ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθεστώς η παιδική εργασία

Πάνω από 250.000.000 παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε όλο τον κόσμο! Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 73.000, ηλικίας 14-19 χρόνων

Σ' όλο τον κόσμο, 250 εκατομμύρια παιδιά, εργάζονται κάτω από συνθήκες δουλείας και επικίνδυνης για την ασφάλεια και την υγεία τους εργασίας. Ομως και στην Ελλάδα το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 14-19 χρόνων που εργάζονται στη χώρα μας αγγίζει τις 73.000. Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στην ημερίδα που οργάνωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

Σύμφωνα με έρευνα των Ι. Ψημένου και Σ. Γεωργούλα,που έγινε στην Ελλάδα, στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν χτες, η "οικονομία του δρόμου" στηρίζεται σε αυτά τα παιδιά, τα οποία εργάζονται καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων, 10 με 15 περίπου ώρες καθημερινά. Τα περισσότερα απ' αυτά είναι λαθρομετανάστες ή Τσιγγάνοι. Οι ερευνητές τόνισαν πως στη διάρκεια της έρευνας, από 23 Νοέμβρη έως 1 Δεκέμβρη, συνάντησαν 234 παιδιά των "φαναριών και του τρένου" κάτω των 14 ετών.

Ομως δεν είναι μόνο η φανερή εικόνα των παιδιών που εργάζονται και πρέπει να μας προβληματίζει. Αγνωστος είναι ο αριθμός των παιδιών που δουλεύουν σε αγροτικές περιοχές, στις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρατώντας το σχολείο για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Η κατάσταση στην Αθήνα επιδεινώνεται, αφού η ανάπτυξη των ελαστικών μορφών εργασίας (πορνεία, νυχτερινές επιχειρήσεις κλπ.) ευνοεί την αύξηση αυτών των φαινομένων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου είπε πως "μόνο 2.037 παιδιά έχουν βιβλιάριο εργασίας στη χώρα μας". Ενώ πρόσθεσε, σαν να μην είναι αυτός ο αρμόδιος υπουργός: "Αν θέλουμε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Εργασίας" (!).

Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας και της Αφρικής, ενώ η Τουρκία κατέχει την τέταρτη θέση.

Η βραδιά αφιερώθηκε στη μνήμη του 12χρονου συνδικαλιστή από το Πακιστάν, Ιγμπάλ Μασίν,που τον σκότωσαν "όλοι όσοι πιστεύουν στη σκλαβιά και την εκμετάλλευση των αθώων".

"Εφυγε" ο κομμουνιστής Μιχάλης Μπούρμπουλας

Χτες ένας συνεπής, αγωνιστής, ένας υπέροχος άνθρωπος, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ,αποχαιρέτησε τούτη τη ζωή, που τόσο σκληρά αγωνίστηκε να ομορφύνει. Σε μας, άφησε ακριβή παρακαταθήκη τη στάση ζωής και αγώνα του. Εφυγε λίγες μέρες, πριν γιορτάσει τα γενέθλια των 80 χρόνων του και του κόμματός του.

"Εγώ - έλεγε συχνά - γεννήθηκα μαζί με το κόμμα μου". Από παιδί μπήκε στο κίνημα. Στα χρόνια της σκλαβιάς, αφουγκράστηκε τους τραγουδιστάδες της λευτεριάς και οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ. Διάλεξε τη ματωμένη πορεία των ανθρώπων και έμεινε πιστός σ' αυτήν μέχρι τη χτεσινή τελευταία του πνοή, σφραγίζοντας 60 τόσα χρόνια διαδρομής, με μαχητικότητα, με αυταπάρνηση με ανυποχώρητη στάση στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του Κόμματος, του λαού και της πατρίδας.

Στην τελευταία κρίση του Κόμματος, άρπαξε τη μαγκούρα και πέταξε έξω απ' τα γραφεία όλη τη φραξιονιστική ομάδα.

Παλικαρόπουλο 18 χρόνων, έχασε το ένα του πόδι και φόρεσε ξύλινο. Πόσες φορές αυτό το ψυχρό ξύλο δεν έκρυψε μυστικά, πόσες φορές δεν έσερνε τα ματωμένα κομματικά μηνύματα για ζωή ή ακόμα και για θάνατο.

Με το χωνί στο χέρι (Παγκράτι - Βύρωνας) πρωτοπιάστηκε και από κει και πέρα ακολούθησε βήμα το βήμα τη σταύρωση του λαού μας σε ολόκληρη τη μετεμφυλιακή αμερικανοκρατούμενη Ελλάδα. Ασφάλεια, Ικαρία, Μακρόνησος, Αϊ - Στράτης. Νύχτες και μέρες πικρές, αλλά τιμημένες. Εμεινε πάντα όρθιος, πάντα άνθρωπος.

Μετά από 12 χρόνια φυλακές και εξορίες, μέσα από την ΕΔΑ, μαζί με άλλους συντρόφους, δημιούργησε εκδοτικό συνεταιρισμό "ΚΥΨΕΛΗ", που έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να έρθει σε επαφή με προοδευτικούς συγγραφείς και με το έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οταν ο συνεταιρισμός διαλύθηκε κάτω από το κυνηγητό της Ασφάλειας, ο πεισματάρης αυτός μπολσεβίκος συνέχισε σε συνθήκες παρανομίας να δίνει την αγία μετάληψη της γνώσης στους ανθρώπους.

Εκδότης και συγγραφέας το επάγγελμα κατά το νόμο, μέγας διάκονος της αλήθειας για το λαό.

Τα προσωπικά του δημιουργήματα: "Διηγήματα της Εθνικής Αντίστασης", "Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά", "Μαρτυρίες" και άλλα σηματοδοτούν την προοδευτική Νεοελληνική Λογοτεχνία. Και αν κάποτε σ' αυτόν τον τόπο ευλογηθούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη απ' το δικαστήριο των ανθρώπων, ο Μ. Μπούρμπουλας θα έχει μια σημαντική θέση στην κονίστρα των δημιουργών.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα μας, η Εθνική Αντίσταση (από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη και πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα), αλλά και ολόκληρη η κοινωνία του Βύρωνα, χάνει έναν μαχόμενο, πρωτοπόρο 80χρονο νεολαίο. Πρώτος στο πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης, πρώτος στο πλάνο στρατολογιών, πρώτος στην εξασφάλιση συμμετοχών στη γιορτή των 80 χρόνων του Κόμματος.

Τον αντάμωσα στα πανηγύρια να πουλάει βιβλία. Η ζωή το 'φερε να γίνουμε σύντροφοι, φίλοι, συγγενείς.

Καλό ταξίδι, σύντροφε, θείε Μιχάλη. Ολες οι αρετές του κομμουνιστή, που έκλεινες μέσα σου, θα μας συντροφεύουν και θα μας κατευθύνουν. Μείνε ήσυχος, και εγώ και η Γεωργίτσα και τα παιδιά, όλοι οι σύντροφοι, τα αδέλφια σου, τ' ανίψια σου, θα συνεχίσουμε τον ίσιο δρόμο ως το τέλος. Και η θεία Ελένη, η ακριβή και πιστή συντρόφισσά σου σ' όλα τα δύσκολα, αλλά περήφανα χρόνια σου, πάντα μαζί μας.

Την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα φωνάξουμε και για σένα θείε: ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ.

Βασίλης Κολοβός

Εγκλημα η συνέχιση λειτουργίας της ΕΛΒΙEΞ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Να απομακρυνθεί άμεσα η ΕΛΒΙΕΞ - εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με την επικίνδυνη τοξική ουσία, κρεοζωτέλαιο - και να προστατευτούν οι πηγές "Τούμπα" Ιωαννίνων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εργοστάσιο, το λεκανοπέδιο και οι κάτοικοι της περιοχής, ζητά, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας."Ακρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση του πόσιμου νερού στις πηγές "Τούμπα" Ιωαννίνων από τις οποίες υδρεύονται 45.000 κάτοικοι, 52 κοινοτήτων. Ακριβώς πάνω από τις πηγές λειτουργεί η ΕΛΒΙΕΞ. Οι φαινόλες, αλλά και οι άλλοι υδρογονάνθρακες που περιέχει το κρεοζωτέλαιο, μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών και το πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν και είναι γνωστό ότι οι φαινόλες, εκτός των άλλων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι καρκινογόνες", τονίζει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο Απ. Τασούλας.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για να απομακρυνθεί αυτή η βιομηχανία από την περιοχή."Ομως η αδιαφορία της κυβέρνησης και οι ανασταλτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - σημειώνει - δημιουργούν την εντύπωση ότι ο λαός της περιοχής και οι φορείς του εμπαίζονται. Οι διαθέσεις των κατοίκων καθημερινά μεταβάλλονται και σύντομα μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις". Τέλος, ο Απ. Τασούλας, ρωτά εύλογα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ "ποιος συγκαλύπτει την εγκληματική συνέχιση της λειτουργίας της ΕΛΒΙΕΞ;".

ΠΑΡΑΜΟΝΗ - ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Κατασταλτικές προθέσεις και αποτέλεσμα

Με "οικονομίστικη αντίληψη και κατασταλτική πρόθεση αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των μεταναστών", τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων χτες.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι στους 16 μήνες που χρειάστηκαν, για να συνταχθούν τα Προεδρικά Διατάγματα 357 και 358 για την παραμονή και απασχόληση των αλλοδαπών στην Ελλάδα, "διατηρήθηκαν πολλές ξενόφοβες και σε ορισμένες περιπτώσεις ρατσιστικές διατάξεις", με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τη διαδικασία νομιμοποίησης μεγάλες κατηγορίες αλλοδαπών, όπως οι ανίκανοι για εργασία, γέροντες, συνταξιούχοι, σπουδαστές και ναυτικοί.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι διατηρούνται "ασφυκτικές προθεσμίες καταγραφής", ενώ "είναι μαθηματικά σίγουρο ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό μεταναστών θα πληροφορηθεί με σαφήνεια το καθεστώς της νομιμοποίησης ή θα ξεπεράσει τους εύλογους φόβους και τη δυσπιστία τους για τις προθέσεις των υπηρεσιών του κράτους".

Μεγάλη αναφορά έγινε σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ουσιαστικά εμποδίζουν τους αλλοδαπούς να καταγραφούν, είτε γιατί είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, είτε γιατί αποκλείονται όπως και να έχει (π. χ. πιστοποιητικό υγείας), καθώς και στους ακόμα και αντισυνταγματικούς περιορισμούς που έχει δικαίωμα να επιβάλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΒΡΥΝΑΙΝΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σοβαρά και χρόνια προβλήματα

Πολλά, χρόνια και σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ορεινής Κοινότητας Βρύναινας Μαγνησίας, μερικά από τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκαρτζής και Αχιλ. Κανταρτζής.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα είναι το θέμα της αποχέτευσης κι ενώ υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 15 εκατ. και το έργο ήδη δημοπρατήθηκε με 11 εκατ. δρχ., μέσα στη δημοπράτηση του έργου δε συμπεριλαμβάνεται η αγορά του "βιορότορα" για οξυγόνωση, ούτε η κατασκευή του σηπτικού βόθρου.

Επιπλέον, ο δρόμος εισόδου στο χωριό έχει καταστραφεί από την ανακατασκευή του αγωγού ύδρευσης και από τα έργα υπόγειας καλωδίωσης του ΟΤΕ. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη 7,2 εκατ. εγγράφηκε αντίστοιχη πίστωση η οποία εκ των υστέρων αποσύρθηκε.

Βασικό πρόβλημα είναι και το νερό το οποίο είναι ακατάλληλο και ο αγωγός από τη δεξαμενή ως τη γεώτρηση είναι κατεστραμμένος, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο τόσο οι κάτοικοι της Βρύναινας όσο και των ορεινών Κοινοτήτων Αϊ - Γιάννης, Κοκωτοί και Κωφοί αποκλείονται από τα χιόνια, πολλές φορές και πάνω από δέκα ημέρες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αποκλεισμό αυτό είναι πάρα πολλά και σοβαρά, ιδίως εκείνα που έχουν σχέση με την αναγκαία μεταφορά ασθενών. Αίτημα των κατοίκων είναι η μόνιμη στάθμευση εκχιονιστικού μηχανήματος στην περιοχή τους κατά τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Συζήτησαν για τα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής

Με αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ευρωβουλευτής Βασίλης Εφραιμίδης,συναντήθηκε χτες το προεδρείο της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης "Ελαιουργική".

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της "Ελαιουργικής", Γ. Γιανναδάκης,ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λάδι, αλλά και για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς λαδιού που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα. Ακόμα τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές για το λάδι είναι προς το χειρότερο, η αλλαγή επιδότησης του λαδιού ανά δέντρο και η κατάργηση της παρέμβασης θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Ο Βασ. Εφραιμίδης αναφέρθηκε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, τις προτάσεις και τροποποιήσεις που έχει καταθέσει για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και δήλωσε ότι το ίδιο θα πράξει και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ