερίδες, όχι μόνον αφειδώς δίνουν βήμα στον πρόεδρο και στα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ αλλά και προβάλλουν, καθημερινά, με σκανδαλώδη τρόπο τις όποιες απόψεις του κόμματος αυτού. Οι σκοποί, επίσης, είναι προφανείς για την προνομιακή αυτή μεταχείριση του ΣΥΝ. Η αστική τάξη χρειάζεται "αριστερό" άλλοθι στην πολιτική της και το βρίσκει στο ΣΥΝ. Γιατί δεν τους χωρίζει και... μεγάλη απόσταση όσον αφορά την πολιτική του κόμματος αυτού από τα άλλα κόμματα υπηρέτες της αστικής τάξης. Τις ίδιες στρατηγικές πολιτικές επιλογές του ευρωατλαντισμού υπηρετούν. Ενώ οι αποχρώσεις στην υποστήριξη αυτών των αντιλαϊκών επιλογών είναι αναγκαίες για να μπορούν να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, να απορροφούν τους κραδασμούς που γεννά η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και, έτσι, να ενσωματώνουν τις όποιες αντιδράσεις σε ανώδυνους δρόμους. Αυτό, ακριβώς, το στόχο, υπηρετεί η "αντιπολιτευτική" τακτική και ο λόγος του Συνασπισμού, ενώ το κόμμα αυτό έχει και το προνόμιο του "αριστερού" ψάλτη.

Για όποιον καλοπροαίρετο θα είχε επιφυλάξεις σ' αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις συνεντεύξεις του αρχηγού σ' όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες... Ετσι, ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τα λαϊκά προβλήματα ζεματάνε, η ανεργία θερίζει και εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Κι ενώ η νέα δομή του ΝΑΤΟ θέτει τη χώρα μας, επίσημα, υπό την αμερικάνικη επικυριαρχία εμπλέκοντάς μας στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των γειτονικών λαών της βαλκανικής και της Μεσογείου με τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εξαντλεί την κριτική του στην κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής και κατακρίνει την κυβέρνηση Σημίτη ότι ακολουθεί την τακτική της "μη ενημέρωσης" των πολιτικών κομμάτων και επιβολής τετελεσμένων και μονοδρόμων (! ) Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δε συμπαρατάσσεται με τις "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις (και τους βιομηχάνους... ) της Ιταλίας και της Γαλλίας για το 35ωρο όπως το προβάλλει ο ΣΥΝ, χωρίς άλλες δεσμεύσεις π.χ. για 7ωρο και 5ήμερο!

Εκεί, δε που ο λόγος του Ν. Κωνσταντόπουλου... σπάζει κόκαλα, είναι όταν αναφέρεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του στην "Αυγή". Το πρόβλημα κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο είναι πως, η κυβέρνηση δε ζήτησε εγγυήσεις ψηφίζοντας τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, πως, δεν ενημέρωσε τα κόμματα και δεν ανέδειξε την ανάγκη της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ΕΕ. Η δεν εξασφάλισε εγγυήσεις ότι δε θα προκύψουν αύριο - μεθαύριο ερμηνευτικές τριβές για αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων με την επίκληση των ΝΑΤΟικών εγγράφων... Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! Αυτό είναι η περιβόητη "προγραμματική αντιπολίτευση" (ή συμπολίτευση... ) του ΣΥΝ. Χρειάζονται περισσότερα για να γίνει κατανοητό γιατί ο ΣΥΝ και ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι το "χαϊδεμένο παιδί" και προνομιακός πελάτης των αστικών και κρατικών ΜΜΕ;

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ