ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Κινητοποίηση των απολυμένων

Συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πορεία προς τον ΟΠΠΕΘ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της "ΠΠ" στα αρχαιολογικά έργα, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων που τους κοινοποίησε ο Οργανισμός παραμονές του νέου έτους. Οι εργαζόμενοι συνάντησαν τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλο, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΥΠΠΟ.

"Σαράντα εργαζόμενοι θα δουλέψουν στα ΠΕΠ με νεφελώδεις συμβάσεις, ενώ οι υπόλοιποι - όπως αοριστολογώντας είπε ο υπουργός - "θα προσληφθούν" με το καθεστώς των ωρομισθίων. Κρίνουμε ότι δεν είναι επαρκείς οι λύσεις που δίνει το υπουργείο, καθώς ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων, με τρόπο ώστε να συνεχίζεται και η ιδιότυπη ομηρία των εργαζομένων", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων στο ΥΠΠΟ, Μπ. Παπαϊωάννου.

"Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και ενωμένοι να αντιτάξουν τη δική τους πρόταση, που είναι η απασχόληση των συμβασιούχων κλπ. του ΥΠΠΟ σε μόνιμες θέσεις εργασίας, αφού καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες",λέει ο Βασίλης Μάτζιος,μέλος του ΔΣ του συλλόγου και τονίζει "οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν την επίθεση που γίνεται σε βάρος του πολιτισμού,με προσωπική ευθύνη του Ευάγ. Βενιζέλου, και να εμποδίσουν το πέρασμα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ σε νομική μορφή ΑΕ και την παράδοση του πολιτισμού στους εργολάβους".

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι σε γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά κινητοποιήσεις, αφού προηγούμενα επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε ότι πριν συναντηθεί με τους εργαζόμενους, ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να διευκρινίσει τα σχέδια για τους νέους "θεσμούς" που δημιουργεί, τη λειτουργία τους και στελέχωσή τους.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα στεγάζεται στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ (η ανακατασκευή του κτιρίου δεν έχει αρχίσει) και πρόεδρός του θα είναι ο Δημ. Φατούρος. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα έχει υπό τη σκέπη του το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου πρόεδρος θα είναι ο Ζυλ Ντασσέν.

Το ΚΘΒΕ θα έχει την κυριότητα του "Βασιλικού", του "Θεάτρου Δάσους", του θεάτρου "Νταμάρι", το δικαίωμα χρήσης του θεάτρου της ΕΜΣ και της "Αυλαίας". Προσεχώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα γίνει αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ του ΚΘΒΕ.

Το Λογοτεχνικό Αρχείο θα λειτουργεί σε διατηρητέο της Ανω Πόλης, ενώ με απόφαση των εποπτευόντων υπουργών θα καθοριστεί η χρήση των υπόλοιπων διατηρητέων κτιρίων του ΟΠΠΕ.

Ελπίζεται να ενταχθεί η ΥΦΑΝΕΤ και η ολοκλήρωση των εργασιών στη Μονή Λαζαριστών στο Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (!), ενώ για πολλά έργα του ΟΠΠΕ θα συνταχθεί ΠΕΠ, με τις αναθεωρήσεις του Δεύτερου Πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει άγνωστο το μέλλον αυτών των έργων.

Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι νέοι "θεσμοί" θα δημιουργηθούν ως ΑΕ. Δηλαδή όπως ήταν ο σκανδαλοποιός ΟΠΠΕ...

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Προσδοκία 15 ετών

Κάποτε μιλώντας για συντήρηση κειμηλίων εννοούσαμε μόνο τη σωστική επέμβαση, χωρίς προηγούμενη καταγραφή των αιτιών φθοράς, των μεθόδων επέμβασης. Συντήρηση σήμαινε μόνο η... σκαλωσιά, γι' αυτό και ήταν εύκολες οι λάθος εκτιμήσεις, άρα και λάθος επεμβάσεις. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, ώστε την τελευταία πενταετία να κατανοηθεί η αναγκαιότητα εκπόνησης συγκεκριμένων μελετών.

Το γεγονός ότι μέσω του νέου νόμου του ΥΠΠΟ λύνεται το χρόνιο πρόβλημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος του συντηρητή, της σύνταξης μητρώου συντηρητών και κώδικα δεοντολογίας, δε σημαίνει ότι λύνεται συνολικά και το πρόβλημα της συντήρησης.Στο ερώτημα αν η συντήρηση είναι επιστήμη, η πολιτεία, εμμέσως πλην σαφώς, απαντάει "όχι", αφού δεν αποτελεί τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (από το 1985 Τμήμα Συντήρησης εντάσσεται στο ΤΕΙ). Και μόνο η μη ισότιμη αντιμετώπιση έχει παρεπόμενα...

Ενα από αυτά είναι η απουσία ενός Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων,πλάι στη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ, με σκοπό την εφαρμοσμένη έρευνα και την επιστημονική τεκμηρίωση των υλικών και μεθόδων επέμβασης στα μνημεία και στα αντικείμενα. Να σημειωθεί ότι η ίδρυση Κέντρου Συντήρησης, ως ειδική περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΠΟ που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες αντικειμένων,είναι εδώ και 15 χρόνια αίτημα της Διεύθυνσης Συντήρησης,της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συντήρησης Αρχαιοτήτων.Το παραχωρημένο κτίριο βρίσκεται εγκαταλειμμένο στην οδό Πειραιώς 81. Δεδομένου, όμως, ότι ούτε με το νέο νόμο θεσμοθετήθηκε η ίδρυση του Κέντρου,επιμέρους έρευνες θα γίνονται, κατά περίπτωση, από διάφορα εργαστήρια εκτός ΥΠΠΟ. Επίσης, η εφαρμοσμένη έρευνα θα συνεχίζεται επί των μνημείων και όχι σε εργαστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα, ώστε να αξιολογούνται οι νέες τεχνικές και τα υλικά. Οι πληροφορίες θα δίνονται από αντίστοιχα ξένα Ινστιτούτα, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει πληροφορίες και εμπειρία, (λ. χ. έργα Ακρόπολης), και τέλος θα εφαρμόζεται ένα "μωσαϊκό" επεμβάσεων όχι πάντα ενδεδειγμένων, ίσως και επικίνδυνων.

Η Αννίτα Μωραϊτου,πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συντήρησης, περιγράφοντας το Κέντρο Συντήρησης, λέει ότι "στόχος είναι η εκπόνηση πιλοτικών προγραμμάτων έρευνας και εφαρμογής, η οργάνωση σεμιναρίων και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης,η δημιουργία τράπεζας δεδομένων,η δημοσίευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα".Αλλωστε αυτό που λείπει, επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης του ΤΕΙ, Γιώργος Παναγιάρης,"είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης, που έχει γίνει διεθνώς αποδεκτός, και είναι αυτός της προληπτικής συντήρησης μνημείων και αντικειμένων, όπως λ. χ. μελέτες για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα μνημεία και μουσεία".

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνη οδός των απολυμένων ο αγώνας

Την αγωνιστική του αλληλεγγύη στους απολυμένους του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης (ΟΠΠΕΘ) και του υπουργείου Πολιτισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,καλώντας τους ν' αγωνιστούν ενωμένοι για να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ με μόνιμη σχέση εργασίας, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

"Οι απολυμένοι",τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΘ, "δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συσπειρωθούν και σε συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλιά, να αγωνιστούν ώστε ο πολιτισμός να παραμείνει αγαθό κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Η μετατροπή του πολιτισμού σε κερδοφορία του κεφαλαίου, η μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία ούτε τους εργαζόμενους εξασφαλίζει, ούτε την πολιτιστική δημιουργία ευνοεί".

"Παραμονές της νέας χρονιάς 187 εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ, που απασχολούνταν στις αρχαιολογικές εργασίες της πόλης έλαβαν "πρωτοχρονιάτικο δώρο" την απόλυσή τους, για να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων αυτής της πόλης. Οι απολύσεις αυτές, μαζί με τη λήξη των συμβάσεων των εκτάκτων του ΥΠΠΟ, εκτός των άλλων σημαίνουν και τη διακοπή των αρχαιολογικών εργασιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Η ΚΟΘ χαρακτηρίζει τις απολύσεις "μέρος της κυβερνητικής πολιτικής, που κατ' εντολήν της ΕΕ, εκχωρεί τον πολιτισμό στο ιδιωτικό κεφάλαιο,όπως προωθείται και με το νόμο του ΥΠΠΟ που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Η είσοδος των εργολάβων στις αρχαιολογικές εργασίες, η μετατροπή των Μουσείων σε ΑΕ "απαιτούν" και νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργαζόμενους ομήρους της εκάστοτε κυβέρνησης".

Η ΚΟΘ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στους απολυμένους, τους "καλεί ν' αγωνιστούν μαζί με το υπόλοιπο μαζικό κίνημα για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού.Το ΥΠΠΟ, η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τις τιμά το Γαλαξείδι

Ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλαξειδίου θα τιμήσουν στις 5 του μήνα δύο σημαντικές γυναίκες και αδελφές, που κατάγονται από το Γαλαξείδι, και οι οποίες πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της "Ταινιοθήκης της Ελλάδας".Λέμε για την αλησμόνητη κριτικό κινηματογράφου και πρόεδρο της "Ταινιοθήκης" Αγλαϊα Μητροπούλου και τη συγγραφέα Μόνα Μητροπούλου.

Για τις τιμώμενες θα μιλήσει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κώστας Ασημακόπουλος και ο διευθυντής της "Ταινιοθήκης" Θεόδωρος Αδαμόπουλος.Θα προβληθεί η προφητική για τη μόλυνση του περιβάλλοντος ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Οταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά",που γυρίστηκε πριν από χρόνια στο Γαλαξείδι, με πρωταγωνιστές τους Τομ Κόρτνεϊ και Κάντις Μπέργκεν. Επίσης ένας δρόμος του Γαλαξειδίου θα πάρει τα ονόματα των δύο γυναικών. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν η κόρη της Αγλαϊας Μητροπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Κομνηνού και άνθρωποι του κινηματογράφου.

Μουσικές διαδρομές

"Κότο" ονομάζεται το αρχαίο κινέζικο μονόχορδο όργανο, που με την πάροδο των αιώνων εξελίχθηκε σε 13χορδο και 36χορδο. Οι ήχοι του θα πλημμυρίσουν για δυο βραδιές (σήμερα και αύριο, στις 9μμ) το "Φούρνο" (Μαυρομιχάλη 168), προσφέροντας ιαπωνική παραδοσιακή μουσική, με τη σολίστ του κότο Γιούκο Βατανάμπε.

  • Στο τζαζ κλαμπ "Half Note" (Τριβωνιανού 17, Μετς) συνεχίζονται μέχρι αύριο οι εμφανίσεις του κουιντέτου του σαξοφωνίστα Ρίκυ Φορντ, με τη συμμετοχή της Κάρμεν Λάντι (τραγούδι). Στον ίδιο χώρο από τη Δευτέρα και για δέκα μέρες ξετυλίγονται τα άπαντα της μαύρης μουσικής, από την Κουίν Γιάχνα και την "κόσμικ φανκ όρκεστρα", σε σόουλ, φανκ, μπλουζ, ροκ διαδρομές.
  • Σήμερα (10.30μμ) στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38) διοργανώνεται πάρτι με τους "Αφρικαν Ρυθμ", ενώ στο "Αν κλαμπ" τη Δευτέρα εμφανίζονται οι "ηλεκτροφόροι" "Ντέους Εξ Μασίνα".
  • Στο "Μακάρι" (Ζ. Πηγής 125) σήμερα εμφανίζεται ο Δημήτρης Παναγόπουλος, ενώ την Κυριακή ο Γιώργος Παπαδόπουλος με παραδοσιακό φλαμένκο και αυτοσχεδιασμό.
  • Στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζ. Πηγής 98) τη Δευτέρα οι Μάνια Μαράτου, Τάσος Λαγγης και Αντώνης Μαράτος παρουσιάζουν "Παραμύθια για τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου". Στον ίδιο χώρο την Τρίτη τραγουδούν οι "Εύχαρις".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ