ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Στις πλάτες του λαού οι ανάγκες του ΝΑΤΟ

"Υπερβολικές" χαρακτήρισε τις στρατιωτικές δαπάνες ο κοιν. εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογραμμίζοντας ότι "είναι αναγκαία η άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής που θα μας προστατεύει από τους κινδύνους εμπλοκών και αντιπαραθέσεων με άλλες χώρες, μιας εξωτερικής πολιτικής που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης για τον λαό μας".

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μία διαφορετική εξωτερική πολιτική που έχοντας σαν γνώμονά της την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, θα καλλιεργεί τη φιλία και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τους λαούς, μια εξωτερική πολιτική που στο κέντρο των σχεδιασμών της θα έχει την προώθηση ενός συλλογικού συστήματος ασφαλείας για την Ευρώπη και όχι ενός συστήματος σαν αυτό που οικοδομούν οι ιμπεριαλιστές και που στηρίζεται σε στρατιωτικούς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Μια εξωτερική πολιτική που θα στηρίζεται στη διαβαλκανική συνεννόηση, μια πολιτική που θα κλείνει τα αυτιά της στις προτάσεις όσων όπως οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές, προσδοκώντας να πάρουν μέρος στη λεία ονειρεύονται να παίξει η χώρα μας τον ρόλο περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια ή τη μετατροπή της Ελλάδας σε όχημα προώθησης στην περιοχή των Βαλκανίων των αμερικάνικων ή και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση που τηρεί το ΚΚΕ, σχετικά με τα κονδύλια των στρατιωτικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 1998. Οπως χαρακτηριστικά είπε "είναι παράδοση της Αριστεράς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όχι μόνο να μην ψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά να μην ψηφίζει ούτε και τις στρατιωτικές δαπάνες". "Θεωρούμε", τόνισε "ότι οι στρατιωτικές δαπάνες είναι υπερβολικές και αυτός ο προϋπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι προβλέπει αυξημένα κονδύλια για τις στρατιωτικές δαπάνες που φθάνουν τα χίλια επτακόσια δέκα έξι εκατομμύρια δραχμές που φτάνουν στο 11,6% του συνόλου των δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα τεράστια κονδύλια για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε φέτος η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο δεν εμφανίζεται καν στον κρατικό προϋπολογισμό και αν συνυπολογιστεί εκτοξεύει τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της χώρας σε αστρονομικό ύψος. Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα κονδύλια βρίσκονται σε αντίθεση με τα κονδύλια για τους κοινωνικούς τομείς". Κατέληξε λέγοντας πως "η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προκαλούνται λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Τουρκίας και των στρατιωτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, έχει σαν συνέπεια η χώρα μας και η Τουρκία να αυξάνουν βαθμιαία και σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Το ερώτημα που μας αφορά είναι πού μπορεί να φτάσει αυτή η επιβάρυνση και πόσο μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Στο βωμό της κερδοσκοπίας

Στα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού και του Αιγαίου αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Απάντηση στα περί "ανοιχτής πόρτας" που έδειξε ο Κ. Σημίτης σε όσους διαφωνούν με την πολιτική του, έδωσε στην ομιλία του ο Στρ. Κόρακας τονίζοντας ότι "την "πόρτα" που έδειξε προχτές ο Κ. Σημίτης πολλοί καλόπιστοι τίμιοι εργαζόμενοι, πολλοί πατριώτες γρήγορα θα τη διαβούν για να ενταχθούν σε ένα πανίσχυρο παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό μέτωπο όπως προτείνει το ΚΚΕ που θα βάλει τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο όπως αξίζει στον ελληνικό λαό, στην αγωνιστική του πορεία και τις θυσίες και τα οράματά του.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα θέματα του Αιγαίου, της παιδείας, του πολιτισμού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε το μαράζωμα των περισσότερων νησιών, την απογύμνωσή τους και την εναπόθεση της υπεράσπισης του Αιγαίου στους Αμερικανούς και την Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: "Οι περιορισμένης σημασίας εξαγγελίες της κυβέρνησης Σημίτη για το Αιγαίο και αν εφαρμόζονταν δε θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα. Η λύση βρίσκεται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που προτείνει πρόγραμμα ταχύρυθμης ισόρροπης ανάπτυξης και πετάχτηκε σε κάποια συρτάρια γιατί ακριβώς δε θέλετε την ανάπτυξη των ακριτικών νησιών. Να είστε σίγουροι ότι οι Αιγαιοπελαγίτες δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια".

Οσον αφορά την παιδεία, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι "η κυβέρνηση υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, στρώνει το δρόμο για την παράδοσή του στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά και στη δουλιά γίνεται όλο και περισσότερο εμπόρευμα στη διάθεση των οικονομικά άνετων με γοργό ταξικό αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα προωθείται η μορφωτική υποβάθμιση, η πνευματική, η ιδεολογική χειραγώγηση και η απόπειρα εκμαυλισμού της νεολαίας ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα με ηττοπάθεια το μέλλον ακόμα στυγνότερης εκμετάλλευσης που τους επιφυλάσσετε".Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι το ποσοστό για τον πολιτισμό κινείται στα ίδια άθλια επίπεδα του 0,3% με 0,4% ενώ ζήτησε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Υποβάθμιση...

Μηδενικές οι επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού για Ερευνα - Τεχνολογία - Περιβάλλον

Στη μεγάλη υποβάθμιση της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Μπ. Αγγουράκης τονίζοντας: "Και αυτός ο προϋπολογισμός υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την έρευνα και την τεχνολογία στη χώρα μας και στηρίζω αυτό το επιχείρημα στο γεγονός ότι η μοναδική αύξηση που όντως υπάρχει στον προϋπολογισμό αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κοινοτικούς πόρους".

"Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων" τόνισε "το ποσό εθνικής συμμετοχής είναι μηδέν. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σχεδόν εξ ολοκλήρου η ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται στη χώρα μας γίνεται με βάση τα κοινοτικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική έρευνα θα εξακολουθήσει να είναι αποσυνδεμένη από την ελληνική παραγωγή. Σημαίνει ότι παρά τις πραγματικά πολύ σημαντικές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών η χώρα θα συνεχίσει να χάνει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας γιατί το ζητούμενο είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και ακριβώς επειδή τα κοινοτικά προγράμματα δεν το εξασφαλίζουν για αυτό το λόγο παρατηρούμε τα γνωστά φαινόμενα".

Στη συνέχεια ο Μπ. Αγγουράκης αναφέρθηκε και στο θέμα του περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι και στον προϋπολογισμό φαίνεται η προσπάθεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος. "Για παράδειγμα, είπε, έχουμε μία πολύ μικρή, μία ελάχιστη αύξηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων για το περιβάλλον όπου εξάλλου τη μερίδα του λέοντος την έχουν και εδώ πάλι τα κοινοτικά προγράμματα". Επίσης πρόσθεσε ότι "όπως είναι φυσικό η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος έχει την αντανάκλασή της στον προϋπολογισμό, είναι μια πολιτική που γενικά πρέπει να τη χαρακτηρίσει κανείς με μια προσπάθεια υποβάθμισης γενικά του περιβάλλοντος, πράγμα που φαίνεται παραδείγματος χάριν από το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το περιβάλλον όπου τη μερίδα του λέοντος δεν την έχουν οι εθνικές προτεραιότητες, οι εθνικές επιλογές. Τη μερίδα του λέοντος την έχουν εδώ και πάλι τα κοινοτικά προγράμματα".

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Παράδοση στις δυνάμεις της αγοράς

Καταστροφική η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,τονίζοντας ότι "σε αγαστή σύμπνοια κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΥΝ φαλκιδεύουν τα βασικά χαρακτηριστικά της, προωθώντας την ενσωμάτωση του θεσμού στη λογική των νόμων της αγοράς, την εφαρμογή στην Αυτοδιοίκηση και μέσα από αυτήν, των ιδιωτικοποιήσεων και του ανταγωνισμού, της ανταποδοτικότητας και της πρόσθετης φορολογίας για έργα και υπηρεσίες".

Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι θέλουν τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε έναν ενδιάμεσο διοικητικό μηχανισμό και για το στόχο αυτό, κατάργησαν τις κοινότητες με το γνωστό "Καποδίστρια" με άκρατο αυταρχισμό, με το γνωστό "αποφασίζουμε και διατάσσουμε".

Με πληρωμένες από τον κρατικό μηχανισμό διαφημίσεις η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τον λαό ότι η ερήμωση της υπαίθρου οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν ισχυρά διοικητικά κέντρα. Απέκρυψαν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχουν για την εξαθλίωση και συρρίκνωση της υπαίθρου με την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν και ότι ο "Καποδίστριας" είναι ένα ακόμα εργαλείο για το γρηγορότερο ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Στη συνέχεια φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα αυτής της πολιτικής ανέφερε τους παιδικούς σταθμούς, των οποίων η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στην ΤΑ, με κόψιμο όμως των αντίστοιχων πόρων, με αποτέλεσμα οι δήμοι να βάζουν ανταποδοτικά τέλη και να καταργείται η δωρεάν προσχολική παιδεία. Το ίδιο, τόνισε, συνέβη και με τα λειτουργικά έξοδα στων σχολείων.

Οι τοποθετήσεις των κομμουνιστών βουλευτών

Με τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και των στρατιωτικών δαπανών αλλά και άλλα σημαντικά θέματα όπως η παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το περιβάλλον, παρενέβησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 1998 στη Βουλή, παράλληλα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Με τις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ανέδειξαν επιμέρους πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, που μέσα από τον προϋπολογισμό έθεσαν για μια ακόμα χρονιά "στη γωνία" τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Πλημμύρισε από παιδιά η αίθουσα Συνεδρίων

Παράσταση με τον Καραγκιόζη, εκσυγχρονιστικά φορολογούμενο, απόλαυσαν χτες τα παιδιά των εργαζομένων στα γραφεία της ΚΕ, του "902 Αριστερά στα FM", του "Ριζοσπάστη" και της "Τυποεκδοτικής", στη γιορτή που έγινε στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος. Ο καραγκιοζοπαίχτης Γ. Μαμάης "απείλησε" ότι θα "πετάξει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας" όσους δεν καταλαβαίνουν από τους δείκτες της σύγκλισης! Μετά τον Καραγκιόζη, ο Γ. Μαμάης εμφανίστηκε επί σκηνής ως κλόουν και η παράσταση συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των παιδιών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Μετά το τέλος της παράστασης, μοιράστηκαν δώρα και οι ευχές όλων ήταν για χαρούμενες γιορτές και ειρηνικό και αγωνιστικό το 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ